Meteorologie pro spekulanty: Vsaďte na El Niño

Jan Traxler | rubrika: Sloupek | 16. 11. 2015 | 2 komentáře
Láká vás burzovní spekulace? Jste dobrodružná povaha a máte dost peněz na hraní? Zvažte zemědělské komodity. Jejich ceny jsou nejníž za posledních šest let a některé ukazatele prý věští na příští rok hurikány – nejsilnější El Niño od roku 1998. To by mohlo zamávat s úrodou v USA, Austrálii, Brazílii a celé jihovýchodní Asii. Pak by ceny některých komodit letěly nahoru jak raketa.
Meteorologie pro spekulanty: Vsaďte na El Niño

Komodity obecně nemá smysl držet v portfoliu dlouhodobě. Nenesou žádný úrok. Jejich cena létá nahoru a dolů, dlouhodobě roste nanejvýš s inflací. Ovšem investor z tohoto růstu zpravidla stejně nic nemá. Se zemědělskými komoditami se totiž obchoduje v termínových kontraktech. V podstatě to znamená, že máte komoditu do nějakého data rezervovanou. Když ji do tohoto data neprodáte, vlastně byste si ji měli někde fyzicky vyzvednout. Představa, jak si necháváte poslat domů pytle kávy a vagon železné rudy, může být zábavná, ale není příliš realistická. Pokud chcete držet komoditu i po daném termínu, musíte starý kontrakt vyměnit za nový. Říká se tomu rolování a dochází při něm většinou ke ztrátám, nový kontrakt má zpravidla trochu vyšší cenu než ten dobíhající (náklady na uskladnění komodity, pojištění a další)

Zemědělské komodity má smysl z pozice investora využít pouze ke krátkodobým až střednědobým spekulacím na pohyb ceny. Ceny burzovně obchodovaných komodit jsou nyní v průměru nejlevnější za posledních přibližně patnáct let. I proto se začínají objevovat názory, že je vhodná doba nakupovat. Já se ale obávám, že to nebude tak jednoduché.

Propojeno!

Investice do komodit. Seriál Martina Tománka

Všechno záleží na počasí

Poptávky po zemědělských komoditách je stabilní a dlouhodobě roste (souvisí to mimo jiné se setrvalým přibýváním lidí na Zemi). Nabídka sice dlouhodobě také roste, umíme pěstovat i chovat efektivněji, líp bojujeme se škůdci, umíme šlechtit odolnější a výnosnější odrůdy a plemena… Krátkodobě ale čas od času dochází k na straně nabídky k silným výpadkům. Přírodě prostě neumíme poručit. A když se někdy obrátí naruby počasí, mívá to pochopitelně pro zemědělství vážné důsledky.

Několik posledních let v průměru počasí zemědělcům ve světě přálo. Pro jistotu o tom ale nedebatujte s místním zemědělcem, proklínajícím letošní sucho. Vždycky jsou ve světě lokální výpadky, ale fakt je, že celkově byla poslední roky v průměru úroda hlavních zemědělských plodin velmi dobrá. Mírný převis nabídky nad poptávkou a rostoucí zásoby tlačí už pět let cenu zemědělských komodit dolů. V průměru jsou dnes nejlevnější od roku 2009.

Vývoj hodnoty komoditního indexu S&P GSCI Agriculture

Zdroj: Standard and Poor’s, FINEZ Investment Management

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Panáček, nebo panenka?

Dá se očekávat, že dřív nebo později dojde k nějakému globálnímu výpadku, že se na světě urodí podstatně méně pšenice, kukuřice, sóji, cukrové třtiny, kávy nebo jiných plodin. Opravdu nevím, jestli se to stane příští rok, za dva roky, za tři nebo ještě později. Ale mám důvod spekulovat, že se to stane příští nebo přespříští rok. Tím důvodem je jev ENSO – El Niño.

Nejsem klimatolog a – upřímně – ani moc nerozumím tomu, jak to celé probíhá, proto budu raději citovat z Wikipedie:

„ENSO (El Niño Southern Oscillation) […] je nejvýznamnějším známým zdrojem meziroční proměnlivosti počasí a klimatu v různých částech světa (s přibližným cyklem tři až osm roků). Za normálního stavu nad indonéskou oblastí probíhá bouřková činnost a pasáty jsou normálně silné a odtlačují vodní masu Tichého oceánu od pobřeží Jižní Ameriky. […] Výstupné proudy přinášejí živiny z hlubin, tzv. upwelling.

