Konec nejsilnější měny v Unii: Lotyši platí eurem

Luboš Palata | rubrika: Co se děje | 3. 1. 2014 | 7 komentářů
Lotyšský lat byl až do svého konce nejtvrdší měnou Evropy současnosti. K prvnímu lednu se ho Lotyši vzdali.
Konec nejsilnější měny v Unii: Lotyši platí eurem

V dubnu roku 2009 stál nový lotyšský premiér Valdis Dombrovskis před zásadním rozhodnutím. Po předchozím více než desetiprocentním růstu skončila přehřátá lotyšská ekonomika, zavalená lavinou hypoték a půjček, ve vůbec nejhlubší depresi v celé Evropské unii, hospodářství padalo tempem téměř dvacet procent, stát musel převzít největší banku. Ale kurz latu k euru zůstával stále stejně pevný jako po mnoho předchozích let.

„Když se národní banka pokusila zastavit obrovský nárůst půjček zvýšením úrokové míry, tak si lidé a firmy prostě vzali úvěry a hypotéky v eurech. Osmdesát procent půjček nakonec bylo v eurech. Tehdy vlastně Lotyši sami rozhodli o našem vstupu do eurozóny,“ říkal mi před pár dny Dombrovskis. Lat sice tehdy neopustil svůj pevný kurz vůči euru v rámci ERM II, ale vláda musela provést jedny z nejradikálnějších škrtů v poválečné historii Evropy. Ekonomika se ovšem poměrně rychle stabilizovala a v posledních letech se vrátila k tak rychlému růstu, že už v podstatě propad z roku 2009 smazal.

Dombrovskis, který je od počátku prosince v demisi, nastolil před čtyřmi roky tvrdou finanční disciplínu, dostal pod kontrolu i inflaci, a to i za cenu držení platů na výrazně nižší úrovni, než na jaké byly před krizí. Cenou za to byla emigrace více než stovky tisíc Lotyšů, což je ještě víc, než odešlo po vstupu do Unie v roce 2004. Počet obyvatel Lotyšska, země téměř stejně veliké jako Česko, tak klesl na hranici pouhých dvou milionů.

Tip redakce!

Widget s kurzy ČNB

Vypadá to asi takto. Chcete i vy svým čtenářům umožnit rychlou orientaci ve světě peněz? Vylepšete své webové stránky a umístěte na ně aktuální kurzovní lístek ČNB, vybrat si můžete z až 35 měn – podle toho, co zajímá vaše čtenáře.

Tým Peníze.cz pro vás připravil widget, jehož html kód si jednoduše zkopírujete na svůj web či blog – jen předtím nezapomeňte zaškrtnout, o které měny máte zájem.

Kód ke stažení je k dispozici zde

Dvacetiletá cesta

Z pobaltských zemí už před třemi lety vstoupilo do eurozóny Estonsko. Lotyšům se tedy podařilo předběhnout jen Litvu, ta sice chtěla přijmout euro společně se Slovinskem v roce 2007, ale kvůli vysoké inflaci ji tehdy Evropská komise nedoporučila.

Příchod eura vítá přinejlepším čtyřicet procent Lotyšů. Euro však bylo v zemi zavedeno bez referenda.

Lotyšská cesta k euru ale začala už v roce 1993. „Při zavádění naší národní měny lat jsme rozhodli, že nebude mít plovoucí kurz, ale bude pevně navázána na koš čtyř hlavní světových měn SDR,“ říkal mi ve svém provizorním sídle v Domě Černohlavců lotyšský prezident Andris Berzinš. „Dalším krokem při přípravě na vstup do Evropské unie bylo navázání latu na euro. Naše dohoda o vstupu pak obsahovala závazek přijmout euro. Naplnění tohoto závazku nám pak trvalo téměř deset let,“ dodal Berzinš.

Pevné připoutání latu k SDR bylo nutné, protože Lotyšsko a jeho ekonomika prožívaly po získání nezávislosti velice krušné období. Hospodářství, dřív pochopitelně orientované na Moskvu, spadlo o šedesát procent a propad ekonomiky byl vyjádřen i tím, že se při měnové reformě v roce 1993 měnil jeden lotyšský lat za dvě stě rublů.

