Osm rad, jak dobře používat kreditku

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 20. 6. 2008 | 9 komentářů
Osm rad, jak dobře používat kreditku
Používat kreditní kartu není složité. Aby svému držiteli dobře sloužila a neuvrhla ho do koloběhu dluhů, měl by se držet několika hlavních zásad. Pokud je někdo nedokáže dodržovat, kreditka pro něj nejspíš není vhodný produkt.

Dnes už v Česku není tak složité získat kreditní kartu jako tomu bylo ještě před pár lety. Vedle bankovních domů ji poskytuje také řada nebankovních splátkových společností. Kdo se rozhodne kreditní kartu opravdu využívat, měl by se držet několika hlavních zásad. Umožní mu to vyhnout se drahému neefektivnímu používání “kreditky“ a využít výhody, které tento finanční nástroj nabízí. Doporučujeme řídit se především následujícími principy:

1. Kreditní kartu si pořizujte v případě, že dokážete pravidelně splácet dluhy a ovládat nákupní chování. Pokud vám činí potíže nekupovat si zboží či služby, na něž nemáte a nepotřebujete je, kreditní karta vás dostane pouze do pořádných dluhů. Pokud si výdaje plánovat dokážete, pravidelně splácíte a potřebujete mít finanční rezervu pro nečekané výdaje, kreditka může být dobrá volba. Pořizujte si ale raději jen jednu kreditní kartu, více karet je zpravidla zbytečné.

2. Před pořízením kreditní karty porovnejte alespoň několik nabídek od více společností. Podívejte se na nabídku vaší banky, konkurence a třeba i některých nebankovních společností. Kreditní karta totiž není vázána na váš osobní účet tak jako platební debetní karta, která z něj čerpá peníze při placení. Kreditka má vlastní úvěrový účet. Můžete tedy mít účet v jedné bance a kreditní kartu v jiné, pokud je to pro vás výhodné. Někdy ale naopak můžete získat lepší podmínky u vaší banky. Díky znalosti vaší bankovní historie vám nabídne třeba vyšší úvěrový rámec nebo kartuči služby k ní zdarma.

3. Porovnávejte především tři základní parametry – bezúročné období, úročení (RPSN) a případné poplatky související s užíváním karty. Vyplatí se podívat také na benefity spojené s kartou (načítané míle na letenku zdarma, body na nákup zboží, bonusy na nákup pohonných hmot atd.). Ptejte se také, za jakých podmínek může být karta zdarma, kolik bude stát výběr hotovosti (z bankomatu i Cash Advance), zda je možné měnit PIN karty a jaké jsou limity pro poskytnutý úvěr.

4. Délka bezúročného období určuje dobu, po kterou banka či splátková společnost půjčí peníze zdarma. Jeho délka se pohybuje od 45 dnů až po 2,5 měsíce. Jestliže do konce této doby stihnete dluh celý splatit, neplatíte z půjčené sumy úroky. Pokud ovšem splatíte jen část, zbývající dlužná částka bude úročená vysokým úrokem, respektive RPSN. To bývá u kreditních karet ze všech běžných úvěrových produktů to nejvyšší a pohybuje se od 15 procent výše, často hodně přes dvacet procent za rok. Když máte třeba dluh 8000 korun a ve vyúčtování banka píše, že stačí splatit alespoň 400 korun, uvědomte si, že ke zbývající částce 7600 korun se za každý měsíc přičte skoro stokoruna. Proto se vyplatí uhradit co největší část dluhu do konce bezúročného období.

Anketa

Kolik máte v peněžence kreditních a platebních karet?

5. Pozor na poplatky. Vydání karty nebo první rok používání bývá často zdarma. U některých karet bývají speciální podmínky, za kterých banka či jiná společnost kartu vydá nebo vede zdarma. Ty zpravidla souvisejí s tím, kolik s ní celkově za rok utratíte. Výše od kdy je karta pro uživatele zadarmo, ovšem někdy bývá i v řádu desítek tisíc korun. Další karta či další roky jsou často zpoplatněny. Některé společnosti ale mohou účtovat i poplatky za používání karty. Předem si proto ověřte, které poplatky se k vaší kreditní kartěbudou vztahovat a kdy se tyto poplatky účtují.

6. Úvěrový limit, tedy suma, kterou vám dá banka s kreditní kartou k dispozici, se odvíjí zpravidla od výše příjmu. Příliš vysoký limit se ale nemusí vyplatit, protože vás pustí do většího zadlužování. Musíte se pak více hlídat, zda půjčenou sumu budete schopni splatit. Nižší úvěrový limit se může vyplatit, například když chcete kartu výhradně používat k placení v internetových obchodech. Pro takové nakupování si ovšem zkontrolujte, že to vaše karta umí, nezapomeňte si ji nechat odblokovat pro internetové platby a platit jen přes bezpečné a ověřené obchodníky.

7. Vyhněte se vybírání hotovostikreditní kartou z bankomatu. Většina společností vydávající karty vybranou částku okamžitě úročí. Pokud se dostanete do nouzové situace, kdy vám nic jiného nezbývá, snažte se proto tento dluh splatit, co nejdříve a nečekejte až do konce bezúročného období, protože to se na tuto situaci obyčejně nevztahuje. Navíc si banky účtují za samotný výběr vysoké poplatky, klidně až sto korun plus procento z vybrané částky.

