Komodity: zlato na rekordu čtvrtstoletí

Komodity: zlato na rekordu čtvrtstoletí
Drahé kovy jsou na historických maximech, zásoby centrálních bank dochází a ubývá nalezišť. Americká ropa výrazně poskočila k 68 dolarům za barel. Zemědělské plodiny se obchodují velmi nízko. Co stojí za tímto vývojem komoditních trhů?

Zlato i stříbro lámou v letošním roce dlouholetá maxima. Zlato letos přidalo již více než 12 %, v pátek se jeho hodnota přehoupla přes 580 USD/trojskou unci a sahá po 600 dolarech. Výše se tento drahý kov obchodoval jen v lednu roku 1981, tj. před 25 lety. Stříbro překonalo 22tileté maximum v půlce minulého týdne. Proč?

Dlouhodobě představovaly drahé kovy důležitou součást devizových rezerv centrálních bank. Centrální banky je v minulosti postupně vyprodávaly, jak klesal jejich význam na mezinárodním trhu. Zlato bylo jako protiváha dolaru zcela nahrazeno eurem, stříbro je na tom podobně. V současnosti dochází zásoby bank z minulých let a zároveň se připomíná druhý faktor: ubývá nových nalezišť. Tato nadvakrát omezená nabídka přispívá významnou měrou ke stále se zvyšující ceně těchto komodit.

Vývoj cen vybraných komodit
31. 03. 2006 1 týden 1 měsíc rok 2006 rok 2005
GSCIER Index 701,57 2,43 % 4,72 % -2,48 % 18,59 %
Ropa 65,91 3,78 % 6,72 % 11,75 % 62,90 %
Zemní plyn 7,21 -1,10 % 7,39 % -35,77 % 17,25 %
Zlato 581,8 3,80 % 3,17 % 12,12 % 32,71 %
Zemědělské plodiny 596,67 3,33 % -2,77 % 4,09 % 6,54 %
Zdroj dat: Bloomberg, AKAM

Zajímavý vývoj v minulém měsíci prodělala ropa. V USA začíná motoristická sezóna a celý svět pozorně sleduje, kolik benzínu budou Spojené státy tento rok potřebovat. Vnější faktory mající vliv zejména na nabídku (situace kolem jaderného programu v Íránu, útoky extremistů na rafinérie v Nigérii) se upozadily před zásobami amerických rafinérií. Proti loňskému roku mírná zima v důsledku pro americká auta znamená málo benzínu a mnoho topného oleje (díky předzásobení). A na ten se jezdit nedá.

Velmi nízké zásoby benzínu proto posunuly ceny americké ropy až k 68 dolarů za barel, její cena se tak přiblížila svým letošním maximům z konce ledna (68,61 USD/barel). Pro budoucí vývoj bude důležitý měsíc duben. Zatímco loni Spojené státy skoupily potřebný benzín z celého světa, letos to budou mít mnohem těžší.

Relativní cenový vývoj vybraných komodit od počátku roku

Zdroj: Bloomberg, AKAM

Zemědělské plodiny prožívají období bohatých úrod. Jejich rekordní loňská sezóna pokračuje i letos, zdá se, že plodiny se jen tak nepohnou ze svých nízkých hodnot. Navíc s pokračující hrozbou ptačí chřipky ubude strávníků. Sója, pšenice i další plodiny se totiž přidávají do krmných směsí, pokles poptávky po těchto komoditách rozhodně nepožene jejich ceny vzhůru.

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Kam až to podle vás dotáhne zlato, stříbro a ropa? Jak moc ovlivní ptačí chřipka trh zemědělských plodin? Jak se bude vyvíjet cena zemního plynu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak investovat: několik doporučení od Joe Rosse

6. 4. 2006 | Ludvík Turek | 1 komentář

Jak investovat: několik doporučení od Joe Rosse

Přijetí ztráty je součástí tradingu, proto je ztráta čas od času povolena a nesmí ovlivnit vaši sebeúctu. Identifikujte nenáhodné chování cen, ale mějte na paměti, že trhy se po většinu... celý článek

Dluhopisy: hrozba inflace posouvá výnosy stále výše

5. 4. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: hrozba inflace posouvá výnosy stále výše

Velmi přísné komentáře šéfů FEDu i Evropské centrální banky hovoří o nekončícím seriálu zvyšování úrokových sazeb. Trh tak v současnosti započítává obavy investorů právě z dalšího růstu... celý článek

Realitní trhy: nadále úspěšnější než akciové

30. 3. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: nadále úspěšnější než akciové

Poslední data naznačují konec realitního boomu v USA. Oživení japonské ekonomiky a končící deflační období zapříčinily nevýrazný příliv investičních prostředků do realitních společností.... celý článek

Dluhopisy: klesající trh realit v USA ovlivňuje kapitálové trhy

29. 3. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: klesající trh realit v USA ovlivňuje kapitálové trhy

Minulý týden došlo díky pozitivním informacím k růstu dluhopisů, a to jak v USA, tak v Evropě. Dat však bylo jako šafránu. Ke konci týdne se na trzích v USA odrazila statistika poklesu... celý článek

Ropná krize aneb příliš velká závislost na černém zlatu

24. 3. 2006 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Ropná krize aneb příliš velká závislost na černém zlatu

Tak jako krev je nezbytnou tekutinou pro člověka, tak je ropa nezbytná pro většinu vyspělých ekonomik. Optimistická 60. léta vystřídal v 70. letech do té doby neznámý jev, stagflace.... celý článek

Partners Financial Services