Útvar pro odhalování práce nah*vno

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 20. 5. 2016 | 6 komentářů
Účelové zaměstnávání pro získání vyšší mateřské není morální selhání jednotlivců, ale důsledek systémové chyby.
Útvar pro odhalování práce nah*vno

Česká správa sociálního zabezpečení kobercově bombarduje rodičky stovkami trestních oznámení. Ty, které se před porodem nechaly někde zaměstnat nebo se samy zaměstnaly ve vlastní firmě, a díky tomu dosáhly na vyšší mateřskou, viní z podvodu.

Už zpravodajské texty upozornily na to, že s postupem úředníků nesouhlasí ani ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, a že Nejvyšší soud loni v prosinci nejznámější podobný případ smetl. I kdyby bylo zaměstnání těhotné ženy skutečně jenom účelové, nejde podle verdiktu o trestný čin, ale nejvýš o přestupek proti zákonu o nemocenském pojištění, ze kterého se mateřská vyplácí. Tím ale výčet absurdit nekončí.

Počítejte s námi

Jakou vám dají mateřskou

Rozšířená verze kalkulačky

Aby člověk mateřskou dostal, musí ovšem taky splnit nějaké podmínky. Víc o nich zde:

Mateřská a rodičovská 2016: Přehled a kalkulačky

Podnikatelka matkou: Mateřská a rodičovská pro OSVČ

Kdo ohlídá hlídače?

Úředníci se spolu s policisty stali nečekanými a velmi aktivními účastníky debaty o fenoménu takzvané práce nahovno, která se v levicových a anarchistických kruzích intenzivně vede tři roky, od vydání stejnojmenné eseje antropologa Davida Graebera. Ten v ní poukazuje na rostoucí množství „posunovačů papíru“, tedy lidí, kteří chodí do práce jen pro práci samotnou. „Sledujeme rozsáhlou hypertrofii ani ne tak služeb, jako spíš administrativního sektoru, který vytváří a pohlcuje řadu nových odvětví, jako jsou finanční služby nebo telemarketing. Vedle toho jsme svědky nevídané expanze sektorů jako firemní právo, akademická nebo zdravotní administrativa, lidské zdroje a public relations,“ píše Graeber.

Medializované případy domnělých podvodů odpovídají Graeberově šabloně. Podle několika málo zveřejněných konkrétních případů se totiž jde především po ženách, které pracovaly jako manažerky nebo marketingové konzultantky. Tedy na administrativních pozicích, které jsou dobře placené, ale jejich reálné výsledky můžou být neviditelné i zaměstnankyním samotným, natož horlivým úředníkům z neoficiálního Útvaru pro odhalování práce nahovno.

Tomu se v ekonomice založené na službách nabízí ohromné pole působnosti. Vykonávají ženy mezi dvaceti a pětatřiceti opravdovou práci, nebo na virtuálních HR a PR místech jen drze kalkulují s možností, že by mohly otěhotnět? Obohacují zaměstnanci poslaneckých kanceláří svým dílem společnost, nebo jsou hlavně rádi za to, že jim starý kamarád proplácí z veřejných peněz pojištění a zařizuje přijatelný důchod? A nedělají zbytečnou práci nahovno sami úředníci sociálky, když jednou vidí podvod v tom, že na živnostenský list pracuje člověk, který by měl být zaměstnaný, a jindy naopak v tom, že se někdo místo podnikání nechá zaměstnat?

Anketa

Děláte opravdovou práci?

Řešení: Místo obřího schodu pozvolný nájezd

Odpovědi na tyto otázky ponechejme filozofům ze správy sociálního zabezpečení a položme si důležitější: není chyba spíš než v matkách, které se pochopitelně snaží dostat ze sociálního zabezpečení co nejvíc pro sebe a své dítě, v systému samotném?

