Bič na dlužníky, cukr pro platící

Bič na dlužníky, cukr pro platící
Hned dva úvěrové registry začnou v nejbližší době fungovat v ČR. Prvním z nich bude již za měsíc, od prvního června, úvěrový registr fyzických osob, zatím pro tři banky. Již brzy se ale přidají další.

Během čtrnácti dnů se připojí další dvě a registr tak bude plně připraven poskytovat údaje pěti členským bankám sdružení Czech Banking Credit Bureau. Členy tohoto sdružení, které bude registr provozovat, jsou zatím Česká spořitelna (profil, názory), ČSOB (profil, názory), GE Capital Bank (profil, názory), HVB Bank (profil, názory) a Komerční banka (profil, názory). Zpočátku bude k dispozici kolem 1,5 miliónu údajů o 900 tisících klientů. Připojit se později má dalších až osm bank a stavebních spořitelen.

Druhý registr připravuje Česká národní banka (profil, názory) společně s Českou bankovní asociací. Do zkušebního provozu byl spuštěn počátkem května pod názvem Centrální registr úvěrů. Po naplnění zde budou shromážděny údaje o podnikatelských subjektech. Česká republika je jednou z prvních zemí v rámci střední a východní Evropy, kde podobné registry vznikají. Zatím jediná země z tohoto regionu, kde již registr funguje, je Polsko, na Slovensku se připravuje.

Jak takové registry fungují? V podstatě velmi jednoduše (složitější je ovšem připravit kompatibilitu bankovních systémů jednotlivých bank), zúčastněné banky poskytují do jednotné databáze údaje o úvěrovaných subjektech a na oplátku mohou nahlížet do totožných záznamů o již existujících dlužnících ze všech ostatních připojených bankovních ústavů.

Podobné databáze o dlužnících fungují ve světě běžně, poskytují bankám základní informace umožňující lépe kalkulovat úvěrová rizika, především o výši případných dluhů zájemce o úvěr a o jeho dosavadní platební morálce. Bude tak konec možnosti (nezřídka zneužívané) obcházet banku po bance se starými dluhy na krku a žádat o další úvěr. Na druhou stranu se ovšem doufejme zjednoduší a ještě více zpřístupní možnost získat úvěr těm, kteří nikdy se splácením problémy neměli.

Co se změní po rozběhu registrů? Myslíte, že centrální registry zlevní spotřebitelské úvěry a kreditní karty? Napište nám, těšíme se na vaše reakce.


Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Revoluce v placení se blíží, hlásí banka. Zacvakáte bez terminálu

5. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Revoluce v placení se blíží, hlásí banka. Zacvakáte bez terminálu

Nové řešení, které má podstatně rozšířit možnost bezhotovostního placení v Česku, přinese Air Bank pod značkou Cvak. Obchodníkům umožní přijímat platby i bez klasického platebního terminálu. celý článek

Hledáte starší platbu? Porovnali jsme, jak daleko vás banky pustí

6. 11. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Hledáte starší platbu? Porovnali jsme, jak daleko vás banky pustí

Můžete v roce 2023 snadno najít platbu z roku 2020? Délka takzvané transakční historie se u bank výrazně liší. Dobrou zprávou je, že v posledních letech se prodlužuje.

Číslo karty v mobilní aplikaci ukáže už sedm bank

23. 10. 2023 | Petr Kučera | 3 komentáře

Číslo karty v mobilní aplikaci ukáže už sedm bank

Kompletní údaje k platebním kartám už umí ukázat i mobilní aplikace Smart Banking od UniCredit Bank. Klienti si mohou nechat zobrazit celé číslo karty, datum expirace i její CVV/CVC... celý článek

Hello bank definitivně končí, klientům posílá výpovědi

26. 9. 2023 | Petr Kučera

Hello bank definitivně končí, klientům posílá výpovědi

Hello bank bude poskytovat platební účty a spotřebitelské úvěry už jenom do konce letošního listopadu. Vyplývá to z výpovědí, které od minulého týdne rozesílá klientům.

Mastercard má nového obchodního ředitele pro Česko

4. 9. 2023 | Petr Kučera

Mastercard má nového obchodního ředitele pro Česko

Novým obchodním ředitelem společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko byl k 1. září jmenován Tomáš Chumchal. Ve funkci bude mít zodpovědnost za prodejní strategii a řízení... celý článek

Partners Financial Services