Trading: Jaké výhody má malý hráč proti institucím

Petr Tmej | rubrika: Seriál | 9. 12. 2015 | 8 komentářů
Malý obchodník se pochopitelně nikdy nemůže silou měřit s gigantickým investičním fondem. Vlastně ani s docela malým investičním fondem. Má ale oproti nim taky svoje výhody. Není tak těžkopádný, může jednat pružněji a vydělávat víc než klienti fondů. Musí ale své věci rozumět, dost totiž riskuje.
Trading: Jaké výhody má malý hráč proti institucím

O obchodnících na burze se někdy mluví jako o hráčích. Má to něco do sebe, on totiž prakticky každý obchodník je hráč, i když třeba prodává dům od domu vysavače. Je ale pravda, že na burze najdete typ hráče, jaký mezi jinými obchodníky není: totiž gamblera. Poučky říkají, že gambler je ten, kdo se pustí do tradingu, ale nemá „obchodní plán“. Co je obchodní plán podle mě?

Ředitelem peněz a rizik

Pokud máte obchodní plán, musíte mít jasně definovaná pravidla pro nákup i prodej (v oboru říkáme vstup do pozice a výstup z ní), tedy obchodní systém. O tom, jak se takový obchodní systém ladí a testuje, jsem už psal dřív:

Petr Tmej

Petr Tmej

Trader zaměřující se na algoritmický trading na zahraničních futures trzích, lektor, majitel webového portálu AOStrading.cz a spolumajitel nově vzniklé společnosti QuantOn Solutions CZ, orientující se na vývoj robustních a profitabilních automatizovaných obchodních systémů. Jeho specializací je vyhodnocování životaschopnosti obchodních strategií za aplikace pokročilých statistických nástrojů a metod.

Pak je potřeba mít rozmyšlené a stanovené do jakých trhů, s jakým obchodním systémem a jaké množství kapitálu budete investovat. Tomu říkáme money management, české ekvivalentyřízení peněz nebo kontrola peněz asi moc často neuslyšíte. Související disciplína je pak řízení rizik – risk management. Jeho smyslem připravit se na nejhorší, tedy vyhodnocovat investice a kvantifikovat potenciální ztráty. Kdo neví, o co hraje, dřív nebo později nutně prohrává.

Správný money management je největší tajemství úspěchu v tradingu. Proč tajemství? Protože málokdo ví, co to vlastně money management je. Někteří lide si myslí, že money management je risk management. Jiní si myslí, že jde o synonymum k diverzifikaci. Portfolio manažeři hedge a podílových fondů si často myslí, že jde o správu peněz jejich klientů.

Zkusím k vysvětlení svého chápání money managementu nejdřív osvětlit ještě jeden často používaný (a související) termín – position sizing. Position sizing je rozhodování, kolik peněz do toho kterého obchodu dát, s ohledem na to, o jaký trh jde. Díky odpovědi na otázku, kolik a kde máme v daný okamžik investovat, získáváme přehled o rizicích, která nám hrozí – a s těmito informacemi v ruce pak můžeme lépe řídit svůj kapitál a provádět svoje obchody

Tyto tři propojené disciplíny – tedy position sizing, risk management a money management – jsou základní nástroj k tomu, abyste dokázali plnit své požadavky na průměrný roční výnos při přiměřeném maximálním riziku. Je s podivem, že většina začínajících traderů nemá o těchto disciplínách ani páru. Příčin je několik: Od nedostatečného vzdělání v dané oblasti po neschopnost rizika kvantifikovat. Bez využití principů algoritmického tradingu a správného backtestování to totiž ani nejde.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Retailový David a institucionální Goliáš

Vezměme si index Barclay Hedge Fund Index, který zahrnul 3051 investičních fondů. Od roku 1997 do roku 2015 je průměrná roční výnosnost těchto fondů 9,37 procenta při nejhorší roční ztrátě -21,63 procenta. Na tento index obracím naši pozornost proto, že ho můžeme vnímat jako jakési zrcadlo finančního průmyslu hedge fondů, které zaměřují své strategie na obchodování do dlouhé či krátké pozice (tzv long/short obchodní systémy) různých typů – od intradenních, které jsou v pozici v rámci jednoho dne, až po dlouhodobé trendové systémy, které jsou v pozicích v řádech týdnů až měsíců. Dá se říci, že obchodování těchto fondů se podobá aktivnímu obchodování individuálních traderů. Proti tomu podílové fondy zpravidla preferují strategie typu „buy-and-hold“ – nakup vybrané aktivum a drž ho po velice dlouhou dobu někdy až v řádu desítek let.

