Jak investovat do komodit

Jak investovat do komodit
Lidé mají k investicím do komodit buďto nadšený, nebo naopak velmi rezervovaný přístup. Přitom by měly být automatickou součástí každého portfolia.

Základní výhodou komodit je to, že obvykle procházejí jiným cyklem vzestupů a pádů než akcie. Slouží tak k vyrovnání přílišného kolísání portfolia a zároveň umožňují těžit z toho, na co obvykle jen nadáváme – zdražování energií, vody, benzínu či potravin. Velkým impulsem pro růst komodit je i celosvětové ekonomické oživení, zejména v Asii, jejíž průmysl spotřebovává čím dál víc surovin.

Zlato, stříbro, drahé kamení

Investice do komodit neznamená, že budeme fyzicky nakupovat ropu nebo pšenici. Jedinou výjimkou jsou zlato nebo diamanty. V posledních dvou letech se z nabídky zlata a diamantů stala velká móda. Ale pokud vám někdo nabízí, abyste si koupili kus zlata nebo diamant jako nejbezpečnější způsob uložení peněz, buďte velmi opatrní. Především se ptejte, jak se dá zlato nebo diamant zpátky zpeněžit, jak se stanoví cena při odkupu a jaké jsou poplatky. Pro investiční zlato, tedy zlaté plíšky nebo cihličky, existuje i u nás poměrně rozumný trh, s diamanty je to mnohem těžší – prodávají se jako jednotlivé kusy, tvorba ceny je hodně iracionální a nikdy nemáte jistotu, že najdete vhodného kupce.

Pokud už tedy máte pocit, že diamanty musí být součástí vašeho portfolia, a chcete je mít jako investici, a ne jako dárek pro někoho blízkého, kupte si raději akcie firem, které diamanty těží. Pokud poroste cena diamantů, bude se zvyšovat i hodnota akcií – a navíc neustále vidíte jejich tržní cenu a můžete je kdykoliv na trhu prodat.

Nepouštějte se do neznáma, raději se svěřte fondům

Ke komoditám vede mnoho cest, s různým rizikem, nárokem na minimální investici i míru potřebných znalostí. Některé z nástrojů dokonce umožňují spekulovat na pokles cen komodit, měli byste ale dobře vědět, co děláte – a nesvěřovat peníze firmám, které jste si neprověřili a které používají strategie, kterým nerozumíte. Právě slovo komodity je navíc častým zaklínadlem různých podvodných firem, které klientům naslibují velké zisky, ale nakonec jejich peníze roztočí na poplatcích za rychle opakované nákupy a prodeje.

Pokud si jen chcete doplnit portfolio, je nejrozumnější využít podílové komoditní nebo burzovně obchodované fondy (ETF) nebo CFD deriváty. Komoditní fondy investující do zlata, ropy nebo pitné vody jsou k dispozici i v korunách, takže nemusíte podstupovat měnové riziko.

Proč kupovat zlato? Kupte si zlatý důl. Aspoň jeho kousek

Pokud chcete širší výběr (nebo si nakoupit třeba přímo podíly ve fondu, který fyzicky vlastní zlato, stříbro nebo platinu), budete se muset poohlédnout po zahraničních fondech. K dispozici budete mít vedle stovek klasických fondů také tzv. ETF fondy, které můžete nakupovat na burze stejně jako akcie a které mají obvykle nižší poplatky než klasické fondy.

ABC investora

Chcete vědět víc o pravidlech investování? V deseti lekcích Investičního kurzu serveru Peníze.cz se dozvíte, jakými zásadami se při investován řídit a jaká pravidla platí pro jednotlivé investiční nástroje. Ať už jde o akcie, dluhopisy, podílové fondy, či alternativní investice. Nakonec se můžete nechat inspirovat slavnými světovými investory.

Další zajímavou cestou, jak se svézt na vlně růstu komodit, je nakupovat přímo akcie firem, které komodity těží a zpracovávají. Na výběr budete mít opět tisíce možností, českému investorovi bude nejblíže černouhelná společnost NWR.

Anketa

Na které komoditě či skupině komodit se podle vás dá letos nejlépe vydělat?

