Pasti (a slasti) kreditních karet

Lada Kičmerová | rubrika: Jak na to | 1. 6. 2012 | 13 komentářů
Hodně zajímavý byznys pro banky, hodně nebezpečná záležitost pro držitele, který kreditku neumí správně používat. Jak se vyhnout ročnímu úroku, který se blíží 30 procentům, a využít kladů kreditních karet, jako jsou bonusy za platby, slevy u obchodníků nebo bezúročné období?
Pasti (a slasti) kreditních karet

Ruku na srdce: už jenom rozlišení mezi kreditní a debetní kartou dělá mnohým problém. Přitom je ten rozdíl naprosto zásadní! Zatímco s debetní kartou čerpáte svoje vlastní peníze z běžného účtu v bance, s kreditní kartou si půjčujete od banky a tento úvěr musíte následně splatit. Takže když někdo naprosto běžně říká: „Nemám hotovost, zaplatím kreditkou,“ velmi často má ve skutečnosti na mysli standardní debetní kartu ke svému běžnému účtu.

Bohužel na první pohled nelze kreditní a debetní kartu rozeznat: kreditka je zpravidla embosovaná (s „vystouplými“ písmeny), ale stejně tak může být embosovaná i debetní karta vyšší třídy. Když vám tedy na pobočce „cpou“ nějakou kartu, vždycky si nejdřív udělejte jasno v tom, o jaký typ karty se jedná.

Kdo platí chytře, úroky neplatí

To, že placení kreditkou je tedy půjčka, ale neznamená, že kreditní karty jsou stoprocentní zlo. Lze je využívat chytře, to ovšem vyžaduje určitou finanční gramotnost a povědomí o tom, jak kreditky fungují a půjčují. Kreditní karty jsou charakteristické bezúročným obdobím, během kterého má držitel možnost celou půjčenou částku splatit a netratit ani korunu na úrocích.

Bezúročné období bývá podle typu karty dlouhé 45 nebo 50 dnů. Slovíčko „až“ je tu klíčové. Přesná délka tohoto období totiž závisí na termínu uskutečnění platby. Bezúročné období začíná běžet datem transakce a končí datem splatnosti uvedeným na výpise (zpravidla 14 dnů po vystavení výpisu). Pokud jsou výpisy například vystavovány k 25. dni v měsíci, datum splatnosti obvykle vychází na osmý den následujícího měsíce. Zaplatím-li tedy za novou televizi kreditkou 1. března, bezúročné období bude trvat do 8. dubna – 39 dní. Pokud platba v obchodě proběhne 15. března, bezúročné období bude jen 24 dní.

Ve většině případů se bezúročné období týká pouze plateb kreditkou u obchodníků, ne výběru hotovosti z bankomatů. Výběry hotovosti navíc bývají víc úročené. Kreditní kartu je proto třeba vnímat skutečně jako kartu na platby v obchodech a na výběry používat karty debetní.

Roční versus měsíční úrok

Klíčové je mít na účtu dostatek vlastních peněz, ze kterých na konci bezúročného období celou půjčenou částku splatíte. V opačném případě vám začnou naskakovat úroky, které se u kreditek pohybují okolo dvou procent p. m. A zde je zase třeba mít se na pozoru! Zkratka p. m. znamená měsíční úrok. Toto číslo nelze jednoduše porovnat s ročním úrokem, se kterým se jinak setkáváme asi běžněji (najdeme ho třeba u spotřebitelského úvěru, hypotéky...), a dojít k závěru, že úroky na kreditce jsou úžasně nízké! Pro převod měsíční sazby na roční je třeba použít vzorec složeného úročení (viz Kreditkové desatero v boxu). Roční úroky na kreditních kartách odpovídají 25 až 30 procentům, a to tedy málo vůbec není!

Propojeno: Složené úročení hravě

Co byste měli v bance, kdyby si váš prapra...dědeček uložil na začátku letopočtu stříbrňák na čtyřprocentní úrok? Nic! Vaše stříbro by se nevešlo do žádné banky v celé Sluneční soustavě. A vlastně ani do Sluneční soustavy...

► Složené úročení aneb deset milionů stříbrných zeměkoulí

S propočtem složeného úroku, ale také s počítáním pásmového úročení, které rády používají banky třeba u spořicích účtů, vám pomůže naše kalkulačka složeného a pásmového úročení.

Složené a pásmové úročení

%
let

Další kalkulačky

Bonusy a slevy

Nové kreditní karty nabízí výhody, které podstatně zvýšily jejich atraktivitu oproti „starším modelům“. Jedná se hlavně o připisované bonusy nebo prémie z každé platby. Většinou jde o jedno nebo dvě procenta z platby kreditní kartou, která se připisují držiteli karty zpátky účet. Tyto bonusy lze následně utratit při dalších platbách nebo třeba převést na nějaký jiný produkt u dané finanční instituce, třeba penzijní připojištění nebo investici do podílových fondů. Vždycky záleží na konkrétní kreditní kartě, jak vysoký bonus nabízí a jak s ním lze naložit.

Vydavatelé kreditních karet navíc v poslední době nabízí nad rámec bonusu ještě slevy u domluvených obchodníků nebo aliančních partnerů. V praxi to tak znamená, že v daném obchodě se sportovním zbožím zaplatíte kreditní kartou, získáte bonus jedno nebo dvě procenta a ještě třeba desetiprocentní slevu na nákup.

Anketa

Máte kreditku?

A co poplatky?

Banky mají velký zájem na tom, dostat kreditní kartu „do každé peněženky“. Proto se dnes kreditní karty často nabízejí na první rok zdarma, poplatek za držení karty začíná naskakovat až od druhého roku a pohybuje se okolo 50 korun měsíčně. Někdy je ale poplatek při pravidelném užívání a utrácení určitého množství peněz odpouštěn.

