Mateřská a rodičovská 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 26. 1. 2015 | 40 komentářů
Velký přehled pro všechny čerstvé i nastávající rodiče: máte nárok na mateřskou a rodičovský příspěvek? Za jakých podmínek? Odpovíme na všechno. A jako bonus nabízíme kalkulačky, které přehledně a jednoduše vypočtou, jak vysokou mateřskou v roce 2015 dostanete a jak si můžete rozvrhnout čerpání rodičovského příspěvku.
Mateřská a rodičovská 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

O tom, zda máte nárok na porodné a v jaké výši se čerpá, jste na Peníze.cz četli nedávno:

Dnes pokročíme dál: podíváme se na to, za jakých podmínek dostanete peněžitou pomoc v mateřství (čili mateřskou) a rodičovský příspěvek. Pro dnešek ovšem vynecháme jednu důležitou skupinu: matky živnostnice a podnikatelky. Zkrátka ale nepřijdou - tomu, jaká pravidla platí pro mateřskou a rodičovskou u matek samostatně výdělečně činných, věnujeme ještě tento týden samostatný článek.

Pravidla mateřské v roce 2015: kdo na ni má nárok

Peněžitá pomoc v mateřství se pobírá během mateřské dovolené jako náhrada mzdy. Mateřská dovolená trvá dvacet osm týdnů, v případě narození dvojčat nebo vícerčat se protahuje na třicet sedm týdnů. Nastávající matka na mateřskou obvykle nastupuje šest (maximálně však osm) týdnů před očekávaným termínem porodu.

Stáhněte si!

Čerstvé a aktuální formuláře žádosti o porodné a další lejstra. Nezapomeňte, že když je řeč o čtvrtletním příjmu, jde o kalendářní čtvrtletí a má to být čtvrtletí předcházející tomu, ve kterém se dítě narodilo. Pokud tedy přišlo na svět například v květnu, předcházející kalendářní čtvrtletí je leden až březen.

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství má matka (zaměstnankyně), za kterou zaměstnavatel odváděl nemocenské pojištění. Účast na nemocenském pojištění přitom musela trvat alespoň dvě stě sedmdesát dní během posledních dvou let. Pro matky zaměstnankyně navíc platí podmínka, že byly na nemocenském pojištění účastny v den nástupu na mateřskou. Jinými slovy: byly v té době zaměstnané. Za splněnou se tato podmínka ale považuje i v případě, kdy vám pracovní poměr skončil už dřív: po jeho konci běží ještě stoosmdesátidenní ochranná lhůta.

Maminky, které byly před porodem delší dobu nezaměstnané, nárok na mateřskou nemají. V praxi to znamená, že hned po narození dítěte začínají pobírat rodičovský příspěvek, který jinak na peněžitou pomoc v mateřství navazuje.

Jak se do nároku na mateřskou započítá studium

Do požadované doby pojištění v rozsahu dvě stě sedmdesáti dní v průběhu posledních dvou let se počítá i doba studia na střední, vyšší odborné a vysoké škole nebo konzervatoři. V očích úřadů se jedná o „soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění“ v případě, že jste studium úspěšně dokončila. Dřívější podmínka, podle které nárok na peněžitou pomoc v mateřství vznikal, jen když začátek šestého týdne před porodem spadal do období dvě stě sedmdesáti dnů od ukončení studia, už ze zákona zmizela. 

Na mateřskou může i táta

Mateřská dávno není výsadou ani nevyhnutelným údělem matek, nastoupit na ni může i táta. Hodit se to může například rodinám, kde matka výše popisované podmínky vzniku nároku na peněžitou pomoc v mateřství nesplňuje, zatímco otec ano. Jisté omezení ovšem tkví v tom, že otec smí na mateřskou dovolenou nastoupit nejdříve v sedmém týdnu po narození dítěte – šestinedělí matky je v tomto smyslu nedotknutelné. Peněžitá pomoc v mateřství se pak otci vyplácí dvaadvacet týdnů, případně jednatřicet týdnů, když se narodí dvojčata. Při čerpání mateřské navíc váš manžel či partner může normálně vydělávat, zatímco o dítě budete doma pečovat vy. Podmínkou je, že jeho příjem nebude plynout z pojištěné činnosti, z níž čerpá mateřskou. Jinými slovy: nesmí dělat tutéž práci pro zaměstnavatele, u kterého nastoupil na mateřskou dovolenou. Může si ale vydělávat jinde. Nebo pro původního zaměstnavatele vykonávat jinou činnost. Což je ostatně obecné pravidlo pro přivýdělky při čerpání peněžité podpory v mateřství. Podrobnější pravidla přivýdělku na mateřské najdete v našem starším článku:

Jak vysokou mateřskou v roce 2015 dostanete

Peněžitá pomoc v mateřství dosahuje sedmdesáti procent vašeho průměrného hrubého měsíčního příjmu za poslední rok. Na průměrný výdělek se ovšem nejprve uplatní redukční hranice – jejich hodnoty, platné pro rok 2015, vidíte v boxu. 

