Sedm důvodů, proč letos porostou komodity

Petr Novotný | rubrika: Analýza | 31. 3. 2011 | 6 komentářů
Sedm důvodů, proč letos porostou komodity
Když je po dešti a měsíc jde nahoru, uslyšíte na otázku Rostou, rostou? nejspíš kladnou odpověď. Podobně přálo počasí v minulých letech komoditám – kdo zainvestoval, většinou neprohloupil. Jaké podmínky budou pro komodity letos? Je čas začít hledat holínky a košík?

Komodity zažívají jedno z nejlepších růstových období v historii a mnoho investorů se ptá, zda bude letos spanilá jízda pokračovat. Podle všeho se zdá, že letos komoditní vítězové své zisky navýší, komodity nejspíš mohou investorům i letos přinést zajímavé zhodnocení. A i když může u některých z nich přijít korekce, odborníci jim předpovídají dlouhodobý růst.

Proč komodity porostou?

1. Tiskárny peněz jedou na plné obrátky a trhy zažívají doslova explozi likvidity, kterou světové centrální banky „dodávají“ do finančního systému. Růst likvidity nahrává především rizikovým investicím, jako jsou komodity a akcie.

2. Nedávné historické růsty cen komodit nebudou mít s velkou pravděpodobností velký vliv na vývoj poptávky a kromě toho budou mít růsty cen také jen nepatrný vliv na celkovou světovou produkci.

Důl zlatých informací na Peníze.cz

Sůl je možná nezbytná a nenahraditelná, zlato ale milujeme. Co jsme o zlatu a investicích do něj psali na Penězích.cz v poslední době?

A do čeho doporučuje investovat v roce 2011 Jan TraxlerInvestice do komodit ani do akcií kupodivu nedoporučuje. Více v článcích 


Vývoj cen komodit

můžete sledovat přímo na Peníze.cz v sekci Investice, podsekci Komodity a futures.

3. Matka příroda nás v roce 2011 nejspíš znovu nebude šetřit. Stejně tomu bylo i v minulém roce, kdy se špatné počasí a hurikány podepsaly především na úrodě zemědělských komodit, což hnalo ceny vzhůru.

4. Evropská úvěrová krize bude nadále znervózňovat investory, kteří budou dávat přednost reálným investicím, jako jsou komodity, před nejistotou v podobě státních dluhopisů z problémové skupiny zemí PIGS (Portugalsko, Irsko, Řecko a Španělsko).

5. Geopolitická rizika, která jsou po nepokojích na Blízkém východě znovu ve hře, nahrávají komoditám jako bezpečnému přístavu v dobách nejistoty. Především vzácné kovy, jako je zlato nebo stříbro, by proto mohly dál posilovat.

6. Komoditám by měl hrát do karet také růst cen energií a potravin, který je nyní velmi patrný především na rozvíjejících se trzích. Brzy však může inflace ohrožovat také vyspělé ekonomiky. Reálné investice, kam se komodity řadí, tak mohou být zajímavým nástrojem ochrany před inflací.

7. Komodity mohou při vhodném zastoupení pomoci ke správnému rozložení rizik v investičním portfoliu a snížit celkovou kolísavost portfolia.

Autor je šéfredaktorem www.investicniweb.cz; psáno pro Lidové noviny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 3. 2011 7:23, eďa

Řada lidí si stále plete pojmy s dojmy stejně tak zlato, jakožto kov s aktivním zlatem, což je aktivum, které generuje zisk.

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 3. 2011 9:13, chk

nemohl byste to napsat cesky? nejak jsem vasi myslence neporozumel. a zrejme nebudu sam:)

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komodity: naskočíte do rozjetého Pendolina?

20. 1. 2011 | Jan Traxler | 2 komentáře

Komodity: naskočíte do rozjetého Pendolina?

Rostoucí ceny komodit lákají. Stále více lidí je pokládá za zajímavou investici, která by měla ochránit jejich jmění před očekávanou inflací. Přichází však pozdě. Znovu opakuji, naskakovat... celý článek

Vítězové a poražení: Atraktivní zůstávají komodity. Čekají nás i další léta růstu akcií?

10. 1. 2011 | František Mašek | 3 komentáře

Vítězové a poražení: Atraktivní zůstávají komodity. Čekají nás i další léta růstu akcií?

Nejlepší investicí byly loni mongolské akcie. Exotické trhy ale nejsou pro každého. Pokud má pravdu portfoliomanažer Lászlo Birinyi, americké akcie čeká ještě několik let růstu, letos... celý článek

Jaké investice preferovat v příštím roce

28. 12. 2010 | Jan Traxler | 15 komentářů

Jaké investice preferovat v příštím roce

Dva roky zpátky jsem říkal: „Dávejte si pod stromeček akcie.“ Globální akciový index MSCI World vzrostl za rok 2009 o 27 %. Loni jsem doporučoval nakupovat pšenici a kukuřici. Obě komodity... celý článek

Investice pro případ těch nejhorších scénářů

6. 9. 2010 | Andrej Rády | 2 komentáře

Investice pro případ těch nejhorších scénářů

Budoucnost světové ekonomiky v příštích letech je zahalena tajemstvím. Optimisté věří akciím, mladým trhům a Číně, pesimisté vidí druhé dno recese, státní bankroty a hrozbu deflace,... celý článek

Partners Financial Services