Ideální kreditka

Vaše ideální kreditka by tedy měla vypadat takto: dlouhé bezúročné období (alespoň 45 dní), bonus za platby dvě procenta, možnost bonus čerpat na další platby kartou, zajímavé slevy u širokého spektra obchodníků, měsíční úrok pod dvě procenta a možnost inkasa. Inkaso je výhodné v tom, že nemusíte hlídat výpisy a posílat půjčenou částku před vypršením bezúročného období na účet banky, ale tato částka se vám automaticky odečte z vašeho běžného účtu.

Kreditní karta tedy může být zajímavý způsob, jak ušetřit při platbách v obchodech, nechat si vlastní peníze úročit na spořicím účtu a platit penězi banky. Takové chytré využívání kreditky ale vyžaduje pevnou platební disciplínu a dostatečnou finanční gramotnost.

Kreditkové desatero

  • U kreditní karty si půjčujete od banky a úvěr jí musíte splatit. Debetní kartou čerpáte ze svého vlastní peníze.
  • Úrok na kreditních kartách bývá uváděn v podobě p. m., tedy za měsíc. Na roční (p. a.) ho převedete s použitím vzorce: roční úrok = 100 × ((měsíční úrok : 100 + 1 )12 - 1). Většina bank už dnes v sazebníku úroků uvádí měsíční i roční sazbu.
  • Kreditka je určena hlavně na platby u obchodníků, na výběry z bankomatů nebývá výhodná.
  • Půjčenou částku stihněte zaplatit v bezúročném období, než vám na ní začnou naskakovat úroky. Toto období začíná zúčtováním platby a končí datem stanoveným ve výpise.
  • Výhodné je mít kreditku se zajímavým bonusem, kdy se určité procento z každé platby vrací na účet držitele karty.
  • Měsíční poplatek za kreditní kartu bývá v prvním roce odpuštěn, potom činí okolo 50 Kč měsíčně. Někdy se mu lze vyhnout tím, že každý měsíc na kreditku nakoupíte za určitou částku.
  • Inkaso na kreditní kartě znamená automatické strhnutí půjčené částky z jiného účtu na konci bezúročného období. Jinak musíte hlídat výpisy a platbu poslat sami.
  • Ke kreditní kartě vám budou nabízet různé pojištění. Nekývejte automaticky, ne vždy se jedná o smysluplnou nabídku.
  • Zajímejte se o to, jaké slevy získáte u různých obchodníků při platbě danou kreditní kartou.
  • Kreditními kartami se dobře platí i v zahraničí. Jsou dokonce častěji akceptované než elektronické debetní karty.
Psáno pro Moje peníze; autorka pracuje ve společnosti Partners Financial Services

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 6. 2012 6:54, olly

Asi před 5 lety zavedla Poštovní spořitelna věrnostní program. Za každou padesátikorunu jste získali 1 bod. Za takto nabyté body jste si podle katalogu mohl odebrat určité zboží. Ale v době, kdy jste měli nastřádáno dostatek bodů na něco pořádného, tedy cca za 4 roky, Poštovní spořitelna tento bonus zrušila pro údajný nezájem o nabízené zboží klienty.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 6. 2012 16:45, peter

Rocna urokova miera sa pocita jednoducho rocny urok = mesacny urok x 12
a nie podla komplikovaneho vzorca ako uvadza redaktorka.

-36
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Air Bank, Equa bank, Fio, mBank, Zuno – kterou vybrat?

9. 5. 2012 | Jan Müller | 43 komentářů

Malé peníze: Air Bank, Equa bank, Fio, mBank, Zuno – kterou vybrat?

Každý týden odpovídá Jan Müller na otázky čtenářů. Dnes se čtenář poohlíží po změně a chtěl by poradit s výběrem mezi levnými bankami. Klíčová otázka je však podle Jana Müllera jiná:... celý článek

Mladé banky a internet: jaké funkce nabízejí

20. 4. 2012 | Michal Chleboun | 16 komentářů

Mladé banky a internet: jaké funkce nabízejí

Včera jsme se pokusili zhodnotit internetové bankovnictví čtveřice mladých bank – ZUNO, Air Bank, mBank a Equa bank – z pohledu přehlednosti, ergonomie a přívětivosti vůči uživatelům.... celý článek

Mladé banky a internet: orientace v internetbankingu

19. 4. 2012 | Michal Chleboun | 3 komentáře

Mladé banky a internet: orientace v internetbankingu

Moderní banka bez internetu, to je pochopitelně nesmysl. A nemáme samozřejmě na mysli jen případnou neexistenci internetové prezentace. Současnost správy účtu je v internetovém bankovnictví. celý článek

Malé peníze: Na účtu mi přistála cizí výplata. Můžu si ji nechat?

4. 4. 2012 | Jan Müller | 32 komentářů

Malé peníze: Na účtu mi přistála cizí výplata. Můžu si ji nechat?

(Skoro) každý týden odpovídá Jan Müller ze serveru Malé peníze na otázku čtenářů Peníze.cz. Dnes čtěte obzvlášť pečlivě, nechcete-li mít opletačky se zákonem.

Škola finanční gramotnosti: měníme banku

31. 1. 2012 | Roman Baroš | 29 komentářů

Škola finanční gramotnosti: měníme banku

Je dost pravděpodobné, že nemáte ten nejlepší účet. A je také dost pravděpodobné, že to víte. Tak proč jste ho ještě nezměnili? Kupodivu v tom nejste výjimeční, jakousi iracionální... celý článek

Partners Financial Services