Placení mobilem se stává realitou

Vojtěch Horna | rubrika: Co se děje | 27. 2. 2003 | 1 komentář
Placení mobilem se stává realitou
Mobilní operátoři a banky se snaží pomocí Asociace pro mobilní platby (MPA) vytvořit pro český trh standard, který v budoucnu umožní masové využití nového způsobu placení. Právě tomuto tématu se věnuje následující článek, jehož součástí je i rozhovor s předsedou MPA Terrencem Valeskim.

Minulý rok založili všichni mobilní operátoři a několik bank působících na českém trhu Asociaci pro mobilní platby – Mobile Payment Association. Cílem nově vzniklé instituce je vytvořit jednotné řešení pro mobilní platby v České republice a nabídnout jej zákazníkům. "Vyhneme se tak problémům, kterým bychom zajisté museli v budoucnu čelit, v případě, že by se na trhu začalo využívat větší množství nezávislých řešení pro mobilní platby," řekl pro Peníze.cz předseda asociace Terrence Valeski.

MPA pracuje na standardu, který by byl totožný pro ČR nebo ještě lépe pro celou Evropu. První služby by MPA měla představit do jednoho roku. O finální podobě ještě není rozhodnuto a doposud není jisté zda vytvoří zcela novou podobu m-plateb, nebo ji převezme ze zahraničí. V případě druhé varianty se dostává do hry například metoda Mobipay – aplikace vytvořená sdružením bank a operátorů ve Španělsku (viz. článek Mobipay Espana - impuls pro rozvoj m-commerce?). O jejích možnostech se byli čeští zástupci informovat letos v lednu. Při použití Mobipay byste mohli platit v obchodě, za taxi, převádět peníze z účtu na účet, platit na dálku současně s provedením rezervace, platit za zboží z automatů nebo nabíjet svůj kredit.
Vše by přitom bylo tak snadné, stačilo by si pamatovat PIN pro m-platby. Při platbě v obchodě byste sdělili prodavači telefonní číslo nebo alias, případně ho poslali přes bluetooth nebo ho nechali sejmout pomocí čárového kódu. Obchodník by vyplnil požadavek na transakci s danou částkou. Před provedením transakce by vám přišla zpráva, kterou byste museli potvrdit zadáním PINu.

Jak vidí možnosti rozšíření m-commerce mezi širokou veřejností naši operátoři jakožto klíčoví hráči při implementaci mobilních plateb? Tiskový mluvčí Eurotelu Jan Kučmáš odhadl, že se mobilní platby stanou masovou záležitostí u mikroplateb v horizontu 3-5 let. Zástupci T-Mobilu považují m-commerce za jeden z pilířů nehlasové komunikace, nicméně čas rozšíření mezi širokou veřejnost neuvedli. Oskar je ústy tiskového mluvčího Igora Přerovského skeptičtější: "Dnes nelze říci, zda se placení z mobilu stane vůbec kdy masovou záležitostí," říká Přerovský.

M-commerce již v Česku existuje

Přestože MPA teprve vytváří standard pro placení z mobilu, všichni operátoři již nějakou formu m-plateb nabízejí. V září představil Eurotel produkt umožňující zákazníkům platit za lístky do kin prostřednictvím telefonu. Princip této služby spočívá v tom, že si nejprve rezervujete vstupenku (přes internet, WAP či informační linku kina), poté vytočíte číslo Juice Easy a zde zadáte své registrační číslo obdržené po rezervaci a nakonec potvrdíte cenu. Odesláním příkazu se vám strhává kredit nebo se připisuje na fakturu částka složená z ceny lístku a z poplatku Eurotelu, který činí za každou jednotlivou vstupenku 10 Kč. Stejně jako Eurotel i T-Mobile poskytuje m-platby formou odečtení kreditu, případně připsáním částky na fakturu. Při této transakci není potřeba spolupráce s bankou ani karetní společností. Stačí, když se domluví operátor a obchodník. Jedná se o možnou formu řešení, která však není příliš univerzální.

T-Mobile nabízí placení za nápoje v automatech a za mytí auta. Průběh odeslání peněz je velmi podobný způsobu předcházejícímu. Zavoláte na linku m-platby, zadáte požadované údaje (číslo automatu nebo číslo mycí linky a programu) a po obdržení potvrzovacího kódu si můžete odebrat nápoj, případně vjet do myčky. Oskar nabízí též m-commerce produkt, který se však liší od obou předcházejících. Pomocí Oskara můžete platit za jeho služby, peníze se převádějí z účtu v bance přes platební kartu případně přímo bez nutnosti zadávat údaje o kartě. Opět se operátor dohodl s dalším partnerem, tentokrát s bankou. Omezení této služby je zřejmé, lze platit jen operátorovi. Podobnou formu plateb nabízí i Eurotel a T-Mobile. U těchto operátorů, pokud využíváte GSM Banking, můžete dobíjet svou předplacenou kartu přímo ze svého účtu. "Paušální" zákazníci Eurotelu navíc mohou dobíjet Go a za kredit zaplatit až v další faktuře.