Řeklo by se, že průměrný roční výnos 9,37 procenta při nejhorší roční ztrátě -21.63 procenta by pro individuálního tradera byl katastrofální výsledek. Jenže tohle není výsledek tradera, ale výsledek klienta hedge fondu, netto výnos. Je to zhodnocení očištěné o performance fee, tedy poplatek za výkonnost (ten bývá v průměru okolo dvaceti procent z celkového výnosu), a roční management fee (poplatek za řízení účtu). Trader, který obchoduje sám, žádné performance a management fee neplatí, spravuje svůj kapitál sám. Jestliže fond vydělal investorovi ze sta tisíc dolarů 9370 dolarů (oněch 9,37 procenta), připočtěme k tomu ještě dvouprocentní management fee a performance fee, které bývá okolo dvaceti procent z vydělané sumy: reálně fond zhodnotil prostředky o 13,72 procenta.

Zkuste sami obchodovat a mít osmnáct let průměrný výnos 13,72 procenta. Určitě zjistíte, že o nic jednoduchého se nejedná.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Hedge fondy mnohdy obchodují s futures s pomocí finanční páky – leverage. Díky pákovému efektu můžeme za nízkou marginální částku (v terminologii tradingu margin = záloha) mít pod kontrolou několikanásobně větší objem aktiv. Víc se o principu fungování pákového efektu můžete dozvědět v článku Obchodování s pákou. Pokud například obchodujeme s akciemi, s žádným pákovým efektem u většiny brokerů nemůžeme počítat. Jinými slovy, pokud bychom nakoupili akcie za nominální hodnotu sto tisíc dolarů, budeme muset tuto částku brokerovi dát. U modelace obchodování diverzifikovaného portfolia akcií pak často tradeři sice dosahují v procentuálních hodnotách jednociferných drawdownů, jejich výnos ale málokdy přesáhne průměrný roční výnos přes deset procent. U futures existuje právě díky marginu možnost kontrolovat větší nominální hodnotu za mnohem menší obnos peněz (dosahujeme páky nezřídka 1 : 20). Jinými slovy to znamená, že si můžeme díky marginu a v případě dostatečné kapitalizace přizpůsobovat výnosy vůči maximálnímu riziku. I to je jeden z důvodů, proč individuální tradeři, kteří vědí, co dělají, mohou dosahovat výnosů v řádech desítek procent ročně. Ovšem – taky přitom mnohonásobně víc riskují, páka stejnou měrou násobí investorovy možnosti i jeho rizika.

Proč tedy hedge fondy nedělají to samé, proč nepoužívají tak brutální páku? Jednoduše proto, že jejich běžný investor není ochotný rizika v řádech desítek procent akceptovat, raději má riziko víc pod kontrolou i za cenu mnohem nižších výnosů.

Plus minus

Jaké výhody z toho tedy plynou pro individuální tradery, kteří jsou opravdu schopní a mají trvalou statistickou výhodu s danou obchodní strategií oproti klasickým investorům do akcií či těchto fondů?

  • Nemusí nikomu platit režijní náklady (management fee)
  • Nemusí nikomu platit „daň za vydělané peníze“ (performance fee)
  • Mohou díky pákovému efektu řídit maximální ztrátu i potenciální výnos vůči jejich míře akceptace rizika, a dosahovat tak zhodnocení v řádech desítek procent ročně

Jaké mají retailoví tradeři podstatné nevýhody?

