Nepůjčujte si na auto v autobazaru, napaří vám megapoplatek

O leasingu a úvěrech na auto vůbec už jsme na Peníze.cz ledacos psali, ale takovéhle počty tu snad ještě nebyly. S poplatkem za uzavření úvěru můžete přeplatit cenu auta klidně o sedmdesát procent, říkají kolegové z odborného finančního serveru Finparáda. Bez plateb za pojištění, jehož uzavření často bývá podmínkou úvěru. Zasloužila by smlouva s takovými parametry, již mají v redakci, zápis do Guinessovky? Asi ne, zdá se, že nejsou výjimečné ještě horší!
Nepůjčujte si na auto v autobazaru, napaří vám megapoplatek

To, co dokážou v autobazaru AAA ve spolupráci se společností s Autoleasing, se jen tak nevidí. Inzerované auto očaruje zákazníka nízkou cenou, ovšem to, kolik si připlatíte za poskytnutí úvěru, vám nikdo dopředu neřekne. Informace o megapoplatku je dobře schovaná ve spleti jiných údajů a snadno se může stát, že si jí kupující všimne až po uzavření půjčky.

S půjčkou na auto přeplatíte jeho cenu o víc než 70 procent!

Za uzavření úvěrové smlouvy na nákup ojetého auta ve výši 120 tisíc korun můžete zaplatit poplatek ve výši desítek tisíc – poplatek ve výši 35 tisíc korun je realitou. Poplatek tedy zvedne kupní cenu auta o 35 tisíc korun a i tento poplatek splácíte prostřednictvím úvěrových splátek. S poplatkem včetně splátek pak přeplatíte při 60 splátkách cenu automobilu víc než o 70 procent! Nepřeháníme, uvádíme konkrétní smlouvu při nákupu automobilu v AAA Auto, poskytovatel úvěru společnost s Autoleasing

Smlouva o úvěru společnosti s Autoleasing. Poplatek za uzavření úvěru 35 tisíc korun:

Zdroj. Finparáda.cz

Propojeno

Důkladný rozbor různých variant leasingů a úvěrů na auto s příklady sepsal náš auto-moto expert Jindřich Hradecký. Čtení hodné pozoru. Už třeba kvůli pojištění, jehož uzavřením často úvěrová společnost poskytnutí půjčky podmiňuje. Není to pojištění z laciného kraje:

Finparáda

Text vznikl ve spolupráci s odborným finančním serverem Finparáda, který zásobuje Peníze.cz daty z oblasti bankovních účtů, spoření a půjček.

Leasingovka: Cena je individuální, ale standardní

Když se klient leasingové společnosti ptá, jestli je poplatek za zřízení úvěru ve výši 35 tisíc korun standard, odpověď zní Ano. Zdá se ale, že to neplatí u všech společností. Podíváme-li se na cenu za uzavírání spotřebitelských úvěrů u bank, zjistíme, že banky většinou žádný poplatek za uzavření smlouvy nevybírají, případně mají v ceníku poplatek maximálně 1,5 procenta z čerpaného úvěru. Výše poplatku bývá většinou navíc zastropována na maximu mezi tisícem a pěti tisíci korun.

Zkoušeli jsme získat ceník společnosti s Autoleasing s tím, že bychom se rádi dozvěděli, jaká je konstrukce poplatku a s jakou maximální výši poplatku může klient počítat, pokud kupuje automobil v ceně 120 tisíc korun. Nedomohli jsme se ani ceníku, ani jiných konkrétních informací. Jako odpověď nám musela stačit jen obecná fráze: „Výše poplatku závisí na podmínkách příslušného finančního produktu a Vámi požadovaných parametrech uzavírané úvěrové smlouvy, a není tak možné paušálně stanovit výši poplatku za jeho uzavření.“

Poplatek ve smlouvě je. Ale...

Dlužno přiznat, že poplatek je řádně uvedený ve smlouvě a klient svým podpisem stvrzuje souhlas s jeho výší. Ta podle zkušeností může být dokonce ještě strašidelnější než v našem případě. „Některé úvěrové společnosti požadují po klientech při sjednání půjčky ve výši sto dvacet tisíc korun poplatek vyšší než čtyřicet tisíc korun,“ upozorňuje Miloš Borovička, právní poradce časopisu dTest.  

Čistá pravda

Málokdy má člověk chuť pochválit tvůrce reklamy za to, že jejich dílko neříká nic než pravdu. Ovšem pokud jde o výši poplatku za uzavření úvěrové smlouvy, kterou máme v redakci, je tentokrát reklama určitě pravdivá!

Zažili jste to taky?

Jsou podobné praktiky specialitou některých bazarů (a jejich partnerů), nebo jde spíš o výjimku? Názor a představu máme. Teď ještě doklady... Zajímají nás vaše konkrétní zkušenosti. Napište je do diskuze pod článkem nebo nám je pošlete na redakční e-mail redakce@penize.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 6. 2013 7:19, Ivan

Tak teď jsem zvědav, kolik se tady objeví falešných příspěvků od " spokojených klientů AAA". Spamování fake příspěvky je oblíbená P.R. taktika AAA.

+66
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 9. 2015 19:26, Lubor

Já do áček jen prodával, vše bylo ok, já jsem s nima byl spokonený.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak v bazaru poznat, že bylo auto zasažené vodou?

10. 6. 2013 | Jindřich Hradecký | 4 komentáře

Jak v bazaru poznat, že bylo auto zasažené vodou?

Na trhu s ojetými vozy by se po červnových povodních mohlo objevit až deset tisíc zaplavených aut. A mnoho z nich se budou lidé snažit prodat jako vodou nezasažené.

Očima expertů: Jak vybrat ojeté auto? Nekupujte si nablýskanou lež!

1. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Očima expertů: Jak vybrat ojeté auto? Nekupujte si nablýskanou lež!

Hledáte auto z druhé ruky a máte strach, že naletíte podvodníkům? Oslovili jsme motoristické odborníky, aby vám poradili, na co si při výběru ojetiny dávat pozor.

Omlazená auta, přetočené tachometry: ojetá auta dražší o desetitisíce

23. 1. 2013 | Jindřich Hradecký | 12 komentářů

Omlazená auta, přetočené tachometry: ojetá auta dražší o desetitisíce

Novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích by ráda omezila podvody s ojetými auty. Může si ale s těmi nejvážnějšími – legalizací kradených vozů dovezených... celý článek

Úvěr na auto: přeplatíte šedesát tisíc, nebo „nic“

21. 11. 2012 | Jindřich Hradecký | 7 komentářů

Úvěr na auto: přeplatíte šedesát tisíc, nebo „nic“

Stejné auto, totožná úvěrová společnost, přesto to vaše peněženka pocítí úplně jinak. Záleží na tom, jak velkou zvolíte akontaci, na jak dlouho se zadlužíte i jaké vyberete pojištění.... celý článek

Z prodeje auta souboj na ostří nože

28. 2. 2011 | Petra Dlouhá | 38 komentářů

Z prodeje auta souboj na ostří nože

Kampaň „Nemyslíš, zaplatíš“ ministerstvo z důvodu úspor zastavilo. Pro ústřední motto však máme nové využití. Mohlo by se stát názvem reality show z prostředí českých autobazarů. Pravidelný... celý článek

Partners Financial Services