Jaroslav Brzoň: Stagnace je to nejlepší, co může světovou ekonomiku potkat

Petr Novotný | rubrika: Rozhovor | 27. 9. 2010
Jaroslav Brzoň: Stagnace je to nejlepší, co může světovou ekonomiku potkat
Investice do solárních elektráren, stejně jako další alternativní investice, patří do dobře diverzifikovaného portfolia a investoři by se měli připravit na dlouhodobou ekonomickou stagnaci s růstem inflace, říká Jaroslav Brzoň, ředitel investiční společnosti Best Buy Investments, jejíž klienti díky sofistikovaným strategiím postavených na investičních certifikátech dosahují velmi zajímavého zhodnocení.

Jaké máte pocity z aktuálního vývoje na kapitálových trzích?
Jaroslav Brzoň (JB): Podle našeho názoru se již plně vyčerpal prostor růstu na dluhopisech. V první řadě na německých a amerických. Velmi selektivní jsme ve výhledu na akciové trhy, kde se snažíme ve většině případů dávat přednost opčním strategiím před samotným nákupem akcií. V rámci regionů se nám stále líbí některé rozvíjející se trhy. Hodně prostoru v našich akciových portfoliích mají dividendové akcie. Vše ovšem pouze za využití opcí, nikoli přímých nákupů.

Jste zastáncem udržitelnosti ekonomického oživení, nebo byste si vsadil spíše na recesi s dvojitým dnem?
JB:
Nejsme zastánci ekonomického oživení, ale zároveň nevěříme v návrat recese. Domníváme se, že ekonomiku čeká delší období, ve kterém bude stagnovat. Podle toho máme také nastaveny své investiční strategie, které aktuálně pracují s výhledem kolísání trhů v pásmu 20 procent nahoru a 20 procent dolů.

Zdá se mi, že tedy používáte hodně z taktiky hedgeových fondů, kterým se v zásadě nejlépe daří, když se trhy vyvíjejí v pásmu řádově několika desítek procent nahoru a dolů.
JB:
Obecně se dá říct, že ano, naším stylem není před klientem šermovat benchmarkem a říkat, že i když například spadly trhy o 30 procent, jeho peníze se znehodnotily "jen" o dvacet. Tak rozhodně nefungujeme. Důležité je, aby klienti vydělávali, a proto "hru na benchmark" nehrajeme. Sledujeme investice na čtvrtletní bázi a čistě jen na podílu na zhodnocení peněz našich klientů. Nefungujeme ani na tzv. provizi ze správy majetku jako fondy. Tam jim je v zásadě jedno, zda jde trh nahoru nebo dolů, poplatek za správu vám zaúčtují vždy.


Aktuální oživení světové ekonomiky není jako obvykle spojeno s růstem inflace a ekonomika spíše naznačuje deflační sklony.
JB: Máte pravdu, že se dnes pohybujeme v mírně deflačním prostředí, ale dlouhodobě si myslíme, že ekonomiku čeká stagflace, tedy kombinace růstu inflace se stagnací ekonomického růstu. Inflační tlaky by mohly být patrné již v roce 2013 nebo 2014. Růst inflace bude "podporován" samotnými ekonomikami, protože jim může částečně pomoci vyřešit velké zadlužení.


Věříte na dnešních rekordních hodnotách zlatu? Bude pokračovat v růstu?
JB: Krátkodobě je vývoj nejistý. Prostor dolů je myslím omezený, protože každý pokles využívají země jako Brazílie, Indie nebo Čína k dokupování, protože mají stále velmi nízký podíl zlata na státních rezervách. Dlouhodobě si však myslíme, i kvůli očekávanému růstu inflace, že je zlato investičně velmi atraktivní a pro investory může fungovat jako forma určitého zajištění jejich investičních portfolií.


Podle šéfa makléřské společnosti Credit Suisse Securities jsou investice do komodit pro drobné investory stále velmi neprůhledné a radí se jim vyhnout. Vaše reakce?
JB:
Otázka není myslím postavena, zda do komodit investovat, ale jak. Je pravda, že drobní investoři jsou dnes většinou chyceni do tzv. "kontango pasti", jelikož do komodit jdou většinou přes samotné futures nebo fondy, které ale také kupují futures, jejichž podkladovým aktivem jsou komodity. Jinými slovy, alternativní investice jsou, co se týká jejich držení, nákladné, ale na druhou stranu v době, kdy dluhopisy vytvořily nebezpečnou bublinu a vývoj akcií je nejasný, mají komodity v portfoliu určitě své místo.

