Dluhy, které nezaplatí ani všechno zlato světa

Jan Stuchlík | rubrika: Když se řekne | 27. 7. 2010 | 4 komentáře
Dluhy, které nezaplatí ani všechno zlato světa
Americe by státní dluhy vzniklé v příštích čtyřech letech pomohlo zaplatit jen všechno zlato světa. I proto se investoři dalšího zadlužování států začínají bát. Utíkají proto ke zlatu a ženou jeho cenu vzhůru.

Bývalého diktátora Antonia Salazara by dnes Portugalci mohli oslavovat jako jejich nejlepšího investora. Na konci vlády jim zanechal v devizových rezervách vzhledem k velikosti ekonomiky nadprůměrné zásoby zlata. I přes jejich postupný výprodej, je pořád Portugalsko zlatým magnátem a v poměru k velikosti ekonomiky má největší zásoby žlutého kovu v eurozóně.

Agentura Bloomberg spočítala, že hodnota portugalských 382,5 tun zlata, což představuje 82 procent devizových rezerv země, nyní činí téměř patnáct miliard dolarů. To je 6,8 procenta portugalského hrubého domácího produktu. Pro srovnání, italské zásoby mají hodnotu 4,8 procenta tamního HDPa německé 4,2 procenta HDP. Evropský primát drží Švýcarsko s podílem hodnoty zlatých rezerv na HDP ve výši 8,1 procenta.

Česká národní bankamá v devizových rezervách 12,8 tuny zlata za půl miliardy dolarů. To je při přepočtu aktuálním kurzem dolaru necelých deset miliard korun neboli čtvrt procenta českého HDP.

Hodnota portugalských zlatých zásob, které Salazar dokázal nahromadit díky příjmům z exportu wolframu a konzervovaných ryb, patrně dál poroste. Kvůli obavám o stav světové ekonomiky a vysokému zadlužování států se čím dál víc investorů obrací ke zlatu jako k jistotě, která uchová hodnotu jejich majetku. Jen od začátku roku 2009 vzrostla cena zlata o třetinu. Na konci roku by podle analýzy společnosti Colosseummohla stoupnout z dnešních 1200 dolarů za trojskou unci až k hranici 1440 dolarů za unci.

Největší zlaté rezervy ve světě a jejich hodnota v % HDP

Portugalci ovšem mají smůlu, že své zlaté bohatství nemohou použít třeba k ozdravení veřejných financí. Jednak jim v tom brání zákon, který říká, že zisk z prodeje zlatých rezerv musí zůstat na speciálním rezervním účtu. Jednak ani prodej veškerého zlata by nestačil ani na pokrytí letošního rozpočtového deficitu. Ten se i po přijetí úsporných opatření má letos vyšplhat na 7,3 procenta HDP.

Portugalské zlaté rezervy spravuje tamní centrální banka. Státu vyplácí každý rok pouze dividendy z úrokových a kapitálových výnosů. Za loňský rok státní rozpočet díky nim zbohatnul o 203 milionů eur, píše agentura Bloomberg.

Výhody zlata jako uchovatele hodnoty začaly v posledních dvou letech oceňovat i jiné centrální banky. Jen loni nakoupily dohromady centrální banky světa 425,4 tuny zlata, což byl první nárůst zásob od roku 1988. Celkem mají centrální banky v rezervách 30 116 tun zlata. Naposledy měly tolik zlatav roce 1964. „Nejaktivnější jsou zejména asijské centrální banky, které se tímto způsobem snaží diverzifikovat své devizové rezervy,“ tvrdí v analýza Colossea analytik Petr Čermák.

Kolik stojí trojská unce zlata


I centrální banky si zjevně začaly uvědomovat, že osud dvou největších rezervních měn, dolaru a eura, je nejistý. Může za to vysoké státní zadlužení, které navíc v důsledku finanční krize a následné recese rychle roste. Státní dluh USA se podle výpočtu Banky pro mezinárodní platby (BIS) zvýší ze 62 procent HDP v roce 2007 na sto procent HDP v roce 2011. O zhruba třicet procentních bodů vzroste poměr dluhu k HDP i v evropských zemích, z nichž se řada přiblíží nebo dostane přes hranici sta procent.

Nedávná řecká krize ukázala, že ani do té doby bezpečné státní dluhopisynemusí být zcela bezrizikovým uložením peněz. Jejich alternativou je právě zlato. „Růst dluhů je příznivou zprávou pro zlato, ke kterému se začne obracet čím dál více investorů, kteří přestanou věřit státům,“ tvrdí Čermák.

Rozsah dalšího zadlužování států se ukáže při dalším srovnání se zlatem. „Celkové množství vytěženého zlata v lidské historii se odhaduje na 166 tisíc tun. Jeho hodnota činí při dnešních cenách zhruba 5,2 bilionu dolarů. Spojené státy počítají v příštích čtyřech letech s deficity v celkové výši 5,169 bilionu dolarů. Pokud by tedy Američané získali všechno zlato světa, byli by schopni jeho prodejem zaplatit deficit státního rozpočtu vytvořeného za pouhé čtyři roky,“ vypočítává Čermák.

Měla by Česká národní banka zvýšit své zlaté rezervy? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

14. 7. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

Nejistota nahrává zlatu. Jeho cena může dál překonávat rekordy, často ale kolísá. Ani nákup tohoto drahého kovu tedy není bez rizika. Víte, které investice jsou nejbezpečnější a jak... celý článek

Co jste o zlatě nevěděli a báli jste se zeptat

4. 5. 2010 | Věra Tůmová

Co jste o zlatě nevěděli a báli jste se zeptat

Zlato fascinuje lidstvo už tisíciletí. Kvůli němu se vedly války či strádali zlatokopové a jiní nadšenci. Jeden pořádný valoun zlata je mohl zajistit na zbytek života. Repliku toho... celý článek

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

12. 1. 2010 | František Mašek | 23 komentářů

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

Obavy z inflace nahrávají investicím do drahých kovů i dalších komodit. Cena zlata loni vzrostla asi o čtvrtinu, stříbra dokonce o 46 procent. Přesto je o stříbro menší zájem. Trh s... celý článek

Mystérium drahého zlata: strach z inflace, kterou nyní nikdo nečeká

13. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 9 komentářů

Mystérium drahého zlata: strach z inflace, kterou nyní nikdo nečeká

Ceny zlata přeskočily tisíc dolarů za unci a budou růst dál. Investoři se prý bojí inflace po opadnutí recese. Jenže řada ekonomů a centrálních bankéřů v dohledné době raketový růst... celý článek

Partners Financial Services