Komodity: OPEC ropu pod 60 dolary za barel nenechá

Robert Šíbl | 25. 10. 2006 | 1 komentář
Komodity: OPEC ropu pod 60 dolary za barel nenechá
V září se na komoditních trzích projevilo uklidnění geopolitických i jiných rizik na trhu s ropou. Cena klesala, její další pády ovšem již s největší pravděpodobností budou doprovázeny akcemi ze strany zemí kartelu OPEC. Zpomalení americké ekonomiky je díky snížení cen energií mírnější, z čehož těžily průmyslové komodity. Další poklesy zaznamenal zemní plyn, ten by ale před zimou měl spíše získávat.

V září pokračoval komoditní index Goldman Sachs v poklesu, který vedly zejména energie. Minulý pokles na trhu s komoditami lze přičíst několika hlavním faktorům. Hurikánová sezóna, jež v loňském roce vyhnala (kvůli přerušení dodávek z Mexického zálivu) ceny ropy rekordně vysoko, se letos téměř neprojevila. Světové zásoby pohonných hmot jsou proti posledním pěti letům také výše. Ke konci roku se s blížící se topnou sezónou dá očekávat růst energetických komodit všeobecně, ropu nevyjímaje.


Ropa a kovy

Cena ropy klesla k hranici, kde už země OPEC zvažují snížení produkčních kvót. Snížení už oznámila Nigérie a Venezuela. Lze odhadovat, že tyto státy nenechají cenu černého zlata dlouhodoběji spadnout pod hranici 60 dolarů za barel.

V souvislosti s debatami o zpomalení růstu americké ekonomiky v příštím roce je diskutován dopad na poptávku po ropě. Každé zpomalení světové ekonomiky se v minulosti odrazilo v revizi odhadů poptávky, kterou provádí mezinárodní energetická agentura (IEA). V příštím roce se očekává růst ve výši 4,1 %, čemuž odpovídá zvýšení poptávky o 1,6 miliónu barelů denně. Pokud by ekonomika USA zpomalila až na 1-2 % roční růst, poptávka po ropě by se snížila na 1 milión barelů za den. 
Kvůli silné pozici zemí OPEC lze však očekávat, že dopad na cenu ropy by státy řešily snížením produkce. Obvyklé souvislosti doprovázející zpomalení americké, posléze světové ekonomiky hovoří o snížení cen průmyslových kovů a naopak o růstu cen drahých kovů. Pokud se však trh utvrdí v názoru, že zpomalení americké potažmo světové ekonomiky bude velmi lehké, mohou i ceny průmyslových kovů získat a zlato naopak ztratit. Tak se tomu děje nyní. Trh je ale velmi citlivý v případě horších než očekávaných čísel, a to především těch inflačních.

V minulém týdnu ale právě základní kovy na ceně získaly, cín se v současnosti obchoduje na svých sedmnáctiletých maximech, když jedna tuna stojí již přes 11 000 dolarů. Cín přidal v tomto týdnu 13 % poté, co se objevily informace o narušení dodávek z Indonésie.

Vývoj cen vybraných komodit
13. 10. 2006 1 týden 1 měsíc rok 2006 1 rok
GSCIER Index 606,55 0,10 % -4,67 % -15,69 % -22,17 %
Ropa 59,52 -0,52 % -5,51 % 0,92 % -1,03 %
Zemní plyn 5,66 -11,95 % 3,85 % -49,59 % -56,81 %
Zlato 588,8 2,87 % -0,29 % 13,47 % 24,98 %
Zemědělské plodiny 611,94 8,88 % 14,91 % 6,75 % 8,82 %
* GSCIER Index - Goldman Sachs Commodity Exccess Return Index

Zdroj: Bloomberg, AKAM


Zemní plym

Rekordně nízko jsou ve Spojených státech také ceny zemního plynu. V říjnu dochází k sezónní odstávce zařízení, což v kombinaci s příchodem zimy může vést k vyčerpávání dosud rekordně vysokých zásob. Nízké ceny pohonných hmot vedly i v Evropě k vysoké poptávce a spotřebě. Jen minulý týden klesly ceny zemního plynu o téměř 12 %, v letošním roce spadly na už na polovinu, ale byly již níže. Zásoby plynu jsou v současnosti nadprůměrné, před zimní sezónou by však měly ceny kvůli vyšší poptávce vzrůst.