Indexových fondů (ETF) v Česku v nabídce moc není, navíc se jejich nákupem vystavují čeští investoři měnovému riziku.
JB: To je sice pravda, dají se sice nakoupit některé certifikáty v české koruně, ale jejich parametry a likvidita jsou velmi špatné, a proto se ve svých investičních strategiích držíme certifikátů od prověřených emitentů, a to hlavně na zahraničních trzích. V případě dlouhodobého investora bych se však měnového rizika až tak neobával, náklady na zajištění dlouhodobě převýší riziko většinou cyklického kolísání měn. Je také třeba si uvědomit, že měnové riziko má svůj protipól v měnovém zisku.

Vaše modelová portfolia vykazují velmi zajímavou výkonnost, kterou by jim mohly závidět mnohé velké zavedené investiční společnosti a správci velký podílových fondů.
JB:
Za čtyři roky působení na českém trhu naše konzervativní strategie vynesly klientům v průměru 8 až 20 procent, vyvážené 30 až 40 a dynamické 40 až 50 procent ročně. Tím však nechci říct, že se snažíme prodávat své služby na základě historické výkonnosti. Naše filozofie je postavená na celkovém přístupu ke klientovi, a především na systému ohodnocení naší práce, která je založená čistě na podílu na zisku bez další správcovských a jiných poplatků.

Není přece nic špatného na tom se pochlubit tak hezkými čísly zhodnocení investic. V Česku se toho hodně firem z investičního byznysu bojí, v Americe, když se nějakému fondu nebo investiční společnosti daří, tak na tom postaví velkou reklamní kampaň.
JB:
Ano, dělá se to, a bohužel nejde jen o nějakou reklamu v televizi, ale o fakt, že lidé následně nakupují podle výnosu a dochází k nafukování bublin. Statistika přílivu peněz do dluhopisů 187 miliard USD vs. 9 miliard USD odliv z akciových fondů v letošním roce má slova jen potvrzuje.

Při sestavování portfolií velmi aktivně používáte investiční certifikáty. Ty však stále pro velkou část investorů zůstávají komplikované a někdy je házejí do jednoho pytle například s deriváty, které částečně způsobily kreditní krizi.
JB:
Na samotných investičních certifikátech v minulosti nikdy nedošlo k žádnému problému, a to ani v osudném roce 2008, kdy zkrachovala banka Lehman Brothers. Stále mluvím o burzovně obchodovaných certifikátech, samozřejmě některé strukturované dluhopisy obchodované na sekundárním trhu byly postiženy, ale žádný z emitentů certifikátů ještě nezkrachoval, což je také důvod, proč jim jako investicím věříme.

Nezkrachoval neznamená, že zkrachovat nemůže. Jak si riziko úpadku emitenta investičních certifikátů hlídáte?
JB: Je možné, že se v budoucnu může rok 2008 nebo něco horšího opakovat, proto monitorujeme mezibankovní trh CDS emitentů certifikátů. Tento systém se nám osvědčil právě v období kreditní krize, kdy jsme v případě, že kreditní prémie stoupla nad 400 bodů, přestali z certifikáty příslušného finančního subjektu obchodovat. Tento pomyslný rating používáme nadále.

Zbytek rozhovoru si přečtete na investicniweb.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice: Střední Evropa je stále atraktivní

23. 9. 2010 | Petr Novotný

Investice: Střední Evropa je stále atraktivní

Ekonomická krize střední a východní Evropě neprospěla. Rok 2009 byl z pohledu investorů velmi špatný, ekonomiky navázané na západní Evropu klesaly, nyní se ale peníze do našeho regionu... celý článek

Situace na trzích zůstává nejasná

22. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Situace na trzích zůstává nejasná

Akcie i další finanční trhy dál hledají směr, kterým se budou ubírat. Předstihové indikátory, vypovídající o budoucím vývoji ekonomiky, přitom nevěstí nic dobrého.

Jak dobře koupit a prodat akcie

20. 9. 2010 | František Mašek | 5 komentářů

Jak dobře koupit a prodat akcie

Najít ideální okamžik ke koupi nebo prodeji akcií či třeba zlata, je bez křišťálové koule, stroje času, nebo štěstí, téměř nemožné. Štěstí je ale možné jít naproti - ani laikovi neuškodí,... celý článek

Peter Svoboda: Bez diverzifikace to nejde

20. 9. 2010 | Vladimír Hobza | 3 komentáře

Peter Svoboda: Bez diverzifikace to nejde

Další vývoj trhů je v tuto chvíli tak 50:50, proto doporučuji v každém případě defenzivní přístup. Nejvhodnější jsou dluhopisy a peněžní trh, když už akcie, tak se zajímavou dividendou.... celý článek

Zlato – bublina, nebo velká příležitost?

14. 9. 2010 | Arsen Lazarevič | 3 komentáře

Zlato – bublina, nebo velká příležitost?

Ceny zlata rostou jako z vody. Investoři by si ovšem měli dát velký pozor na případnou povodeň.

Partners Financial Services