Ani u komodit nesázejte na jedinou kartu: diverzifikujte

Pokud nechcete portfolio aktivně spravovat, je pragmatickou cestou investice do komoditního indexu, kde mohou být najednou zastoupeny například vzácné kovy, energetické komodity a zemědělské plodiny. Máte tak zajištěnu rozumnou diverzifikaci, takže případný pokles cen jedné komodity vyváží růst ostatních komodit v rámci indexu.

Pokud jde o krátkodobé investice do jedné komodity, jsou pro investory s vyšším kapitálem nejvhodnější futures kontrakty. Musíte si ale být velmi dobře vědomi, co děláte, nesázet pouze podle minulých výnosů a především si za partnera zvolit firmu s dobrou pověstí. Pro dlouhodobé investice do komodit jsou pak zajímavým řešením investiční certifikáty, které navíc pro zkušenější investory nabízejí zajímavé investiční strategie.

Zkuste vidět investice v souvislostech

A jaké oblasti pro komodity si vybrat? Vedle ropy a drahých kovů, které investory přitahují nejen svou hodnotou, ale i kouzlem které je s nimi spojeno, určitě stojí za pozornost oblast zemědělství a vody. U zemědělských produktů jsou hlavními argumenty pro růst nejen rostoucí světová populace, ale i její celkové bohatnutí, které se projevuje lepším a pestřejším jídelníčkem (a tedy větší spotřebou). Vedle vlastních komodit můžete využít i růst souvisejících oblastí – poroste-li poptávka po potravinách, poroste nejen jejich cena, ale i cena umělých hnojiv nebo zisky firem, nabízejících zavlažovací zařízení. Stačí jen domyslet důsledky většího hladu po potravinách do důsledků.

Podobným příkladem je i oblast vody – nejen, že roste její spotřeba, ale také je potřeba více investovat do její výroby a obnovy, protože rostoucí průmysl přináší i větší znečištění. Chcete-li tedy těžit z komodit, přemýšlejte, možností je mnoho.

Tomáš Prouza je vydavatelem Peníze.cz, Petr Novotný je šéfredaktorem www.investicniweb.cz; psáno pro Lidové noviny 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 4. 2011 12:28, jezevec

jaká komodita v naší globalizující společnosti zabere prim? zatím to vypadá na erektilní dysfunkce a syntetické poprsí

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sedm důvodů, proč letos porostou komodity

31. 3. 2011 | Petr Novotný | 6 komentářů

Sedm důvodů, proč letos porostou komodity

Když je po dešti a měsíc jde nahoru, uslyšíte na otázku Rostou, rostou? nejspíš kladnou odpověď. Podobně přálo počasí v minulých letech komoditám – kdo zainvestoval, většinou neprohloupil.... celý článek

Komodity: naskočíte do rozjetého Pendolina?

20. 1. 2011 | Jan Traxler | 2 komentáře

Komodity: naskočíte do rozjetého Pendolina?

Rostoucí ceny komodit lákají. Stále více lidí je pokládá za zajímavou investici, která by měla ochránit jejich jmění před očekávanou inflací. Přichází však pozdě. Znovu opakuji, naskakovat... celý článek

Vítězové a poražení: Atraktivní zůstávají komodity. Čekají nás i další léta růstu akcií?

10. 1. 2011 | František Mašek | 3 komentáře

Vítězové a poražení: Atraktivní zůstávají komodity. Čekají nás i další léta růstu akcií?

Nejlepší investicí byly loni mongolské akcie. Exotické trhy ale nejsou pro každého. Pokud má pravdu portfoliomanažer Lászlo Birinyi, americké akcie čeká ještě několik let růstu, letos... celý článek

Fyzické zlato přitahuje investory i prodejce

3. 1. 2011 | Daniel Kuchta | 11 komentářů

Fyzické zlato přitahuje investory i prodejce

V poslední době snad není dne, kdy se v médiích neobjeví zpráva, jak je zlato na rekordních hodnotách a jak odborníci očekávají jeho další růst. Na zlatou horečku samozřejmě reagují... celý článek

Partners Financial Services