8. Splátky na kreditní kartu posílejte o několik dnů dříve než je termín splatnosti. Pokud budete platit na poslední chvíli, může splátka přijít pozdě a vy tak budete zbytečně platit navíc úroky nebo pokutu.

Před podpisem smlouvy ke kreditní kartě si smlouvu vždy důkladně celou přečtěte. Ke kartě se chovejte jako k hotovosti, tedy dávejte si na ní stejný pozor a nemějte ji ani společně s osobními doklady. Případnému zloději by vaše doklady mohly usnadnit zneužití karty.

Jaká kreditní karta na tuzemském trhu má podle vás nejlepší parametry? Máte zkušenost i se zahraničními kreditkami? Podělte se o názor a zkušenosti.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 6. 2008 17:55, Ondřej

Pár poznámek od člověka, který má kreditní kartu už skoro deset let. Komentáře k jednotlivým bodům

ad 1. První věta - kámen, majzlík a tesat. Kreditní karta je dobrý sluha, ale zlý pán.

ad 3. Pokud si věříte, že budete splácet v bezúročném období (a jak moje zkušenost ukazuje, tak to jde), tak první dva boty jsou velmi málo významné až bezvýznamné. Je potřeba se zaměřit na poplatky a benefity, nabízená pojištění jak proti zneužití karty, tak cestovní. Další plus je existence elektronického bankovnictví ke kreditnímu účtu a vůbec celková úroveň služeb pro klienty.

ad 4. Pozor ona bezúročná období jsou většinou *AŽ* 45 dnů. Tedy 45 dnů to je, pokud je transakce připsána prvního v měsíci, pokud je naopak připsána posledního, je to jenom 15 dnů.

ad 5. Při dnešní situaci na trhu rozhodně nebrat kartu, která není zdarma. Tečka. Může být za poplatek, pokud při běžném používání poplatek vrátí ať automaticky, nebo pomocí bonus programu. Pokud je kreditka bezpodmínečně za poplatek nebrat, s výjimkou kobrandových karet, ale ty se musí při našich nákupních zvyklostech zaplatit jinak. Další důležitá poznámka - co je letos nějak, může být za rok úplně jinak, takže ověřit si celkovou etiku vydávající banky. Pokud banka dokáže zvednout poplatek u nějakého běžného produktu o 150 %, není důvod si myslet, že to neudělá za rok s mou kreditkou.

ad 6. Ještě jedna nevýhoda příliš vysokého limitu, o které nikdo nemluví. Poskytnutý kreditní rámec se počítá jako existující dluh (bez ohledu na jeho skutečné čerpání) při žádostech o půjčku. Tak aby někdo neplakal, že nemůže dostat hypotéku, protože má velké dluhy, které ve skutečnosti nemá, leč v registru jsou. Internetové platby v USA jsu často realizované jako MOTO, čili je možná potřeba odblokovat i toto (z vlastní zkušenosti).

ad 7. Kreditkou se z bankomatu nevybírá, k tomu má snad každý debetní kartu.

ad 8. Malé, ale zcela bezvýznamné, plus je, pokud je běžný a kreditní účet u jednoho ústavu.

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 6. 2008 17:24, J.Š.

Jsou i karty úplně zdarma. Vše zaplatí pak obchodník u koho nakupujeme.

-31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kreditní karty zatím v Česku moc neletí

11. 6. 2008 | Věra Tůmová | 24 komentářů

Kreditní karty zatím v Česku moc neletí

Češi jsou zatím rozumní a nepodléhají mámení vydavatelů kreditních karet. Ti sice už vydali miliony kreditek, aktivních a používaných je jen zlomek. Objevují se ovšem názory, že to... celý článek

Proč jsou platby do zahraničí tak drahé

9. 6. 2008 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Proč jsou platby do zahraničí tak drahé

Když se řekne bankovní převod peněz do zahraničí, mohlo by se zdát, že v době počítačů nejde o nic složitého. Jenže cesta peněz z Česka na zahraniční účet bývá často komplikovaná a... celý článek

Virtuální platební karty: pokrok, nebo dinosaurus?

27. 5. 2008 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Virtuální platební karty: pokrok, nebo dinosaurus?

Nedůvěra v bezpečnost placení kartou na internetu v Česku před pár lety umožnila rozvoj virtuálních karet. Dnes je využívá zhruba sto tisíc klientů. Na tom, zda mají ještě smysl, se... celý článek

Když se za oběd platí kartou zaměstnavatele

21. 5. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Když se za oběd platí kartou zaměstnavatele

V zahraničí je poměrně obvyklé, že někteří zaměstnanci platí služební výdaje firemní platební nebo kreditní kartou. Tuzemské firmy si na tento platební nástroj teprve zvykají. Zatím... celý článek

V květnu se objeví dva nové systémy plateb na internetu

11. 4. 2008 | Věra Tůmová | 17 komentářů

V květnu se objeví dva nové systémy plateb na internetu

Placení na internetu by mělo být od května zase o něco snazší. ČSOB a mBank plánují spustit dva různé platební systémy, které umožní bezhotovostně převádět i malé částky. Hlad klientů... celý článek

Partners Financial Services