Daňové výjimky: Ministerstvo financí chce zrušit časový test u investic

František Mašek | rubrika: Co se děje | 11. 10. 2010 | 9 komentářů
Daňové výjimky: Ministerstvo financí chce zrušit časový test u investic
Daňová ofenzíva vlády, která hodlá důsledněji vybírat daně, ale i zrušit řadu dosud nezdaňovaných výjimek, pokračuje. Podle náměstka ministra financí Ladislava Minčiče se má v budoucnu týkat i příjmů z investic do cenných papírů, kde má být zrušen tzv. časový test.

Populární stravenky sice zůstanou od ledna příštího roku nezdaněny, vláda nicméně schválila řadu dalších změn, díky kterým mají být zrušeny četné výjimky. Vzhledem k rozložení sil v Parlamentu bude zřejmě příslušný zákon bez potíží schválen. Motiv je zřejmý: sjednotit výběr daní a zároveň více přispět do státní kasy.

Jak připomíná náměstek ministra financí Ladislav Minčič, od ledna má být zrušeno osvobození úroků z vkladů ze stavebního spořenívčetně úroků ze státní podpory, zdaněny budou peněžité náhrady u představitelů státní moci, plat prezidenta i renta bývalé hlavy státu. Příslušníci bezpečnostních sborů budou platit daň u vybraných výsluhových náležitostí, zdaněny budou důchody pracujících penzistů přesahující 840 tisíc korun ročně, zrušeno bude osvobození příjmů z ekologických zařízení u fyzických i právnických osob, ale i příjmy spořitelních a úvěrních družstev z úroků a jiných výnosů z vkladů u bank.

Od roku 2012 by pak měl být zdaňován přídavek na bydlení, který pobírají vojáci z povolání.

Nový zákon o daních z příjmů, který bude platit od roku 2012, má podle Minčiče vycházet z harmonizace vyměřovacího základu na pojistné a základu daně z příjmů fyzických osob. Daň z příjmůa právní normy upravující pojistné (sociální a zdravotní) mají být totiž nově součástí jediného zákona. V případě daní se to projeví v úpravách, ale i změnách daňových výjimek (osvobození od daní, u položek odčitatelných od základu daně, nebo slev na dani). Než vláda v průběhu příštího roku zákon projedná, proběhne podle Minčičových slov o chystaných změnách dvou až tříměsíční diskuse.

Které výjimky mají být zrušeny, zatím není zcela známé. Mají nicméně, jak upozorňuje Minčič, vycházet i z priorit Programového prohlášení vlády či záměrů Koaliční smlouvy.

Chystaný zákon o daních z příjmů naváže na tzv. Kalouskovu reformu, tedy věcný návrh nového zákona o daních z příjmů, který ovšem ministr Miroslav Kalousek v roce 2008 stáhl z projednávání ve vládě. Stěžejním cílem je ovšem podle Minčiče chystaná „harmonizace vyměřovacích základů pro pojistné a základu daně z příjmů fyzických osob a jejich promítnutí do jediné právní normy pro daně a pojistné.“

Přesný rozsah daňových výjimek, které mají být zrušeny, případně jejich platnost omezena, tedy neznáme. Připomeňme si nicméně alespoň některé rysy tehdejší „Kalouskovy reformy“. Počítalo se mj. s tím, že bude zrušeno, nebo omezeno 42 ze 118 daňových výjimek – 31 u fyzických osob a 11 u právnických osob.

Kromě mediálně vděčného zrušení daňových výhod u stravenek a režijních jízdenek, kolem nichž se nejspíš dál povede vášnivá diskuse, mělo být například zrušeno osvobození od daní u příjmů z prodeje nemovitostí, kurzový zisk při směně peněz u účtu, vedeného v cizí měně, odměny za odběr krve, příjmy z převodu členských práv družstva (kromě bytových družstev) a účasti na obchodních společnostech, některé další výhody poskytované příslušníkům ozbrojených sil a bezpečnostních sborů, ale také výhry z loterií, sázek a podobných her.

V případě právnických osob již neměly být osvobozeny od daně také třeba příjmy Fondu dětí a mládeže, příjmy z loterií a jiných podobných her. Některé z daňových výjimek, jako například úroky z vkladů ze stavebního spoření, již byly zrušeny.

K výjimkám, které měly být rovněž zrušeny, patřilo zdanění příjmů u investic do tzv. cenných papírů, tedy zrušení tzv. časového testu. Ty zatím nejsou, jak známo, po uplynutí šesti měsíců zdaňovány. Nový daňový zákon, který by měl platit od roku 2012, je znovu hodlá zrušit. Podle Minčiče je připravováno koncepčně nové řešení, kde by již zmíněný časový test nebyl využíván.

Je založeno na stejné myšlence jako v roce 2008? Tehdy mělo být zrušení časového testu kompenzováno tím, že by daň z výnosů investicplatili jenom ti, u nichž překročí roční nezdanitelnou částku, která měla činit 60-100 tisíc korun (kolik to skutečně bude, nebylo rozhodnuto).

