Jak vydělat na vepřovém nejen u řezníka

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 25. 4. 2008 | 6 komentářů
Jak vydělat na vepřovém nejen u řezníka
Ropa, zlato i obilí jsou obecně známé komodity, jejichž ceny v poslední době prudce rostou. Investovat se dá ale i třeba do vepřového masa, které má podle analytiků růst před sebou. Nabízíme sedm rad, zda a jak se do komoditních investic pustit.

Kdo chce dnes zhodnotit peníze, měl by se  vrhnout na komodity. I tak by se daly zobecnit rady analytiků a investičních expertů z posledních měsíců. Jenže některé komoditní hity pomalu přestávají být atraktivní a je třeba hledat nové příležitosti. „Mnohé základní suroviny již vyčerpaly potenciál pro další navýšení cen,“ upozorňuje Boris Tomčiak z brokerské společnosti Colosseum. Stále se však dají najít zajímavé alternativy. Tomčiak doporučuje nákup vepřového masa, které je jednou z podhodnocených komodit, jejíž cena by mohla v horizontu půl roku výrazně vzrůst.

Chcete komodity vyzkoušet? Nabízíme sedm faktů, které je třeba vzít v úvahu, než se investor do komoditního dobrodružství pustí.

1) Komodity chrání nejen před inflací

„Komoditní trhy procházejí často jinými cykly a podléhají jiným rizikům než klasická investiční aktiva, jako jsou akcie či dluhopisy,“ vysvětluje Petr Sklenář z Atlantik FT. Díky tomu je lze použít k rozložení rizika. Případně se lze přes komodity jistit proti inflaci. „Pokud se zvyšuje inflace, zvyšují se podobným tempem i ceny surovin, které se spotřebovávají na výrobu zboží a poskytování služeb,“ říká Sklenář.

2) 80 procent investorů na komoditách prodělává

„Trading je nejčistší forma kapitalismu,“ lze se dočíst v příručkách pro obchodníky na burzách. Na obchodování s komoditami se dá vydělat, ale stejně tak je nutné si uvědomit, že aby jeden mohl vydělat, musí někdo prodělat. Uvádí se, že 80 procent lidí na komoditách prodělává. „Žádný investor není dokonalý a vždy přijde období, v němž bude vystaven psychickému tlaku, kdy se bude potýkat se ztrátou,“ tvrdí Petr Čermák ze společnosti Cyrrus. Není důležité vydělat na všech obchodech, ale je důležité více vydělávat než prodělávat.

3) Volba makléře je klíčová

K úspěšnému provedení obchodu je nutný obchodník s cennými papíry. Jeho volba má své opodstatnění. Je nutné se seznámit se službami a poplatkovou politikou obchodníka. Čím víc investor zaplatí za uskutečněný obchod, tím víc musí vydělat, aby byl ziskový a jeho peníze nepracovaly pouze pro zprostředkovatele. Začátečníkům ale může přijít vhod, že jim obchodníci za úplatu poradí.

4) Pro malé částky jsou lepší certifikáty než přímý nákup komodit

S malou částkou lze těžko kvůli poplatkům investovat do různých druhů komodit. V takovém případě při investování do komodit je lepší zvolit prostředek, který v sobě zahrnuje již rozložení investice mezi jednotlivé komodity. „Může jít třeba o investiční certifikáty. Ty nabízejí nejen kombinace komodit, ale i z hlediska finanční povahy – existují pákové, nepákové, garantované,“ uvádí Sklenář. Za zlomovou sumu považuje Petr Čermák částku 300 tisíc korun. Pak si může investor poskládat své portfolio sám.

5) Důležité je se rozhodnout, zda spekulovat či investovat

Typ investičního nástroje, prostřednictvím kterého učinit investici do komodit, ovlivňuje nejen investovaná částka, ale i doba, na jakou chce investor peníze uložit. Na spekulaci není například vhodný garantovaný certifikát. „Krátkodobé obchody jsou rizikovější,“ říká Čermák a dodává: „Investor by se měl držet zvoleného horizontu.“

6) Učit se, učit se, učit se

Podceňovat vzdělávání se nevyplácí. To platí i v případě komodit. Pokud investor nemá dostatek času, případně není ochotný se učit, potom by měl své prostředky svěřit raději komoditnímu fondu, indexu či využít managed futures a asset management.

7) Najít správnou komoditu

Posledním krokem je nalezení správné komodity. Při výběru může pomoci buď technická analýza, nebo fundamentální analýza. Technická se používá hlavně na krátkodobé či střednědobé obchodování. Fundamentálně hledající investor se naopak zaměřuje na delší časový úsek a pozoruje tendence, tedy hledá informace o nabídce, poptávce či zásobách.

Doporučili byste nějaké další body? Nechystáte se vyzkoušet tento typ investice?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 5. 2008 11:01, krakra

Čekal bych více informací o těch prasatech.

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 5. 2008 9:58, anonym

čuste lidi,
zdá se, že týpek z cyrrusu nám dal investiční doporučení.
víte o nové platformě MiFID?
koupím si teda nějaké to hovězí na CFDčko.
když to nevyjde, dám týpka k soudu, ať mi nahradí škodu.

pro redakci = uděláte konečně přítrž takovým článkům? co je komu po tom, co klesá a roste, at si na to každý příjde sám!!!

anonym
velmi znalý člověk

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Uhlí vstoupí na burzu rekordním krokem

14. 4. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Uhlí vstoupí na burzu rekordním krokem

Do konce června by se měla v Praze, Londýně a Varšavě uskutečnit emise akcií společnosti New World Resources, vlastníka OKD. Hodnota emise může dosáhnout až 35 miliard korun, čímž by... celý článek

Jak investovat aneb anatomie burzovních lží

8. 4. 2008 | Lucie Tóthová | 5 komentářů

Jak investovat aneb anatomie burzovních lží

„Ačkoliv na vás lupiči a „pohádkoví dědečci“ finančního průmyslu číhají za každým rohem, existuje stále množství férových a dostupných možností, jak unikat burzovním lžím“, píše Martin... celý článek

Být letos v "rejži" je opravdová výhra

3. 4. 2008 | Petr Sklenář | 5 komentářů

Být letos v "rejži" je opravdová výhra

Když akcie padají, jsou útěchou investorů komodity. Třeba rýže. Kdo do ní na začátku letošního roku investoval, vydělal do dneška čtyřicet procent. Zlaté časy přitom nejspíš budou pokračovat. celý článek

Strach a chamtivost jsou nepřítelem investora

1. 4. 2008 | Petr Čermák

Strach a chamtivost jsou nepřítelem investora

Člověk se může stát dobrým investorem, pokud zvládne sám sebe. Jinak se i dobré příležitosti snadno mohou obrátit do červených čísel. Tak by se dala v kostce shrnout kniha Johna Nowaka... celý článek

Partners Financial Services