Rok 2015: redukční hranice pro výpočet mateřské (přepočteno na den)

  • ze mzdy do 888 Kč se počítá 100 %
  • ze mzdy nad 888 do 1 331 Kč se počítá 60 %
  • ze mzdy nad 1331 do 2 662 Kč se počítá 30 %
  • k částce nad 2 662 Kč se už nepřihlíží

Jak vysokou mateřskou v roce 2015 dostanete, vám přehledně a jednoduše vypočte naše kalkulačka.

Orientační výpočetPřesný výpočet

Rodičovský příspěvek v roce 2015: výše a pravidla čerpání

V případě, že vám vznikl nárok na mateřskou, rodičovský příspěvek na ni naváže. Kdo nárok na peněžitou pomoc v mateřství nemá, může začít pobírat rodičovský příspěvek hned po narození dítěte.

Anketa

Je vám všechno jasné?

Jednotný strop pro rodičovský příspěvek dělá dvě stě dvacet tisíc korun. Doba čerpání závisí do značné míry na vás. Pouze rodiče, z nichž ani jeden nebyl dostatečně dlouho plátcem nemocenského pojištění, a tudíž neměl nárok na mateřskou, automaticky spadají do nejpomalejší a nejméně výhodné kategorie čerpání: rodičovský příspěvek budou pobírat čtyři roky. Konkrétně 7 600 korun po dobu prvních devíti měsíců a následně 3 800 korun měsíčně až do čtyř let dítěte.

Ostatní si mohou zvolit i kratší a tedy rychlejší způsob výplaty. Jednou za čtvrt roku rychlost čerpání navíc můžou změnit. Výše měsíčního příspěvku je ovšem pro všechny zastropována částkou 11 500 korun a zároveň sedmdesáti procenty původního výdělku. Není tudíž možné, abyste na rodičovské pobírali víc, než jste předtím vydělávali.

Zajímá vás, v jaké výši můžete (respektive budete) rodičovský příspěvek pobírat? Odpoví naše kalkulačka.

Výpočet rodičovského příspěvku 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011

Kč     OSVČ
Kč     OSVČ

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+46
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 40 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 1. 2015 12:43, JANA

Dobrý den, může mi někdo poradit, jak by se počítala mateřská pokud ukončuji pracovní poměr před porodem a nastupuji na pracovní úřad. Počítá se průměr pouze z výplaty nebo i z příspěvků v nezaměstnanosti (což by mateřskou značně snížilo) děkuji

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 3. 2015 19:49, Simona

Dobrý den, chci se zeptat, zda bych měla nárok na mateřskou i když jsem v posledních 2 letech sice měla odpracovaných 270 dní, ale u dvou zaměstnavatelů a mezitím byla nějakou doba na úřadu práce. Děkuji

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (40 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Porodné 2015. Máte na něj nárok? Přehled, kalkulačka, formuláře

14. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 85 komentářů

Porodné 2015. Máte na něj nárok? Přehled, kalkulačka, formuláře

Rok 2015 přináší rodinám s dětmi (případně v očekávání) několik příjemných novinek. Jednou z nich jsou nová pravidla porodného: nyní na něj dosáhne víc rodin a nově se dá čerpat i na... celý článek

Konec solidarity naruby? Důchodová komise vymýšlí, jak podpořit rodiny s dětmi

1. 12. 2014 | Ondřej Tůma | 42 komentářů

Konec solidarity naruby? Důchodová komise vymýšlí, jak podpořit rodiny s dětmi

Zůstali jste doma s dětmi a v důchodu vás čeká jen almužna? Vychovali jste státu budoucí plátce daní a pojistného, ale ten vás za to nijak neocení? Důchodová komise to chce měnit a... celý článek

Velký přehled: Jak si rodiny s dětmi přilepší v roce 2015

10. 11. 2014 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Velký přehled: Jak si rodiny s dětmi přilepší v roce 2015

Na rodiny s dětmi cílí hned několik změn a novinek. Společný jmenovatel: víc peněz do rodinných rozpočtů. S čím mohou rodiče v roce 2015 počítat?

Otec u porodu jako platící zákazník. Za tisíc. Popuzuje vás to?

6. 11. 2014 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Otec u porodu jako platící zákazník. Za tisíc. Popuzuje vás to?

Přítomnost otce u porodu je už dnes naprosto běžná věc. Stejně samozřejmě se v řadě českých porodnic zažilo, že se za to platí. Cena se pohybuje od dvou do patnácti stovek – záleží... celý článek

Jak podpořit rodiny: Porodné i na druhé dítě, nebo nižší daně?

24. 4. 2014 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Jak podpořit rodiny: Porodné i na druhé dítě, nebo nižší daně?

Porodné i na druhé dítě, slib ČSSD z předvolebního programu a jeden z bodů koaliční smlouvy, začíná dostávat konkrétní obrysy. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová... celý článek

Partners Financial Services