S penězi místo do banky do sila?
Chcete své peníze zhodnotit a tradiční finanční produkty pro vás nejsou zajímavé? Zkuste komodity. Úspěšně můžete vydělat třeba na pšenici, mléce, mědi, ropě a mnohých dalších komoditách. Ptáte se, jak na to? Navštivte naši univeriztu a přečtěte si tento poradenský text.


Plodiny

Opačný vývoj od cen energií měly ceny zemědělských plodin, zejména pšenice a kukuřice. Důvodem je očekávaná horší úroda kukuřice v USA a pšenice v Austrálii. Především odhady úrody pšenice jsou kvůli letošnímu suchému počasí značně nižší, což v důsledku vede k nárůstu cen. V měsíčním období si zemědělský subindex polepšil skoro o 15 %.

Relativní cenový vývoj vybraných komodit od konce června 2006

Zdroj: Bloomberg, AKAM

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Ucházíte se o dotaci z Evropské unie?
Nevíte přesně jak na to? Informujte se u nás jak postupovat! Zhodnotíme, zda má váš konkrétní projekt šanci na získání dotace, poradíme, na jaké dotace má šanci firma vaší velikosti a zaměření. Potřebujete zjistit, jaké je finanční zdraví vaší firmy, což je nutná podmínka pro získání dotace, nebo "jen" chcete pomoci se zpracováním žádosti či s výběrem vhodného dotačního titulu? Přečtěte si naše poradenské texty a obraťte se na naši novou unikátní poradnu získávání dotací ze strukturálních fondů EU! Čím více konkrétních informací nám poskytnete, tím přesnější odpověď získáte.


Investujete do nějakých komodit? Do kterých a jak jste úspěšní? Jaký vývoj očekáváte?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: září 2006

5. 10. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: září 2006

Nálada na trzích se v září trochu uklidnila. Co se týče vývoje makroekonomických ukazatelů, lze s jistotou říci jen jedno: zpomalení přijde, načasování a hloubka je stále otázkou. Jak... celý článek

Komodity: s klesajícím dolarem roste cena zlata

22. 9. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: s klesajícím dolarem roste cena zlata

Pokles geopolitických rizik spolu s koncem motoristické sezóny, to jsou hlavní důvody dalšího poklesu na trhu s ropou. Prodejní náladě na trhu přidalo také zpomalování růstu americké... celý článek

Komodity: v červenci spíše klesaly, nyní nás ale čeká zdražování

24. 8. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: v červenci spíše klesaly, nyní nás ale čeká zdražování

Tvrdá data potvrdila oslabení hospodářství USA, trh proto začal počítat s nižší poptávkou po komoditách v průmyslových výrobách, tedy především po průmyslových kovech. Toto očekávání... celý článek

Komodity: ceny ropy pod tlakem blízkovýchodního konfliktu

28. 7. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: ceny ropy pod tlakem blízkovýchodního konfliktu

Izraelsko-libanonská válka zavdala hlavní příčinu k prolomení dalších historických maxim ceny ropy na světových trzích. Nejistota, zda se do konfliktu nevmísí Sýrie a především Írán... celý článek

Komodity: jsou investiční příležitostí i letos

30. 6. 2006 | Petr Nováček, Andrea Keprtová

Komodity: jsou investiční příležitostí i letos

Nervozita na trzích rizikovějších druhů aktiv pomalu odeznívá, což se týká i komodit. Globální ekonomika stále ukazuje silné znaky růstu, 4% růst z loňska by se měl udržet i letos.... celý článek

Partners Financial Services