Banky: Jste moc staří, plaťte víc, nebo jděte pryč

Zhruba patnáct procent tuzemských bank, pojišťoven nebo nebankovních společností diskriminuje seniory. Jejich věk omezuje dostupnost finančních služeb a prodražuje je.
Banky: Jste moc staří, plaťte víc, nebo jděte pryč

Zjistil to veřejný ochránce práv, který v prvním průzkumu svého druhu v Česku oslovil 45 bank, 52 pojišťoven a 43 nebankovních poskytovatelů finančních služeb. Kromě dotazníkového šetření uskutečnili pracovníci kanceláře ombudsmana i vlastní test, při kterém figuranti do institucí telefonovali nebo je přímo navštívili. Celkem tak otestovali 13 bank, dvě pojišťovny a tři nebankovní společnosti. 

Prověřování se uskutečnilo v Praze, Ostravě, Plzni, Olomouci, Třinci, Městci Králové a Lounech. Konkrétní firmy ale ombudsman neuvedl.

Průzkum potvrdil, že některé banky stále nevydávají lidem nad 70 let kreditní karty, tedy specifický druh úvěru. Jiné jim odmítají poskytnout spotřebitelský úvěr. Problematické jsou i vysoké ceny cestovního pojištění pro důchodce.

K akci vedly ombudsmana právě stížnosti na nevydání kreditní karty od lidí starších 70 let. Průzkum nyní ukázal, že dvě ze 13 testovaných institucí karty nadále nevydávají.

„Nejčastěji se senioři setkávali s odmítnutím žádosti o vydání kreditní karty, ačkoli šlo například o dlouhodobé klienty bank, držitele zlatých platebních karet, solventní klienty, kteří kartu potřebovali kvůli půjčení automobilu v zahraničí či rezervaci hotelu přes internet,“ říká zástupce veřejného ochránce práv Stanislav Křeček.

Anketa

Setkali už jste se s diskriminací kvůli věku?

Pracovník jedné společnosti před figurantem vyššího věku úplně popřel, že by banka poskytovala kreditní karty, i když to má uvedeno na internetu. Ve druhé bance zase její zaměstnanec uváděl, že s vydáním karty bude kvůli věku problém.

Jen kvůli věku

Podobné to bylo i u spotřebitelských úvěrů. „K odmítnutí pouze z důvodu věku došlo u dvou z patnácti testovaných poskytovatelů spotřebitelských úvěrů. Je také nutné zmínit, že v jednom případě testovaná instituce odmítla sčítat starobní důchod s jinými zdroji příjmu pro účely výpočtu minimální výše příjmu, což může představovat nepřímou diskriminaci. Ve dvou případech pracovníci naznačovali, že věk může být pro poskytnutí spotřebitelského úvěru problém,“ uvedla kancelář ombudsmana v závěrečné zprávě o šetření.

A další zjištění: Za cestovní pojištění musí lidé starší 70 let platit v některých institucích o 66 až 200 procent vyšší částku. 

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 9. 2013 12:03, czhunter

Když umřeš, tak dluh nezanikne, ale dědí se.
Sice by mohli pozůstalí celé dědictví odmítnout, pokud by majetek zesnulého byl menší než ten dluh (což si snad může banka zjistit), ale i tak je pravděpodobnost splacení-nesplacení asi tak stejně velká, jako když v době regulérního splácení neumřeš.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Máte věk, chcete do penze – a nemůžete. Jak dohnat chybějící roky povinného pojištění?

22. 5. 2013 | Jan Bednář, Martin Kohoutek | 7 komentářů

Máte věk, chcete do penze – a nemůžete. Jak dohnat chybějící roky povinného pojištění?

Klidně se to může stát. Podle tabulek už máte léta, abyste mohli jít do penze. Jenže na úřadě řeknou, že smůla, že věk není všechno. Že jste dost dlouho nepracovali a neplatili dostatečnou... celý článek

Očima expertů: Evropa vymýšlí nesmysly. Zdražili/y ženám pojištění

29. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Evropa vymýšlí nesmysly. Zdražili/y ženám pojištění

Ženy budou ve jménu rovnoprávnosti platit vyšší pojištění, než by bylo třeba. Co si o rozhodnutí Evropského soudního dvora myslí Markéta Šichtařová, Tomáš Prouza, Lukáš Kovanda a další... celý článek

Děti musí živit své rodiče! I zákon to říká

6. 6. 2012 | Barbora Buřínská | 27 komentářů

Děti musí živit své rodiče! I zákon to říká

Rodiče mají vůči svým dětem vyživovací povinnost. A platí to i obráceně. Děti se musí o své rodiče i prarodiče starat, když oni sami se starat nemohou. Pro ty, kteří to nevědí sami... celý článek

Být ženou se nevyplatí, říká výplatní páska (I)

12. 4. 2011 | Klára Šponerová | 17 komentářů

Být ženou se nevyplatí, říká výplatní páska (I)

Stejná kvalifikace, stejné vzdělání, stejný věk. Při rozhodování zaměstnavatele o tom, jaký plat vám slíbí, hraje roli hlavně to, zda jste žena, nebo muž. Výsledek: aby vydělaly tolik,... celý článek

Pojišťovny čeká pohlavní revoluce

1. 3. 2011 | Dušan Šídlo | 9 komentářů

Pojišťovny čeká pohlavní revoluce

Na základě dnešního rozhodnutí Evropského soudního dvora (European Court of Justice) nemohou pojišťovny účtovat nižší pojistné ženám. Co to znamená pro klient(k)y pojišťoven?

Partners Financial Services