  • Stojí proti nim velcí hráči jako hedge fondy, které disponují týmem vysoce erudovaných odborníků. Je na zváženou, jak na tom trader reálně bude, má-li proti sobě armádu vycvičených zabijáků. Samozřejmě není-li dotyčný Rambo.
  • Pokud nejsou individuální tradeři milionáři, jen velice těžko si mohou zajistit kvalitní diverzifikaci napříč mnoha nekorelovanými trhy s různým typem strategií. Jinými slovy při vstupním kapitálu 10 000 dolarů nemáte zdaleka takové možnosti jako hedge fond, který spravuje miliony dolarů a jeho možnosti jsou tak prakticky, co se týče diverzifikace, neomezené. Musíte se tak často spolehnout na jednoho koně – tedy jeden obchodní systém na jeden trh; rizika jsou v takovém případě značná, protože vždy je lepší sázka na víc koní (samozřejmě kvalitních).
  • Oproti soupeřům, tedy hedge fondům nemáte většinou k ruce roky relevantních záznamů o chování trhů. Nemusíte tak dost dobře vědět, co vlastně na trzích děláte, ačkoliv si můžete myslet úplný opak.

Nechám na vás, abyste si to v hlavě utřídili a zamysleli jste se nad mými argumenty. Pokud máte dost peněz, jinými slovy pokud jste dostatečně kapitalizovaní, máte v rukou obchodní strategie na diverzifikovaném portfoliu nekorelovaných trhů, k tomu máte pevné nervy z ocele a možnost obchodování s pákou, nevidím důvod, proč byste nemohli dosahovat velice zajímavých zhodnocení, na které většina hedge fondů kvůli kontrole rizika pro své klienty nikdy nedosáhne. Málokdy se ale stane, že by se všechny výš zmíněné požadavky, jasně související s kapitalizací, know-how a pevnou psychikou sešly u jedné jediné osoby. Ale i zázraky se občas dějou…

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 12. 2015 9:56, Honza

"Hedge Fund Index ... Řeklo by se, že průměrný roční výnos 9,37 procenta při nejhorší roční ztrátě -21.63 procenta ... katastrofální výsledek."

Neřeklo, Já bych řekl, že průměr 9,37% je tak dobrý výsledek, že tomu v podstatě nevěřím. Rozumí tomu někdo a vysvětlí mi, kde je zakopán pes?

Např. 1. že to není geometrický průměr ročních zhodnocení? (Např. aritmetický průměr může vypadat hezky, i když to nakonec spadne na nulu.)
Nebo 2. že ten index je udělaný zpětně jen podle fondů, které nezkrachovaly.
Nebo ještě něco jiného? Tomu, že velké fondy jako celek poráží trh nevěřím, protože ony jsou v podstatě tím trhem a obchodují především proti sobě navzájem. Tj. hru, kde součet se rovná trh - náklady na režii.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Trading: Rady nad zlato

3. 11. 2015 | Petr Tmej | 4 komentáře

Trading: Rady nad zlato

Strčte si tyhle rady za klobouk, to už jsme všechno slyšeli, řeknete si možná. Vlastně – pokud se o trading aspoň maličko zajímáte, slyšeli nebo četli jste aspoň některé z nich je určitě.... celý článek

Trading: Bacha na „inteligentní roboty“

8. 10. 2015 | Petr Tmej | 12 komentářů

Trading: Bacha na „inteligentní roboty“

Zejména na forexových trzích se poslední dobou rozmohli roboti k pronajmutí. Jsou to v podstatě automatizované obchodní systémy, ale slovo robot má asi zvláštní marketingový sex-appeal.... celý článek

Trading jako věda. Nervy z ocele jsou vám bez funkční strategie k ničemu

22. 9. 2015 | Petr Tmej | 11 komentářů

Trading jako věda. Nervy z ocele jsou vám bez funkční strategie k ničemu

Sedmdesát procent úspěchu v tradingu je zvládnutá psychologie, deset procent obchodní strategie a dvacet procent sofistikovaný money management? Tak tohle může myslet vážně jen ignorant. celý článek

Trading: Dvě stě procent ročně není úspěch

9. 9. 2015 | Petr Tmej | 10 komentářů

Trading: Dvě stě procent ročně není úspěch

V dnešním pokračování seriálu o obchodování na burze jsem pro vás připravil rozhovor s Petrem. Ten od roku 2009 aktivně a úspěšně obchoduje na finančních trzích. Peněz, se kterými obchoduje... celý článek

Trading jako denní chléb. Máte na to?

25. 8. 2015 | Petr Tmej | 17 komentářů

Trading jako denní chléb. Máte na to?

Sníte o bezstarostném životě, denně kořeněném pár hodinkami chytrého obchodování na burzách? Ordinujeme budíček!

Partners Financial Services