Zlato. Čas nákupů?

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 29. 4. 2013 | 11 komentářů
V dubnu jsme byli svědky nevídaného propadu ceny zlata. Co za propadem stojí? Má smysl využít této situace k nákupům?
Zlato. Čas nákupů?

V pondělí 15. dubna zažilo zlato největší propad za posledních třicet let. V médiích se okamžitě začalo hovořit o splasknutí zlaté bubliny. Zajímavé je také sledovat, jak mnoho analytiků najednou otočilo. Ještě před rokem téměř každý vychvaloval zlato až do nebes a předpovídal mu růst přes hranici 2000 dolarů za unci. Nyní se názory značně liší, ale dobrá polovina „expertů“ očekává pokles ceny zlata až na 1300 dolarů, 1100 dolarů, 1000 dolarů… (odhady jsou různé).

Proč taková změna ve výhledu u zlata? Při pohledu na graf je vidět, že cena zlata klesá již druhým rokem. Poklesem pod 1500 dolarů za unci došlo k prolomení psychologické hranice. A tak mnoho analytiků tvrdí, že zlato tímto potvrdilo, že je v medvědím trendu. Technická analýza jim dává signál k prodeji.

Zdroj: peníze.cz

Naproti tomu fundamentálně založení investoři se přiklánějí na stranu prodejců zlata a tvrdí, že nedošlo ke zlepšení situace na finančních trzích ani na hospodářsko-politické scéně. Problémy se zadlužením evropských států se jen prohlubují, stejně tak problémy mnohých evropských bank. Ředění peněžní zásoby různými formami kvantitativního uvolňování neustává. A do toho nový precedent zdanění bankovních vkladů na Kypru zní v uších bohatších lidí jako alarm: „Peníze v bance nejsou v bezpečí.“ Obavy z budoucnosti hovoří jasně ve prospěch zlata. Takže proč nevyužít toho, že je nejlevnější za poslední dva roky?

Prodejci zlata a mincovny hlásí rekordní tržby

Není divu, že prodejci fyzického zlata zažili v dubnu rekordní nákupy. Také mincovny budou zcela jistě hlásit rekordní tržby. Po zlatu je dnes mezi drobnými investory takový hlad, že se mince prodávají běžně s desetiprocentní přirážkou oproti burzovní ceně zlata. V Asii byste si museli u mnohých obchodníků připlatit dokonce až dvacet procent. (S tím levným zlatem to tedy ve skutečnosti není až tak žhavé, zlaté mince o moc levněji než před rokem nekoupíte.)

Jak je vůbec možné, že zlato zažilo rekordní propad ceny a zároveň obchodníci a mincovny hovoří o rekordních tržbách?

Musíme si uvědomit, že trh s mincemi a slitky tvoří pouze zlomek celkového objemu obchodů se zlatem. Hlavními hráči na trhu se zlatem jsou centrální banky a komoditní fondy. Jak můžeme vidět na následujícím grafu, z fondu SPDR Gold Trust, což je největší fond který investuje do fyzického zlata, odprodali investoři od počátku roku již 267 tun zlata. To odpovídá hodnotě cca 13 miliard dolarů (při ceně 1500 dolarů za unci). Čili bez ohledu na davy drobných investorů toužících koupit si zlaté mince s deseti- až dvacetiprocentní přirážkou k ceně, celosvětový trend na trhu se zlatem v posledních měsících ukazuje na velké výprodeje.

Objem majetku (v tunách) ve fondu SPDR Gold Trust

Zdroj: FINEZ Investment Management, SPDR Gold Shares

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Proč cena zlata tolik spadla?

Můžeme jen spekulovat, co vede velké investory a banky k tak velkým prodejům. Svou roli zcela jistě sehrálo oznámení americké Komise pro obchodování s komoditami, že hodlá prošetřit možnou manipulaci s cenou zlata a stříbra v Londýně. Na určování ceny v Londýně, od které se odvíjí cena zlata po celém světě, se totiž domlouvá pouze pět bank na základě objednávek svých klientů. Po zkušenostech s rozsáhlou manipulací s mezibankovní úrokovou sazbou LIBOR se takové úvahy jeví dosti reálné.

