Fyzické zlato přitahuje investory i prodejce

Daniel Kuchta | rubrika: Co se děje | 3. 1. 2011 | 11 komentářů
Fyzické zlato přitahuje investory i prodejce
V poslední době snad není dne, kdy se v médiích neobjeví zpráva, jak je zlato na rekordních hodnotách a jak odborníci očekávají jeho další růst. Na zlatou horečku samozřejmě reagují také různí prodejci, takže koupit fyzické zlato dnes vlastně není problém. Je to ale výhodné?

Zlatá horečka stoupá. Žádný jackpot ale na nikoho nečeká, to jen cena zlata se drží na maximech a podle mnoha odborníků je bude ještě do konce roku atakovat a překonávat. Jako vždy v takové situaci, i dnes se analytici předhání v tom, kdo nasadí laťku výše a kdo bude dělat na veřejnost dojem více bombastickou předpovědí. Odhady ceny přes 1 600 dolarůza trojskou unci do konce roku nebo jednodenních pohybů o více než 100 dolarů vyvolávají hrůzu, ale o tom článek není.

V každém případě současná situace na zlatém trhu vede k tomu, že investoři, ať už retailoví nebo institucionální, nakupují drahé kovy v čele se zlatem ve velkém. Jak se prý vyjádřil bývalý šéf Svazu německého průmyslu Hans-Olaf Henkel (mimo jiné iniciátor myšlenky o rozdělení eurana dvě měny), „je stále těžší a těžší najít bezpečnostní schránku na pronájem v německé bance, protože lidé je plní zlatem a stříbrem.“ Na tuto situaci samozřejmě reagují také různí obchodníci, kteří nabízejí investiční zlato jako ideální investici v dobách nejistých, společně se zajímavým výnosovým potenciálem.

Jednou z největších výhod, kterou obchodníci při investici do fyzického zlata deklarují, je dobrá likvidita. Je to ale spíše marketingový tah. Dobrá likvidita možná platí u investičních produktů navázaných na zlato(futures, opce, CFD, ETF, certifikáty apod.), které se obchodují na komoditních nebo jiných burzách prakticky nepřetržitě. U některých mají investoři vcelku příznivý spread prakticky při jakékoli ceně, a poplatky také nemusí být nijak závratné. U fyzického zlata prakticky všechny tyto výhody padají, pokud investor neinvestuje statisíce korun.

Fyzický nákupzlata ve skutečnosti nepředstavuje nijak likvidní investici a vzhledem k poměrně velkým rozdílům nákupních a prodejních cen jde spíše o záležitost s dlouhým investičním horizontem. K nákupní ceně si obchodník přidá poměrně velkou marži, která tvoří velké procento z celkové ceny zejména u malého množství nakoupeného kovu. Na investici do fyzického zlata je tak lepší pohlížet jako stabilizační prvek portfolia, resp. rezervu.

Zbytek článku si přečtete na investujeme.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 1. 2011 16:41, MMM

Krasná antireklama na fyzické zlato. Co byste ale čekali od investujeme.cz? Jsou to jen lišky, co chtějí aby je lide sami zvali do kurníku! Proč pan autor nepíše o rizicích etf fondů, futures, opcí, CFD? Příště nám páni z investujeme.cz budou vemlouvat lži o penzijních fondech, podílových fondech, IŽP a jiných nemravných ale legálních zlodějinách. Zlato VŽDY dožene inflaci a v krizi i předhoní. Zlato nezbankrotuje ani ho nikdo člověku nevytuneluje. Vsadím se, že většina dnešních penzijních fondů, až bude mít za 30 let začít dnešním mladým lidem vyplácet důchod, již nebude existovat. Kolik firem, dnes obchodovaných na burzách bude existovat i za 30? Zlato šlo jen za r. 2010 o 30% nahoru a stříbro o 75%. Kupovat jste měli před rokem. Nebo hned zkraje krize, když šly americké banky k ledu. Jediné co se stalo, je že zlato koreluje svou hodnotu vůči neustálému zvyšování měnové zásoby. Skutečná inflace nejsou 3% jak tvrdí média, a virtuální koš spotřebitelských cen, ale 10-12%. BTW, zlato je dobře likvidní. Ale nesmíte nakupovat u českých překupníků, ale renomovaných obchodníků s velkým obratem, a tradicí desítek let (např. v D,AT). Tam vykupují, i když cena klesá a spread je minimální. U zlata 3,5%, u stříbra 5%. A co se týče klesání ceny zlata, věřím, že výrazně klesne, jestliže klesne i měnová zásoba. To se asi bohužel nestane. Ale jestli klesne z jiných důvodů, budu jen rád, budu nakupovat, protože Evropa i USA dělají vše proto aby se tam zase vrátila.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 1. 2011 19:18, mag

Připomíná mi to rudé prdy Jana Drdy. Před nedávnou dobou podobní bl.ci tvrdili, že zlato nenese výnos a tudíž je lepší nakupovat finanční produkty. To bylo zlato za asi 4OO dolarů za unci.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

investice, komodity, prodejci, zlato

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šoky podle Saxo Bank: Bude příští rok zlato za 1800 dolarů?

23. 12. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Šoky podle Saxo Bank: Bude příští rok zlato za 1800 dolarů?

Šokující prognózy dánské Saxo Bank na příští rok nenabízejí politické předpovědi. Je to proto, že ty předchozí často nevyšly? Investory ale jistě zajímá, že cena troyské unce zlata... celý článek

Petr Šimčák: V roce 2011 nezapomeňte na komodity a nezatracujte akcie

23. 12. 2010 | Michal Šolin

Petr Šimčák: V roce 2011 nezapomeňte na komodity a nezatracujte akcie

Výnosy dluhopisů bezpečných států, jako Francie či Německo, jsou na historických minimech. Ztrácejí tak na atraktivitě. Příští rok budou opět investičně zajímavé rozvíjející se trhy.... celý článek

Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?

20. 12. 2010 | František Mašek

Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?

Akciové trhy si polepší, atraktivní budou hlavně komoditní tituly jako NWR a komodity jako takové, v čele se zlatem. Dluhopisům by se měl investor raději vyhnout. Pozor také na inflaci.... celý článek

Trhy v roce 2011: Jak to cítí londýnská City

15. 12. 2010 | Roman Chlupatý

Trhy v roce 2011: Jak to cítí londýnská City

Cesta ke zdraví je klikatá a plná překážek, opatrný optimismus ale vítězí. Takové jsou výsledky ankety v londýnské City na téma, jak si povedou trhy v roce 2011. Mezi tipy respektovaných... celý článek

Warren Buffett: Zapomeňte na zlato, kupujte akcie

25. 10. 2010 | Vladimír Hobza | 7 komentářů

Warren Buffett: Zapomeňte na zlato, kupujte akcie

CNN navštívila legendárního investora Warrena Buffetta. Rozhovor se týkal nejen zlata a současné ekonomiky. Zázrak z Omahy si každopádně nedělá starosti s tím, zda má za posledních... celý článek

Partners Financial Services