Euro za 28 nečekejte: Pět důvodů pro silnější korunu

Martin Lobotka | rubrika: Komentář | 31. 3. 2015 | 4 komentáře
Po intervencích České národní banky padla česká měna dolů. Moc se jí ale kolem osmadvaceti korun za euro nelíbilo a pilně posilovala. Proč nejspíš znovu dolů jen tak nepůjde?
Euro za 28 nečekejte: Pět důvodů pro silnější korunu

Koruna se po dlouhých patnácti měsících od devizové intervence ČNB, kdy zejména v první polovině minulého roku vypadala jako měna fixovaná na euro na úrovni 27,50, vrátila v posledních týdnech na dohled hranice 27 korun. Tento pohyb je zvlášť pozoruhodný, když si vzpomeneme, že ještě v polovině ledna atakovala kurz 28,50 za euro a lokální i zahraniční banky se (ostatně podobně jako v lednu před šesti lety) předháněly, kdo předpoví slabší korunu.

Co se s korunou stalo?

Někteří představitelé naší centrální banky si myslí, že za nedávným posílením koruny skoro na 27,10 za jedno euro stojí Evropská centrální banka, respektive program odkupu vládních dluhopisů, který spustila. Že je unijní vykupování dluhopisů faktorem pro korunu příznivým, to je mimo diskuzi, pro silnější korunu toho ale mluví mnohem víc:

Zdroj: peníze.cz

Kurzy dalších měn hledejte na Peníze.cz, kromě měn obvyklých zde najdete i kurzy měn exotičtějších

Zhodnocení peněz

Jak dobře zhodnotit peníze?

Neuspokojují vás spořicí účty a termínové vklady? Nedivíme se. Nás také ne.

Samostatně ale investovat neumíte? Zvolte podílové fondy společnosti Conseq: Zajímavé zhodnocení, odborná správa, víc než dvacet let zkušeností.

Pro více informací volejte na bezplatnou linku 800 900 905.

Seznamte se s našimi fondy, které jsou vhodné pro jednorázové i pravidelné ukládání peněz.:

Logo Conseq

Anketa

Do roka a do dne... Vystřelí si v ČNB v dohledné době v měnové válce?

Hradní intervence

Časová souslednost událostí – o programu Evropské centrální banky se ostatně ví už od konce ledna – ukazuje spíš na to, že posilňující impulz dodal svými výroky a kádrováním budoucích členů bankovní rady České národní banky prezident Zeman.  

Už zase dorůstáme Evropu

Česká ekonomika už zase roste rychleji než evropská. Před rokem 2008 to byl běžný stav věcí, po roce 2008 to ale bylo spíš naopak. Loni byl růstový diferenciál ve prospěch české ekonomiky největší od roku2008 areálná konvergence je spojena s konvergencí nominální (sbližování cenových hladin), což jsou faktory pro korunu pozitivní (v českých podmínkách se totiž cenová hladina k evropské přibližuje spíš skrze posilující kurz než rychlejší domácí inflaci).

Vnější vztahy

Česká ekonomika vykazuje přebytek běžného účtu (v roce 2014 zhruba 12 miliard korun), což také nenahrává scénáři oslabující koruny. Pokud v tomto přebytku navíc zohledníme reinvestované zisky, které nemají dopad na kurz (ale přebytek běžného účtu účetně snižují), fundamentálně odůvodnitelná úroveň kurzu koruny je 25,50 za euro.

Inflační vývoj

Měnověpolitická inflace (celková inflace minus primární změny nepřímých daní), ve které se stanovuje cíl České národní banky, je sice záporná, průměrné tempo růstu inflace poptávkové ale bylo v posledních třech měsících nejrychlejší od podzimu 2008. Když už ne velice slabé výsledky poslední intervence, mohl by tento důkaz, že domácnosti deflační mentalitě nepropadají, stačit na uklidnění bojechtivosti našich centrálních bankéřů. Pravděpodobnost, že národní banka přistoupí k dalšímu posunutí spodní meze kurzu české koruny proti euru, je tak mizivá.

À la Schweiz

Rozhodnutí švýcarské centrální banky z ledna letošního roku opustit přes tři roky hlídaný kurz franku proti euru (1,20) vytváří prostor pro spekulace, že podobným způsobem může nakonec postupovat i České národní banky. Hnojivem pro tyto spekulace jsou právě vyjádření prezidenta Zemana o tom, že v budoucnu už v bankovní radě České národní banky budou sedět pouze ti, co nepodporují intervence a že další guvernér ČNB bude muset „napravit“ chyby toho bývalého. Centrální banka sice stále opakuje, že její odchod z devizového trhu bude pozvolný a řízený, otázkou ale je, jestli v situaci případného rychlého růstu devizových rezerv v očekávání brzkého uvolnění kurzu a s blížícím se červencem 2016 (kdy v radě končí guvernér Singer i Kamil Janáček) nezvolí raději čistý řez. Konec konců, exit, pokud už má nastat, je levnější, když je nečekaný…

Podtrženo, sečteno – koruna má před sebou rok, kdy si sáhne na 27 korun za euro. Neříkám, že tam zůstane podobně nehybně jako na úrovni 27,50 v první polovině roku 2014, pravděpodobnost výraznějšího oslabení (nad 28) je však velmi malá. 


Autor je hlavní analytik Conseq Investment Management

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

Od příštího roku by se v Bulharsko mělo platit společnou evropskou měnou. Podobu bulharských euromincí teď schválila Rada Evropské unie. Takzvaná národní strana euromincí vychází z... celý článek

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

14. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

Před dvaceti lety jsme se zavázali, že jednou přijmeme euro. A ať to bude napřesrok nebo za deset let, je potřeba být připravený. Co byste nejradši viděli na české eurominci?

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

3. 11. 2023 | Olga Skalková

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné... celý článek

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

25. 10. 2023 | Jana Divinová

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

Byt v pražském paneláku může být cenově srovnatelný s apartmánem na pobřeží španělské Andalusie nebo horskou chatkou v Rakousku. Na kolik zahraniční nemovitost vyjde a jak to funguje?... celý článek

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

16. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

Nová verze aplikace Raiffeisenbank přináší několik novinek. Tou nejvýraznější je snadná ochrana před nevýhodným kurzem DCC při výběru z bankomatu.

Partners Financial Services