Samotný propad v pátek 12. dubna a pondělí 15. dubna musí mít ale na svědomí velcí hráči. Spekuluje se o tom, že celý proces spustil Fed, případně některé velké banky. V pátek se totiž na trzích objevily short obchody (spekulace na pokles) v objemu 500 tun zlata, tedy v hodnotě cca 24 miliard dolarů. Abych ještě spekulace trochu upřesnil, tak „shodou okolností“ ve stejný den doporučila banka Goldman Sachs svým klientům shortovat zlato.

Propad pak samozřejmě umocnily automatické stop-loss příkazy, jakmile se cena zlata dostala pod úroveň 1500 dolarů za unci. Do toho se přidá automatické uzavírání maržových obchodů a rázem cena letí strmě dolů. Takový průběh jistě všichni dobře znáte. Otázkou však zůstává, kdo a proč tuto lavinu spustil. A hlavně jsem velmi zvědavý, zda se tím bude Komise pro obchodování s komoditami zabývat. Protože je velmi pravděpodobné, že se tu někdo dopustil klasického trestného činu manipulace trhem. Samozřejmě neočekávám, že výsledky takového šetření budou někdy zveřejněny, natož že bude někdo obviněn.

Kupovat dnes zlato?

Ponechme nyní dalších spekulací a zamysleme se nad tím, zda současné situace využít k nákupům zlata, nebo se ho naopak raději zbavit. Zkusme si sepsat aktuální argumenty pro a proti: 

Pro nákup zlata

Proti nákupu zlata

  • Nejnižší cena za poslední dva roky
  • Rekordní nákupy mincí (důvěra lidí)
  • Poptávka z asijských a arabských zemí
  • 10–20 procent přirážka nad burzovní cenu
  • Velké prodeje fondů (nedůvěra velkých investorů)
  • Riziko manipulace cenou ze strany bank
  • Technická analýza dává prodejní signál

Možná teď mnohé překvapím, protože nejsem zrovna velký fanoušek zlata, ale domnívám se, že zlato nyní skýtá zajímavý potenciál růstu. Svědčí o tom silná poptávka po fyzickém kovu a ochota lidí připlatit si za fyzické zlato oproti ceně burzovního kontraktu. Navíc lze očekávat, že nižší ceny využijí některé asijské a arabské centrální banky k přesunu svých rezerv z amerických dluhopisů do zlata.

Historický vývoj ceny zlata v Londýně (v dolarech za jednu unci)

Zdroj: FINEZ Investment Management, World Gold Council

Na druhou stranu zlato v sobě nese vysoké riziko. Jeho cena je stále čtyřnásobná oproti ceně před deseti lety. Celý tento článek píšu jenom proto, aby si lidé konečně uvědomili, že zlato není ani investice, ani bezpečná měna. Zlato je normální komoditní spekulace. Chcete-li si zaspekulovat na růst ceny zlata a jste-li ochotní nést odpovídající riziko ztráty, pak je nyní vhodný čas na nákupy.

Anketa

Co je na zlatě nejkrásnější?

Pozor, zlato je riziková spekulace

Pokud ale neberete zlato jako spekulaci, tak od něho raději dejte ruce pryč. Jak nám ukázal uplynulý měsíc, zlato podléhá náladám na trhu jako každá jiná komodita. S cenou zlata může také být snadno manipulováno ze strany velkých bank.

Mnoho lidí stále považuje zlato za investici. Ale co je to za investici, pokud mi nenese žádný úrok, dividendu ani nájemné? To potom není investice, ale spekulace na růst ceny. V případě zlata v podstatě spekulujete na totální kolaps finančního systému a návrat ke zlatému standardu. To se může ukázat jako velmi výnosná spekulace. Ale nemusí.

Stále více lidí se také dívá na zlato jako na univerzální měnu pro případ nejhoršího. Nechci nikomu brát iluze o zlatu, ale v případě nejhoršího určitě mnohem více oceníte vlastní studnu a domácí slepice než pár zlatých mincí, které se velmi rychle rozkutálí.

Preferuji ETF nebo akcie těžařů

Takže jaký je můj závěr? Má smysl dnes kupovat zlato? Ano, věřím, že to bude výhodná spekulace. Ale krátkodobě musíme počítat s vysokou volatilitou a možným dalším poklesem. Asi nejjednodušší formou je nakoupit akcie již zmíněného fondu SPDR Gold Trust. Mince se pro spekulování nehodí, jsou zbytečně drahé.