Na první pohled působí tento princip logicky - podobného výnosu nedosáhne zdaleka každý. Pokud by ovšem musel každý občan, který investuje, například do podílových fondů, vyplňovat  daňové přiznání, i když vydělal méně než zmíněnou částku, určitě by se mu to nelíbilo, nemluvě o velké zátěži pro finanční úřady. Navíc zde roste nebezpečí daňových úniků.

V době, kdy má český důchodový systém dluhy a hovoří se o penzijní reformě, je ostatně v zájmu státu, aby nějak zvýhodnil dlouhodobé investování. Byť třeba za cenu dalších výjimek. Pokud tedy nechce jednostranně podporovat pouze penzijní fondy. V současné či v budoucnu třeba jiné (transformované) podobě.

Náměstek Minčič ale uvedl, že současná představa není tak úplně v intencích řešení, naznačených v roce 2008. Jak dodal bez bližších podrobností, nastavení budoucího systému zdanění investic do cenných papírů by mohlo přibližně sledovat úpravu platných zákonů o daních z příjmů.  

Co si myslíte o rušení daňových výjimek vy? Existují nějaké které by podle vás měly být zachovány? Podělte se s námi o svůj názor!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 10. 2010 8:37, Milan

Nejsem si tak úplně jist, že příjmy státu se zvýší dalšími a dalšími daněmi, resp. odbouráním daňových výhod. Jsem toho názoru, že všeobecná úroveň zdanění v ČR je zcela postačující pro financování státního rozpočtu. Problém vidím jednak v rozkradení nezanedbatelné části vybraných příjmů, ale to je jiná kapitola. Z hlediska daní vydím jako stěžejní problém jejich výběr. Žijeme v prostředí, kdy je pokládán za blázna každý, kdo odvede daně ve výši dané zákonem. Je považováno za zcela legitimní a oprávněné snížení daňového základu ať už samozřejmým krácením příjmů, fixlováním výdajů. Berní úřady jsou zahlceny bezcílným vyplňováním tabulek a formulářů, ostatně jaké výkony může stát oprávněně požadovat od vysokoškoláků pracujících pro stát za cca 23 000 hrubého, bez možnosti přivýdělku? Daňoví poplatníci mají plnou pusu klacků, které jim stát hází pod nohy - jen ať si sáhnou do svědomí, jak by dopadli se svým účetnictvím např. v USA, Německu či jiné "západní demokracii"? Pane Kalousku, můžete zdanit prakticky všechno a víc - mandát k tomu máte. Jak ale při bezzubé berní správě tyto daně vyberete?

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 10. 2010 8:30, eďa

POkud se mají rušit daňové vyjimky na jedné straně, které postihnou nejvíc chudinu, pak by se měla na druhé straně nastartovat daňová progrese. Krom toho, aby Ti, co mají daňový základ nad 300 tisíc ročně zaplatili navíc jednorázovou srážkovou daň 50% a nad 500 tisíc Kč ročně 80% srážkovou daň, pak bude nastolena rovnováha- soc. smír mezi chudinou a elitou.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaké změny v daních z příjmu navrhuje vláda od příštího roku?

4. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Jaké změny v daních z příjmu navrhuje vláda od příštího roku?

Vláda schválila návrhy několika významných změn zákona o daních z příjmu s účinností od 1.1.2011. Dotknou se nejenom stavebního spoření, ekologických zdrojů energie, ale i zdanění podnikatelů,... celý článek

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

6. 9. 2010 | František Mašek | 29 komentářů

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

Většina Čechů prý vystačí s důchodem 15-20 tisíc korun měsíčně. Na tuto penzi však dosáhne jen málokdo. Vždyť průměrný důchod od státu mírně převyšuje 10 tisíc korun a 71 procent české... celý článek

Zátah na daňové výjimky: V ohrožení je osvobození výnosů z cenných papírů

26. 8. 2010 | František Mašek | 8 komentářů

Zátah na daňové výjimky: V ohrožení je osvobození výnosů z cenných papírů

Ministerstvo financí chce postupně zrušit řadu daňových výjimek. Zatím se nezdá, že k nim bude v nejbližší době patřit i tzv. časový test. Výnosy z investic do cenných papírů by tak... celý článek

Kvůli hrozbě nižší státní podpory stavební spoření nerušte

22. 7. 2010 | Jan Stuchlík | 42 komentářů

Kvůli hrozbě nižší státní podpory stavební spoření nerušte

I s nižší státní podporou bude stavební spoření výhodnější než bankovní spořící a termínované účty. Smluv se proto nemusí zbavovat ani ti, kterým už uplynulo šestileté období, během... celý článek

Který z plánovaných zásahů nové vlády vám přijde nejlepší a nejhorší?

8. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 22 komentářů

Který z plánovaných zásahů nové vlády vám přijde nejlepší a nejhorší?

Nová česká vláda hodlá provést řadu nepopulárních kroků. Reformovat chce sedm oblastí takovým způsobem, že změny pocítí asi každý v České republice. Která z těchto reforem má podle... celý článek

Partners Financial Services