Co přinesl komoditní trh v roce 2011 a vyplatí se investovat do komodit i letos?

CYRRUS, a.s. | rubrika: Analýza | 20. 1. 2012 | 2 komentáře
Co přinesl komoditní trh v roce 2011 a vyplatí se investovat do komodit i letos?
PR ČLÁNEK. Uplynulý rok byl rokem dvou rozdílných poločasů. V první části 2011 ještě pokračovala pokrizová rally a investoři upřednostňovali cyklicky citlivá odvětví. V létě se situace razazntně změnila.

V polovině roku sílící evropská dluhová krize obrátila kormidlem investorských preferencí výrazně směrem od cyklických k defenzivním odvětvím. Právě tato odvětví se nakonec v celkovém pohledu na rok 2011 stala pomyslnými vítězi. Jakoby mimo tyto hlavní kategorie investic (tj. cyklicky citlivá vs. acyklická aktiva) se pohybovaly komodity a akcie s nimi spojené. Na číslech za uplynulý rok to dokládá výkon akcií ze sektoru těžařů ropy a plynu, který kromě vyloženě defenzivního sektoru farmaceutických společností jako jediný dokázal meziročně udržet zisk.

Výkonnost jednotlivých sektorů v roce 2011 (modře označeny typické defenzivní sektory)

Komodity: Výkonnost jednotlivých sektorů v roce 2011
Zdroj: Bloomberg, CYRRUS, a.s.

Komoditní sektor si žije tak trošku vlastní život. Ceny tzv. „měkkých komodit“ jsou daleko více než evropskými dluhy ovlivňovány faktory, jako je úroda či neúroda v klíčových producentských oblastech a (rostoucí) poptávkou v rozvíjejících se zemích. Podobné faktory jsou podstatné i pro mnoho energetických komodit v čele s ropou, jejíž ceny se v roce 2011 držely vysoko bez ohledu na výrazné zhoršení výhledu globálního ekonomického růstu. „Rozpojení“ vývoje globální ekonomiky a cen komodit jako je právě ropa je nepřehlédnutelné. Ačkoliv ceny ropy budou vždy do nezanedbatelné míry ovlivňovány výkonem globální ekonomiky, minimálně pro letošní rok se zdá, že bude pokračovat loňský vývoj – tedy ceny ropy ovlivňovány potížemi a riziky na straně těžby (Írán, severní Afrika) a pokračujícím solidním růstem emerging ekonomik. Ropa má tedy zřejmě našlápnuto k dalšímu velmi solidnímu roku, dokonce i v podmínkách utlumeného růstu světového hospodářství.

Valuace akcií z těžařského sektoru se v roce 2011 ve srovnání s oceněním celého trhu ještě snížila. To platí v menší míře pro ropné a plynárenské koncerny (oil & gas), jejichž ocenění dle P/E se víceméně drželo tradičního 10–15procentního diskontu vůči valuaci celého trhu, ve větší míře pro těžaře komodit jako je uhlí, železná ruda apod. (mining). Jejich ocenění dle P/E kleslo z úrovní kolem 10x očekávaný zisk následujícího roku na počátku roku 2011 na méně než 7x očekávaný zisk na konci loňského roku. Zde je vidět, že investoři již započítávají oslabení globálního ekonomického růstu a na to doplácejí zvláště firmy, které těží komodity s nejvyšší cyklickou citlivostí. Své by o tom koneckonců mohli vyprávět akcionáři společností jako je New World Resources. Každopádně je zřejmé, že investoři jsou na rizika roku 2012 solidně připraveni, alespoň co se týká valuace akcií v těžařském sektoru. A je zbytečné připomínat, že lepší než nyní očekávaný vývoj globální ekonomiky by mohl z komoditního sektoru udělat černého koně akciových trhů pro letošní rok.

Vývoj ocenění akcií těžařů v roce 2011

Vývoj ocenění akcií těžařů v roce 2011

Zdroj: Bloomberg, CYRRUS, a.s.

Hitem roku 2011, alespoň co se týká četnosti nadpisů novinových a internetových článků, zůstaly drahé kovy v čele se zlatem. Ani těmto v nejistých ekonomických dobách pro mnohé „spásným“ investicím se nicméně ve druhé části loňského roku nevyhnuly poklesy, v případě kovů, jako je palladium či stříbro, byly poklesy srovnatelné s evropskými akciemi. Investice do těchto drahých kovů tedy z pohledu diverzifikace akciového portfolia není a ani letos nebude žádnou zázračnou cestou ke snížení rizika. Investor, který hledá větší diverzifikaci (aktiva méně korelovaná s akciovým trhem), by se proto ve světě komodit i v letošním roce měl podívat jinam – například mezi zemědělské neboli tzv. „měkké komodity“. U nich je pravděpodobnost odlišného vývoje (a tedy i potenciál diverzifikace rizika) výrazně vyšší.

Pro investory, kteří chtějí do svého portfolia zařadit komodity, se nabízí několik variant. Často uplatňovanou praxí je nákup akcií težařských a pěstitelských společností. To však není komoditní investicí, nýbrž investicí akciovou, a tudíž investicí nepřímou, neefektivní. Přímý nákup komodit je dnes pro řadové investory nejdostupnější přes ETF či investiční certifikáty. Certifikátů existuje široká škála, zejména co se přístupu k riziku týče. Investor může do vybrané komodity investovat 1 : 1 (indexové/tracker certifikáty) nebo s využitím pákového efektu (turbocertifikáty) nebo s garancí. Garance proti poklesu může být částečná (diskont certifikáty, bonus certifikáty) nebo stoprocentní (garantované certifikáty). Na výběr jsou certifikáty na jednotlivé komodity nebo na různé komoditní koše.

Garantované certifikáty umožňují investorům dosahovat výnosu v době růstu trhů, v případě poklesu však garantují investorům návrat investovaného kapitálu. Pro toho, kdo by chtěl investovat v současné době do komodit a přitom se ochránit proti případným poklesům se aktuálně nabízí certifikát COMMODITY GARANT II 2012–2016. Pomocí tohoto certifikátu je možné investovat do koše komodit, tím rozložit riziko výběru nevhodné komodity. Certifikát přenáší na investora 100 procent růstu komoditního koše na konci investičního období (rok 2016). V případě, že by komodity prošly poklesem, garantuje certifikát návrat 100 procent investovaného kapitálu. Tato garance je vykoupena tím, že maximální možné zhodnocení je omezeno na 40 procent za čtyři roky.

V případě zájmu o více informací ohledně investování do komodit či konkrétních dotazů k produktu COMMODITY GARANT II nám zašlete svůj dotaz:

*
*
*
*

* Povinné položky

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

19. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

Cena kakaa na komoditní burze výrazně rostla už loni, letos se ale stihla už zdvojnásobit. Z cen okolo 2000 dolarů za tunu se vyšplhala až na více než 8000 dolarů.

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

15. 1. 2024 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

Nejúspěšnější retailový fond v České republice vydělal v uplynulém roce 53 %, naopak nejméně úspěšný prodělal 24 %. Projděte si výsledky rozdělené na akciové, dluhopisové, komoditní,... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Zlato je na historickém rekordu. Bitcoinová raketa letí za ním

6. 12. 2023 | Tomáš Vranka | 1 komentář

Zlato je na historickém rekordu. Bitcoinová raketa letí za ním

Nejvýznamnější kryptoměna, přezdívaná někdy digitální zlato, rychle posiluje. A cena skutečného zlata je vysoko jako nikdy. Co za tím je? Odpovědi v komentáři nabízí Tomáš Vranka, analytik... celý článek

Partners Financial Services