Jistě, že je. Mít mateřskou a nemít mateřskou je obrovský skok. Kdo si ve dvou letech před porodem odpracuje 269 dní, nedostane nic. Kdo 270 dní, dostane při průměrné mzdě za dvacet osm týdnů na mateřské zhruba sto deset tisíc. A to není všechno: ten kdo nedostane mateřskou, nemůže si určit délku rodičovské dovolené – pokud chce vyčerpat celý rodičovský příspěvek, bude na ní čtyři roky. A většinu toho času bude dostávat 3800 korun na měsíc. Ten schod znamená několik problémů:

Za prvé, systém k účelovému zaměstnávání otevřeně motivuje desetitisícovými až statisícovými sankcemi. Za druhé, ze zakládání rodiny se stává riskantní hra, protože v roce a čtvrt před otěhotněním se může stát ledasco a po něm se práce shání ještě obtížněji než obvykle (a když se to podaří, znovu se to dá vyšetřovat jako podvod). Za třetí, populistická nízká rodičovská pro „nemakačenka“ pomáhá budovat kastovní systém, v němž stát chudým rodinám odebírá stovky dětí prostě jen proto, že jsou chudé. To je nejenom neefektivní, ale vyloženě nelidské.

Dokud ministerstvo nepromění obří schod ve výši mateřské na šikmý nájezd, budou pokračovat „podvody“ těch, kteří mají na to koupit si firmu a vyplácet si v ní mzdu, zatímco pro lidi s nejistým zaměstnáním bude zakládání rodiny dál ruskou ruletou. Český sociální stát funguje asociálně – a úřady i média tuhle skutečnost prodávají jako morální selhání jednotlivců.

Rodina kalkulaček

Pro rodiče, kteří chtějí mít všechno spočítané

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+66
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 5. 2016 11:31, jezevec

připomíná mi to ten prastarý vtip o ministerské komisi, která jede na inspekci do věznice, a tam rozhazuje po desítkách milionů na novou kuchyň, tělocvičnu, plazmové televize na celách, knihovnu - pak pokračuje dále do školy, a škole nepřidělí ani korunu. a když se tomu řidič diví - tak mu pan ministr odpoví: no víš, já už do školy asi chodit nebudu ....
neboli.
nyní má naše oligarchie mladičké milenky, a potřebuje je nějak zajistit. pokud možno za cizí prachy. do deseti roků se začnou řešit důchody, a za dvacet let standardy geriatrické péče.

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 5. 2016 9:56, PEPA

kašpárku kašpárku takže ty souhlasíš když se dělají podvody tak nemá cenu se s nimi zabývat a řešit je ? typický sluníčkář

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Nová dávka pro čerstvé tatínky

20. 5. 2016 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Očima expertů: Nová dávka pro čerstvé tatínky

Ministryně práce a sociálních věcí může slavit. Přes původní zásadní nesouhlas Ministerstva financí propasírovala přes vládu svou novelu zákona o nemocenském pojištění, kterou chce... celý článek

Polykej jako Ovčáček

6. 3. 2015 | Michal Kašpárek | 11 komentářů

Polykej jako Ovčáček

Prezidentův mluvčí je vzorovým dělníkem ekonomiky založené na službách: vynalézavě mele bulšit, nechává se ponižovat, a ještě při tom drží kamenný obličej.

Sluníčkem zeď neprorazíš

25. 4. 2014 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Sluníčkem zeď neprorazíš

Podle praporu „Dělej, co miluješ!“ poznáte užitečné idioty „zlých“ kapitalistů.

I ty jsi Šibík

6. 12. 2013 | Michal Kašpárek | 7 komentářů

I ty jsi Šibík

Tři ponaučení z mediálního odchodu roku — i pro ty, kteří v životě nevkročili do redakce.

Chvála práce nahovno

27. 9. 2013 | Michal Kašpárek | 7 komentářů

Chvála práce nahovno

Proč je některá práce sexy, jiná „šlep“ a proč ani patnáctihodinový pracovní týden nemusí přinést pohodu.

Partners Financial Services