Zlato, nebo radši akcie zlatokopů? Jsou nejlacinější za 15 let

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 31. 8. 2015 | 7 komentářů
Pokud věříte na růst ceny zlata, zvažte, jestli místo koupě drahého kovu nespekulovat raději s akciemi těžařů. Jsou sice náchylné k velkým výkyvům, ale z historického pohledu také právě teď velmi levné.
Zlato, nebo radši akcie zlatokopů? Jsou nejlacinější za 15 let

Ceny burzovně obchodovaných komodit pátým rokem vytrvale klesají. Mnoho jich je na dlouhodobém minimu.

Také cena zlata už čtyři roky prudce padá dolů. Na podzim roku 2011 se chvíli obchodovala unce zlata za více než 1850 dolarů. Dnes se cena pohybuje kolem 1150 dolarů, tedy skoro o čtyřicet procent níž. Na podobné úrovni naposledy cena zlata byla v roce 2009, tedy před šesti roky.

Ceny zlata: pět roků

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Zajímavější je se ale podívat na ceny komodit v kontextu s cenami akcií těžebních společností. Konkrétně se zaměříme na zlato, ale podobný obrázek platí pro více komodit.

Nešetřete!

Rádi byste si něco uspořili? Nespořte, investujte!

Akcie těžařů se chová jako cena komodity. Jenže víc

Investice do akcií těžařů zpravidla odpovídá pákové investici do dané komodity. Pakliže cena komodity roste, hodnota akcií těžebních společností většinou roste také – a přitom výrazně rychleji. Naopak pokles ceny komodity je takřka vždy doprovázen výraznějším poklesem hodnoty akcií těžařů.

Konkrétně se podívejme na vývoj ceny zlata a akcií těžařů zlata za posledních patnáct let. V roce 2002 začal u zlata desetiletý býčí trh. Ve stejném období začaly také strmě růst ceny akcií těžařů zlata, které představuje index NYSE Arca Gold Bugs. Každá větší korekce ceny zlata přinesla poměrně velké propady v cenách akcií těžařů. Obrat trendu v roce 2011 pak tvrdě dopadl na akcie těžařů, jejichž hodnota za uplynulých pět let spadla o děsivých 80 procent, zatímco cena zlata spadla „jen“ o 40 procent.

 

Na grafu vidíme, že dnes jsou ceny akcií těžařů zlata zhruba na stejné úrovni, kde byly naposledy v roce 2002. Také na něm názorně vidíme všeobecně známou věc, že jsou akcie těžařů silně volatilní investice, zhruba dvakrát až třikrát volatilnější než cena samotné komodity.

Akcie těžařů jsou silně podhodnocené vůči ceně zlata

Z pohledu investora je ale ještě zajímavější jiný obrázek – poměr ceny zlata a ceny akcií těžařů zlata. Samo o sobě je to jen nic neříkající číslo. U každé komodity bude vycházet diametrálně odlišně, nejedná se o žádný fundamentální ukazatel. Nicméně když si zobrazíme vývoj tohoto poměru v čase, najednou toto číslo získává zajímavou vypovídací hodnotu. V případě zlata nám ukazuje, že od vzniku indexu NYSE Amex Gold Bugs ještě nikdy nebyl poměr ceny zlata a tohoto indexu tak vysoký. Jinými slovy, v relativním srovnání s cenou zlata jsou ceny akcií těžařů nejlevnější minimálně za posledních osmnáct let, co máme k dispozici data.

 

To samozřejmě ještě neznamená, že ceny akcií těžařů zlata budou v dohledné době růst. Ale lze to interpretovat minimálně tak, že ceny akcií těžařů zlata klesly natolik, že je v ceně už zahrnuté očekávání (riziko) dalšího poklesu ceny zlata. Pokud k němu nedojde, měly by v budoucnu ceny akcií těžařů růst i za situace, kdy cena zlata bude stagnovat.

Když si to shrneme, můžeme pro další vývoj cen akcií těžařů zlata v následujících měsících až letech nastínit jednoduchý vzorec:

Cena zlata

Ceny akcií těžařů

Bude klesat

Budou pravděpodobně také klesat

Bude stagnovat

Měly by lehce růst

Bude růst

Měly by růst výrazně rychleji

Stále platí a vždycky platit bude, že zlato není tak konzervativní investice, jak mnoho prodejců tvrdí. Zlato jako jakákoliv jiná burzovně obchodovaná komodita je vysoce spekulativní investice. Pokud věříte na růst ceny zlata, zvažte, jestli místo zlata nespekulovat raději s akciemi těžařů. Jejich ceny by měly růst rychleji a měly by růst dokonce i v situaci, kdy bude cena zlata stagnovat.

Pokud nevěříte v růst ceny zlata, pak pochopitelně nekupujte ani zlato, ani akcie těžařů.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na Investujeme.cz, Finmagu a Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Podobný princip porovnání vývoje ceny komodity a akcií těžařů lze aplikovat na různé komodity. Takto bychom například dospěli k závěru, že ceny akcií těžařů uhlí nebo uranu jsou také podhodnocené. Naopak ceny akcií těžařů ropy jsou v porovnání s cenou ropy z dlouhodobého pohledu drahé. Do akcií těžařů ropy bych zatím neinvestoval, pokud tedy nejste silně přesvědčení o tom, že cena ropy bude brzy prudce růst.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 8. 2015 8:56, Vodník česílko

Já myslím, že z dlouhodobého hlediska by cena zlata měla jít nahoru - otázka ale zní z jak moc dlouhodobého hlediska. Já si myslím, že cena zlata nemůže začít významně růst, pokud nedojde k většímu propadu nabídky zlata na trhu - a to se prozatím nestalo. Čili já bych s případným nákupem zlata či jeho těžařů ještě počkal. Když se podíváme, kam se propadly akcie takové NWR, tak si myslím, že může být ještě o dost levněji.

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejen zlato: Komodity jsou nejlevnější za deset let

4. 8. 2015 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejen zlato: Komodity jsou nejlevnější za deset let

Ceny burzovně obchodovaných komodit pátým rokem vytrvale klesají. Mnohé jsou na desetiletém minimu. Je za tím převis nabídky nad poptávkou a silný dolar.

Zlato: Ticho po pěšině. Nakoupíte, než začne frmol?

18. 8. 2014 | Jan Traxler | 5 komentářů

Zlato: Ticho po pěšině. Nakoupíte, než začne frmol?

Cena zlata už rok víceméně stagnuje. Začne v dohledné době růst? Jak na tom případně nejlépe profitovat?

Očima expertů: Drahé kovy. Skvělá investice, nebo loterie?

31. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Drahé kovy. Skvělá investice, nebo loterie?

Vyplatí se dnes investovat do drahých kovů? A pokud ano, který a jak stojí za to koupit? Zeptali jsme se ekonoma Lukáše Kovandy, analytiků Aleše Tůmy a Víta Jedličky, investora Jaroslava... celý článek

Očima expertů: Čas kupovat zlato? Čeká nás zlatá raketa?

6. 9. 2013 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Čas kupovat zlato? Čeká nás zlatá raketa?

Finanční trhy se pohybují v nejistotě, velké ekonomiky si stále neumí poradit s vysokým zadlužením a situace na Blízkém východě, konkrétně v Sýrii, je velmi vážná. Jde o faktory, která... celý článek

Partners Financial Services