Při příchodu El Niña (španělsky chlapeček) dojde k zeslabení pasátů a prohřáté vody západního Pacifiku se přesouvají v podobě nízké vlny k pobřeží Jižní Ameriky. […] Teplá voda je zdrojem vodní vlhkosti a konvektivních oblaků u pobřeží Jižní Ameriky, zatímco v západním Pacifiku (jihovýchodní Asii) panuje suché a horké počasí. Při příchodu La Niñi (španělsky holčička) dochází k zesílení pasátů a studeného Peruánského proudu, který přináší chladné vody až do rovníkových oblastí.“

Shrnuto: V závislosti na teplotách mořských vod se cyklicky mění počasí, které ovlivňuje regiony, jejichž zemědělská produkce má velký podíl na produkci celosvětové, u některých plodin je to dokonce podíl klíčový.

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) sleduje pravidelně teplotu vody v oceánech a podle ní se snaží předpovídat, jestli „přijde panáček, nebo panenka“. Rostoucí teplota vody v Pacifiku u rovníku značí příchod El Niña, klesající příchod La Niñi. Dal jsem si tu práci a pohrál si se statistikou NOAA. Na následujícím grafu jsou krásně vidět teplotní odchylky od dlouhodobého průměru. Červená barva značí El Niño, modrá barva La Niñu. Jak můžete vidět, aktuální teplotní odchylka ukazuje na nejsilnější El Niño od roku 1998.

Vývoj anomálií teploty vody v oceánech – Oceanic Niño Index

Zdroj: NOAA, FINEZ Investment Management

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na Investujeme.cz, Finmagu a Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Pozor, spekulace!

Pochopitelně – možná El Niño nepřijde, možná nebude tak veliký, možná nebude mít na světovou úrodu žádný veliký vliv. Jistá – podle mě vysoká – pravděpodobnost, že počasí v Jižní Americe a jihovýchodní Asii nadělá příští rok tamním zemědělcům spoustu vrásek, tu ale je. A vedlejším efektem mohou být také extrémní sucha v Austrálii nebo silné cyklony v USA…

Ještě jednou zdůrazňuji, jde o vysoce spekulativní investici. Cenové výkyvy komodit bývají velmi vysoké. Pokud ale hledáte zajímavou spekulaci, můžete zvážit právě zemědělské komodity.

 

Jan Traxler

Autor článku Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku 2004. Patří mezi průkopníky... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejen zlato: Komodity jsou nejlevnější za deset let

4. 8. 2015 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejen zlato: Komodity jsou nejlevnější za deset let

Ceny burzovně obchodovaných komodit pátým rokem vytrvale klesají. Mnohé jsou na desetiletém minimu. Je za tím převis nabídky nad poptávkou a silný dolar.

Spekulace, která bolela. Ceny ropy se vracejí do normálu až příliš pomalu

5. 8. 2013 | Jan Traxler

Spekulace, která bolela. Ceny ropy se vracejí do normálu až příliš pomalu

Přes dva roky byla evropská ropa Brent dražší než americká ropa WTI, v jednu chvíli dokonce až o 28 procent. Nyní se vše vrací do normálu. V minulém týdnu na chvilku klesl rozdíl mezi... celý článek

Investování do komodit: vyberte si fond

15. 2. 2013 | Martin Tománek | 2 komentáře

Investování do komodit: vyberte si fond

První díl miniseriálu o komoditách se věnoval diskusi, jestli vůbec do komodit investovat. Ve druhém jsme nastínili způsoby, jak do nich investovat lze. Závěrem se podíváme na dva zajímavé... celý článek

Jak investovat do komodit? Tři kapitáni, jedna loď

8. 2. 2013 | Martin Tománek | 5 komentářů

Jak investovat do komodit? Tři kapitáni, jedna loď

Do titulku posledního článku jsem vtělil otázku, jestli patří komodity do investičního portfolia průměrného investora, a přiblížil jsem debatu, která se na to téma dnes vede. Pokročíme.... celý článek

Patří komodity do investičního portfolia?

17. 1. 2013 | Martin Tománek | 1 komentář

Patří komodity do investičního portfolia?

Komodity si v poslední dekádě získaly velké sympatie řady investorů. Zatímco v roce 2002 spravovaly komoditní fondy přibližně deset miliard dolarů, o deset let později přesáhla aktiva... celý článek

Partners Financial Services