Ještě zajímavější variantou mohou být akcie těžebních společností, které utrpěly s poklesem ceny zlata nadproporcionální ztráty. V případě růstu ceny zlata by naopak měly akcie těžařů více podražit oproti samotnému zlatu. Pro takovou spekulaci se hodí například indexový fond Market Vectors Gold Miners. 

Rozumným kompromisem pro českého investora může být podílový fond od společnosti ČP Invest s názvem Zlatý fond. Ten v portfoliu kombinuje investici do zlata, stříbra a akcií těžebních společností. Jedná se sice o jeden z nákladově nejdražších fondů (roční TER 3,2 %), ale fond na oplátku zajišťuje měnové riziko do korun, což se může ukázat jako mnohem důležitější faktor.

Vývoj hodnoty podílových listů fondu ČP Invest Zlatý

Zdroj: peníze.cz

Nicméně ještě jednou připomínám, že se jedná o rizikovou spekulaci. Kdo není ochotný jít do rizika, že cena zlata klesne o dalších dvacet nebo třicet procent, tak by na tuto spekulaci neměl pomýšlet. Sice nyní věřím v růst ceny zlata, ale člověk musí vždy počítat s tím, že se může ve svých odhadech mýlit.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 4. 2013 7:58, Martin

Každý se musí rozhodnout sám za sebe , já jsem se po propadu rozhodl nakoupit ( už jsem trochu vydělal ). Je třeba uvědomit si mnoho faktů , jeden z nich je že se začíná rozcházet papírové a fyzické zlato . Doporučuji kupovat pouze fyzické , ale ne na krátkodobé investice . Před 15 lety jsem si nemohl dovolit nakupovat zlato , teď ano a cena je pětinásobná . Je teda nadhodnocené ? Banky se bojí zlata ve fyzické formě a oprávněně , pokud takhle začnou ukladat své úspory drobní investoři nezůstanou jim peníze na spoření v bankách na fondech . Zlato má hodnotu desítky generací (fyzické ), proč by nemělo mít hodnotu v dnešní době kdy si s nama politici a banky hrají jak se jim zrovna hodí :) .

+17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Konec zlaté bubliny?

19. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Očima expertů: Konec zlaté bubliny?

Investoři třeští oči při pohledu na klesající cenu zlata. Dočkali jsme se smutného konce zlaté pohádky? Na to jsme se zeptali analytika Aleše Michla, ekonoma Lukáše Kovandy, komoditního... celý článek

Investice v krizi: vsadíte na zlato?

10. 9. 2012 | Jaroslav Šura, Gabriela Kukalová | 31 komentářů

Investice v krizi: vsadíte na zlato?

Dluhová krize se teprv rozjíždí a bude zesilovat. Akcie jsou v takové době spíš pro otrlé investory, lépe řečeno spekulanty. Státní dluhopisy jsou bezpečnější jen zdánlivě. Alternativou... celý článek

Analýza: Komodity? A co akcie těžařů?

2. 7. 2012 | Jan Traxler | 4 komentáře

Analýza: Komodity? A co akcie těžařů?

Akcie těžebních společností nabízí zajímavý způsob, jak se dlouhodobě podílet na růstu cen komodit. Mnohé „komoditní akcie“ se dnes obchodují za příznivé ceny. Dlouhodobý dynamický... celý článek

Zlatá horečka stoupá: čas na aspirin a studený obklad

23. 8. 2011 | Tomáš Prouza | 16 komentářů

Zlatá horečka stoupá: čas na aspirin a studený obklad

Kdo nemá doma cihličku zlata, jako by vůbec nebyl. Aspoň takový dojem vytváří většina českých médií – a pomáhají tak vytvářet horečku, na které vydělají jen překupníci.

Zlato: cenové bubliny jako u akcií

20. 4. 2009 | Roman Stuchlík | 6 komentářů

Zlato: cenové bubliny jako u akcií

Zlato trpí cenovými bublinami a velmi dlouhými cykly stejně jako akcie nebo nemovitosti. Plní funkci uchovatele hodnoty, ale pouze na velmi dlouhých periodách. Ochrání ovšem před inflací. celý článek

Partners Financial Services