Komodity: Loňský rok byl rokem kakaa. Letos zazáří uran

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 3. 2. 2014
Ceny burzovně obchodovaných komodit klesají. Nejvíc loni zlevnilo zlato, stříbro a kukuřice. Naopak podražilo kakao a zemní plyn. Co očekávat od roku 2014?
Komodity: Loňský rok byl rokem kakaa. Letos zazáří uran

Asi každý loni zaregistroval, že cena zlata začala klesat. Od ledna do prosince šlo nakonec zlato dolů o 28 procent. Z maxima, kterého dosáhlo zlato v září roku 2012, cena spadla o 36 procent. 

V pátek jsme věnovali naši pravidelnou anketu nejen zlatu, ale drahým kovům obecně. Vyplatí se do některého investovat, nebo je to loterie? Vsadit spíš na investiční mince, nebo radějina kovy, které mají širší průmyslové uplatnění, tedy na platinu či palladium.

Očima expertů: Drahé kovy. Skvělá investice, nebo loterie?

Avšak zlato se směrem dolů nevydalo samo. Jak ukazuje následující tabulka, většina komodit v uplynulém roce zlevnila.

Změna ceny vybraných komodit v roce 2013

Zdroj: OnVista, FINEZ Investment Management

Komodita

rok 2013

Komodita

rok 2013

nejlepší komodity

vybrané komodity

Zemní plyn

32,2 %

Ropa WTI

7,7 %

Kakao

21,0 %

Mléko

7,3 %

Pomerančový koncentrát

17,1 %

Zinek

-0,8 %

Bavlna

12,5 %

Vepřové maso

-1,2 %

Palmový olej

10,8 %

Cín

-3,9 %

nejhorší komodity

Olovo

-4,4 %

Káva

-21,2 %

Měď

-7,3 %

Pšenice

-23,0 %

Sója

-7,4 %

Zlato

-28,4 %

Platina

-11,7 %

Stříbro

-35,7 %

Hliník

-11,7 %

Kukuřice

-39,7 %

Cukr

-15,8 %

Index DJ-UBS Commodity

Zvětšíte klikem; zdroj: FINEZ Investment Management

Pokud bychom tedy měli charakterizovat celkový vývoj na komoditních trzích, jde to s cenami s kopce dolů. Pro postižení celé šíře trhu slouží komoditní indexy. Hodnota nejrozšířenějšího komoditního indexu DJ-UBS Commodity klesla v roce 2013 o deset procent.

Už zmíněné zlato se vměstnalo mezi trojici komodit s největším poklesem ceny v uplynulém roce. Ale ještě více zlevnilo stříbro (-36 %) a největší propad zaznamenala cena kukuřice na amerických trzích (-40 %). Za tímto propadem stojí rekordní úroda a výrazný nárůst uskladněných zásob. V roce 2014 by se cena kukuřice měla již stabilizovat.

Vývoj ceny kukuřice (Chicago)

Zdroj: peníze.cz
Zdroj: Peníze.cz

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Ohlédnutí za minulým rokem.
Výhledy do budoucího

Zdražilo mléko, kakao nebo zemní plyn

Najdou se však i komodity, které v uplynulém roce podražily, zejména pak v sektoru zemědělských komodit. Stoupla cena mléka (7 %), bavlny (13 %), pomerančového koncentrátu (17 %) a zejména kakaa (21 %). Největší nárůst ceny zaznamenal zemní plyn v USA. Zatímco spotřebitelé v České republice se konečně dočkali poklesu ceny zemního plynu, cena zemního plynu na burze v USA začala koncem roku prudce stoupat. Také v lednu cena nadále strmě rostla. Na vině bylo především extrémně chladné počasí v Severní Americe.

Nyní očekávám, že cena zemního plynu krátkodobě poklesne a stabilizuje se někde okolo čtyř dolarů za mmBtu (milion britských termálních jednotek). Ze střednědobého pohledu má ale zemní plyn v USA stále zajímavý růstový potenciál, protože v roce 2015 by měly být otevřeny velké terminály pro export zkapalněného zemního plynu do Evropy nebo Japonska. Jelikož cena zemního plynu v USA je zhruba třetinová oproti Evropě a čtvrtinová oproti Japonsku, je tu stále velký prostor pro tržní harmonizaci cen (tj. pokles ceny v Evropě a růst ceny v USA).

Vývoj ceny zemního plynu Henry Hub (New York)

Zdroj: peníze.cz
Zdroj: Peníze.cz

Co přinese rok 2014?

Nikdo přesně neví, čeho se v novém roce dočkáme. Cena ropy je stále dost závislá na geopolitickém vývoji v „arabském světě“, i když tato závislost pomalu klesá. Ceny průmyslových kovů závisí především na poptávce průmyslu, tedy na vývoji ekonomiky. Pro ceny zemědělských komodit je zas klíčové, zda bude počasí nakloněné dobré úrodě. A s cenou zlata manipulují velké banky.

Takže seriózně, nevím, jak se budou vyvíjet ceny komodit v příštím roce. Ale mám-li si trochu zavěštit z křišťálové koule, tak já osobně momentálně spekuluji na růst ceny zlata a na růst ceny kávy, v obou případech s horizontem 1–2 roky. Na stejném horizontu má dle mého názoru ještě zajímavější růstové vyhlídky uran. S uranem se sice veřejně neobchoduje na burze, ale na očekávaném růstu ceny uranu lze snadno vydělat prostřednictvím akcií těžebních společností. 

Kdybych si měl vybrat jednu komoditu pro rok 2014, byl by to uran.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Drahé kovy. Skvělá investice, nebo loterie?

31. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Drahé kovy. Skvělá investice, nebo loterie?

Vyplatí se dnes investovat do drahých kovů? A pokud ano, který a jak stojí za to koupit? Zeptali jsme se ekonoma Lukáše Kovandy, analytiků Aleše Tůmy a Víta Jedličky, investora Jaroslava... celý článek

Dluhopisy: Loni zářila jižní Evropa, letos je to risk

27. 1. 2014 | Jan Traxler | 2 komentáře

Dluhopisy: Loni zářila jižní Evropa, letos je to risk

Rok 2013 nebyl pro státní dluhopisy příznivý. Poprvé od roku 2006 začaly růst úrokové výnosy dluhopisů, a jejich tržní cena tudíž klesla. Je to signál pro prodej nebo nákup dluhopisů? celý článek

Měny 2013 a 2014: Člověk míní, centrální bankéř mění

20. 1. 2014 | Jan Traxler | 11 komentářů

Měny 2013 a 2014: Člověk míní, centrální bankéř mění

Vývoj na měnových trzích v roce 2013 dirigovaly centrální banky. Mezi ekonomy se stále častěji začíná skloňovat pojem měnová válka. Ani Česká národní banka nezůstala jen nečinně přihlížet... celý článek

Akcie loni a letos: Euforie předchází pád

13. 1. 2014 | Jan Traxler | 2 komentáře

Akcie loni a letos: Euforie předchází pád

V roce 2013 se nejlépe dařilo akciím v Bulharsku a ve Spojených arabských emirátech. Naopak nejhorší výsledek zaznamenaly v Peru. Obecně se dařilo zejména akciím na rozvinutých trzích,... celý článek

Investice na rok 2014

30. 12. 2013 | Jan Traxler | 7 komentářů

Investice na rok 2014

Rok 2013 byl nakloněn investicím do akcií v USA, Německu a Japonsku. Do čeho investovat v roce 2014?

Partners Financial Services