O tisícikoruny přijdou ženy na mateřské kvůli mezeře v zákoně

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 9. 7. 2010 | 2 komentáře
O tisícikoruny přijdou ženy na mateřské kvůli mezeře v zákoně
Vrácení mateřské na vyšší úroveň z roku 2009 asi potěšila řadu novopečených rodičů. Někteří ale kvůli nechtěné mezeře v zákoně nezískají maximum za všechny měsíce. Přijdou tím minimálně o několik tisícikorun.

Radost z vrácení mateřskéna loňskou vyšší úroveň byla předčasná. Část rodičů totiž i přes zrušení škrtů přijde zhruba o dva až čtyři tisíce, které měli dostat za červen. Příčinou je zřejmě nechtěná mezera v zákoně, který poslanci schválili před letošními volbami. Dvě přechodná ustanovení totiž nechala právě červen v "úsporném" režimu, zrušení škrtů se jej tedy nedotkne.

Zjednodušeně řečeno: Smůlu mají matky, které nastoupily na mateřskoupřed letošním 1. červnem a nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) jim trvá i po tomto datu. Ze zákona totiž vyplývá, že za červen dostanou dávky v nižší výměře, schválené vloni v Janotově úsporném balíčku. Spočítejte si na jakou PPM máte nárok.

 

Pozdě, ale přece. Kromě června

Pro vysvětlení si nejdříve stručně připomeňme: Poslanci napříč stranami (s výjimkou komunistů) vloni na podzim schválili takzvaný úsporný balíček. Škrty se týkaly i peněžité podpory v mateřství - jak vzápětí jako první upozornil právě online deník Aktuálně.cz, část levicových poslanců hlasovala pro snížení mateřské zřejmě omylem.

Mateřskátak od ledna 2010 klesla zhruba o pětinu - například při měsíční mzdě 20 tisíc korun přišly matky o více než tři tisíce měsíčně. V této snížené míře se měla vyplácet dočasně jen v roce 2010.

Zrušení škrtů se vzápětí stalo jedním z hlavních předvolebních témat sociálních demokratů a lidovců. Změnu zákona, která vrátila mateřskou na loňskou vyšší úroveň, se jim po vetech Senátu a prezidenta republiky podařilo definitivně schválit až těsně před volbami.

Prošel i pozměňovací návrh poslance KDU-ČSL Jiřího Carbola, podle něhož bude vyšší mateřská zpětně doplacena i lidem, kteří od ledna dostali nižší dávku.

Jedno ze dvou přechodných ustanovení zákona tak stanoví, že všem, kdo brali mateřskou od letošního 1. ledna "do dne účinnosti tohoto zákona" (tedy do 1. června), vzniká nárok na doplatek ve výši rozdílu mezi (zjednodušeně řečeno) loňskou vyšší částkou a letošní nižší.

Vzápětí potěšila i Česká správa sociálního zabezpečení, která slíbila, že rodičům doplatí tento rozdíl automaticky (k uplatnění nároku tedy není potřeba speciální žádost). Nicméně i tentokrát matky počkají - úřadu bude trvat pár měsíců, než změně přizpůsobí své systémy. "Doplatky začneme zpětně vyplácet od října," řekl už dříve online deníku Aktuálně.cz mluvčí ČSSZ Kamil Vařeka.

Příliš komplikované formulace

Jenže: Pokud někdo čerpal mateřskoupřed červnem a nárok na ni mu trvá i nadále, o vyšší dávku za červen přijde. Příčinou je druhé z přechodných ustanovení novely:

"Vznikl-li nárok na peněžitou pomoc v mateřství přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona a trvá-li i po tomto dni, poskytuje se tato dávka podle právních předpisů účinných přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona do konce kalendářního měsíce, v němž nabyl účinnosti, a od následujícího kalendářního měsíce podle tohoto zákona," uvádí zákon.

Přeloženo do běžné řeči: Nižší částku mateřské bude stát vyplácet i za červen (s výjimkou matek, které v červnu na mateřskou teprve nastoupily). Zpětný doplatek se přitom - podle již citovaného ustanovení - výslovně týká jen ledna až května. Podívejte se na výpočet, jak se vám změní příjmy po narození dítěte.

Zmíněný postup potvrzují i ministerstvo a správa sociálního zabezpečení. "Právní úprava neumožňuje přepočet červnové mateřské těm, kteří na ni nastoupili už dříve. Na vyšší dávky budou mít nárok teprve od července. A protože se vyplácejí vždy za předchozí měsíc, dostanou je až v srpnu," říká mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

Jednoduché to budou mít pouze matky, které na mateřskounastoupí v červnu, tedy už po účinnosti novely. Těch se červnová "mezera" netýká a vyšší dávky dostanou už za tento měsíc (byť až v červenci, protože peněžitá pomoc v mateřství se vyplácí vždy zpětně za předchozí měsíc). To potvrzuje i Filipová.

Šance na změnu je téměř nulová. Naopak, bude hůř

Celý článek si přečtete na Aktualně.cz na adrese: http://aktualne.centrum.cz/finance/rodina/clanek.phtml?id=672020

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mateřská je zase vyšší a stát vám doplatí rozdíl. Spočítejte si, kolik.

19. 5. 2010 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Mateřská je zase vyšší a stát vám doplatí rozdíl. Spočítejte si, kolik.

Poslanci přehlasovali veto prezidenta a odsouhlasili zvýšení mateřské na loňskou úroveň. Matky, které zatím pobírají nižší mateřskou, dostanou od státu za letošek doplatek. Spočítejte... celý článek

Měli by otcové více chodit na rodičovskou dovolenou?

29. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Měli by otcové více chodit na rodičovskou dovolenou?

V Česku je na rodičovské dovolené jen šest tisíc otců. Matek na rodičovské je více než 350 tisíc. Důvodů je řada, nejčastěji otcové zmiňují ztrátu příjmu rodinného rozpočtu. Měli by... celý článek

Další krok ke zvýšení mateřské. Věříte, že bude úspěšný?

15. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ | 27 komentářů

Další krok ke zvýšení mateřské. Věříte, že bude úspěšný?

Poslanci opět schválili vrácení výše peněžité pomoci v mateřství na loňskou úroveň. Jenže se nejspíš budou muset postavit ještě prezidentovu vetu. Stihnou to podle vás do voleb? Napište,... celý článek

TOP 09 chce zrušit porodné. Jak má podle vás stát podporovat rodiny?

1. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ | 108 komentářů

TOP 09 chce zrušit porodné. Jak má podle vás stát podporovat rodiny?

Strana TOP 09 chce bojovat proti rostoucímu zadlužení státu poměrně razantními škrty ve státních výdajích. Jednou z obětí by mělo být i porodné. Jak by podle vás měl stát podporovat... celý článek

Poslanci dělají ze zákonů cáry papíru. Vadí vám to?

22. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ | 13 komentářů

Poslanci dělají ze zákonů cáry papíru. Vadí vám to?

Vyznat se v zákonech? V Česku skoro nemožné. Poslední příklad: výše mateřské. Ani ne před měsícem poslanci odhlasovali její snížení pro příští rok. Teď kují pikle, aby ji vrátili na... celý článek

Partners Financial Services