V současné době tedy máme na trhu služby, které vždy vznikly ze spolupráce dvou subjektů, a to banky s operátorem nebo obchodníka s operátorem. Ani jedna z těchto variant doposud nepřinesla masové využití. Kvůli své povaze ani nemohla. Více uživatelů by mohly m-platby získat v době, kdy budou spolupracovat banky, operátoři a obchodníci – všichni najednou. Banka bude zdrojem financí zákazníka, mobilní telefon prostředkem placení a obchodník bude příjemcem platby. Na trhu tak rázem mohou být tisíce obchodů přijímajících platby z mobilu, jak je nyní zvykem u platebních karet.

Rozhovor se předsedou MPA Terrencem Valeskim

Víte, kdy přibližně si budou moci zákazníci vyzkoušet první nabídku, která vzejde ze spolupráce uvnitř MPA?
Přišli jsme s naší iniciativou včas, abychom se ještě stihli zařadit mezi první země v Evropě, ve kterých budou mít zákazníci možnost využít výhod mobilních plateb. Protože ale musíme provést důkladnou analýzu požadavků co největšího množství zainteresovaných hráčů, může to ještě pár let trvat. Některá dílčí řešení, která bude snadné implementovat, budou ale připravena v čase kratším než jeden rok.

Jste předsedou MPA od samého začátku. Můžete říci o čem jste do této doby jednali a zda jste se již na něčem dohodli? Vedly aktivity tří pracovních skupin (business skupina, skupina pro marketing, skupina pro technologii), které pracují na vývoji nové služby pro m-platby, již k nějakému výsledku?
I když od založení asociace uplynulo jen několik měsíců, pracovní skupiny se již dohodly na řadě věcí a nyní se zaměřují na následující aktivity: marketingová skupina vede přípravu průzkumu trhu jehož tématem jsou služby m-plateb pro koncové uživatele a obchodníky; business skupina stojí v čele přípravy nezávislé strategické studie jejímž tématem je certifikační autorita a další kroky v této oblasti; skupina pro technologii analyzuje možnost “rychlých řešení” a pracuje na definici prvních služeb, které bude možné připravit díky spolupráci bank a mobilních operátorů na základě současných možností.

Proč jsou členy MPA jen mobilní operátoři a banky? Proč nespolupracujete s obchody, kiny atd.?
Podle našeho názoru je důležité, aby hlavní hráči, mobilní operátoři a banky, definovali pracovní model, a poté řešení nabídli v podstatě všem, kteří by novou platební metodu mohli využít (jako například dodavatelé energií). Abychom zjistili potřeby a požadavky zákazníků a obchodníků, spouštíme právě průzkum trhu. Samozřejmě, že prověříme i modely, které existují jinde v Evropě, i to, jak korespondují s potřebami obchodníků a jak je obchodníci vnímají.

Proč by se měl zákazník rozhodnout, že místo kreditní karty použije k zaplacení zboží raději mobilní telefon?
Věříme, že zejména pro určité druhy plateb bude v blízké budoucnosti pohodlnější použít mobilní telefon (mikroplatby, tj. platby za částky, které většinou platíme v hotovosti). Později s rozvojem technologií a s komplexnějšími elektronickými nástroji a funkcemi budeme možná i svědky toho, že se pomocí mobilních telefonů budou uskutečňovat i větší nákupy, protože se mobilní telefony stanou chytrou pomůckou vybavenou jedinečnými autorizačními funkcemi, které budou pro zákazníky velmi bezpečné a snadno použitelné.

Myslíte si, že pro všechny země v Evropě nebo na světě bude existovat jeden systém nebo bude mít každá země svůj standard? Budeme moci zaplatit mobilním telefonem za služby a zboží kdekoliv na světě?
V současné době nejsme schopni říci, zda bude pro všechny evropské země existovat jeden systém, na to je ještě příliš brzy. Existuje ale iniciativa Evropské komise, která se snaží přivést všechny potenciální dodavatele takových služeb dohromady, aby spolupracovali a zajistili interoperabilitu řešení. MPA se této iniciativy také účastní a přispívá i do dokumentu nazvaného EU Mobile Payments Blueprint.

Jak vypadá budoucnost m-commerce? Stane se hromadně využívanou službou? Kdy?
Existují spousty předpovědí velkého potenciálu m-plateb a m-commerce. Zásadním faktorem pro úspěch těchto předpovědí je, že služby budou přijaty masovým trhem. Mobilní telefon používají dnes již téměř všichni, po spuštění služby bude ale ještě pár let trvat, než dojde k jejímu širokému přijetí.

 

Co si o budoucnosti m-commerce myslíte vy? Bude podle vás tato platforma přijata v masovém měřítku? Je podle vás nezbytné vytvoření jednotného standardu? Podělte se s námi o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

První PDAbanking v Česku

26. 2. 2003 | Dušan Hradil

První PDAbanking v Česku

S novým způsobem ovládání běžného účtu přijde počátkem března eBanka, která svým klientům nabídne přístup k penězům pomocí kapesního počítače (PDA). Jak taková aplikace vypadá a co... celý článek

Mobipay Espana – impuls pro rozvoj m-commerce?

1. 10. 2002 | Pavel Juřík

Mobipay Espana – impuls pro rozvoj m-commerce?

Španělské banky a mobilní operátoři T-Mobile a Vodafone mají ambice stát se tvůrcem nového standardu bezhotovostního placení.

Partners Financial Services