Lotyšská měna se v devadesátých letech vrátila k meziválečné tradici, kdy bylo Lotyšsko výrazně nejbohatším státem Pobaltí. Lat jako pevná, stabilní měna byl zaveden v roce 1992 a Lotyšsko tím navazovalo na tradici Rigy jako bankovního centra Pobaltí a částečně i Ruska. Stříbrnou minci o hodnotě pěti meziválečných latů si lotyšské rodiny předávaly jako jednu z nejcennějších památek na zaniklou samostatnost i v dobách, kdy bylo Lotyšsko součástí Sovětského svazu.

Anketa

Chcete taky euro?

Draho jak ve Skandinávii

Když jsem byl v Rize v první polovině devadesátých let poprvé, přišel mi lat jako až neuvěřitelně tvrdá měna a Lotyšsko jsem si zapamatoval jako hodně drahou zemi, kde se ceny blížily Skandinávii. Lat, malinká mince, který má ještě dnes hodnotu čtyřiceti korun, byl tehdy v rámci postkomunistické Evropy opravdu silnou měnou. Toto postavení mu zůstalo dodnes, kdy je s kurzem 0,7 latu za euro je „nejtvrdší“ měnou celé Evropské unie. A lotyšská „pětistovka“ je dnes třetí nejhodnotnější bankovkou na světě. Dlužno dodat, že velká část Lotyšů si ji nevydělá ani za měsíc práce.

Lotyšský lat však se vstupem do eurozóny zcela nezmizí. Podobizna mladé díky, která byla poprvé použita na meziválečném pětilatu a po roce 1993 se pak stala motivem oné pětisetlatové bankovky, bude použita na nové jedno- a dvoueurové lotyšské minci.

Snad si Lotyši nebudou schovávat dnešní laty a vzpomínat na dobu před eurem podobně jako vzpomínali za Sovětského svazu a jeho rublů na meziválečnou samostatnost.

Autor je redaktor Lidových novin a MF DNES

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 1. 2014 0:22, Roger

Uvítal bych, kdybyste reklamy na důchod, půjčku či pojištění umístili tak, aby to nepřekáželo běžnému čtení. Snad toto není novinka pro rok 2014 :-(

Nejde mi to zavřít, cpe se to do textu a navíc nejsem zoufalec, abych produkty tohoto kalibru hodlal v dohledné době využít :-).

+310
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nový daňový ráj v eurozóně. Lucembursko pro chudé

27. 7. 2013 | Tereza Mynářová | 1 komentář

Nový daňový ráj v eurozóně. Lucembursko pro chudé

Eurozóna získá už za několik měsíců nový daňový ráj, tedy další zemi lákající zahraniční firmy na nízké sazby daní. Vedle Malty či Kypru se zařadí i Lotyšsko, které se chystá přejít... celý článek

Litva a Lotyšsko. Úspěšné země — ze kterých se utíká

23. 5. 2013 | Luboš Palata | 4 komentáře

Litva a Lotyšsko. Úspěšné země — ze kterých se utíká

Kdyby všichni byli jako Lotyši, tak by se krize v Unii vyřešila rychle, psalo se v mnoha komentářích v minulých letech. Když ale člověk Pobaltí skutečně navštíví, dívá se na to trochu... celý článek

V Estonsku lze založit firmu přes mobil. Trvá to minutu

19. 5. 2013 | Petr Jemelka | 2 komentáře

V Estonsku lze založit firmu přes mobil. Trvá to minutu

Estonsko zůstává světovým lídrem v oblasti elektronických služeb veřejné správy. K většině právních a správních úkonů stačí tamním obyvatelům občanský průkaz s čipem a PIN.

Maďarů už uteklo za lepším půl milionu. Začne emigrace z Česka?

11. 4. 2013 | Luboš Palata | 14 komentářů

Maďarů už uteklo za lepším půl milionu. Začne emigrace z Česka?

Společenský a ekonomický dopad je obrovský: Jedním z největších a nejméně řešených problémů nových zemí Evropské unie je ekonomická emigrace. „Noví Evropané“ odcházejí za lepším životem... celý článek

Aleš Michl: Čína jednou Evropu naporcuje jako pekingskou kachnu

19. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Aleš Michl: Čína jednou Evropu naporcuje jako pekingskou kachnu

Pomohl by eurozóně odchod Řecka? V čem se Česká republika podobá Španělsku? A proč by měli evropští lídři radši jezdit na chatu než do Bruselu? Exkluzivní rozhovor s ekonomem Alešem... celý článek

Partners Financial Services