Investice: Češi investují na příliš krátkou dobu

Jan Barta | rubrika: Co se děje | 21. 9. 2010
Investice: Češi investují na příliš krátkou dobu
Historická paměť český národ varuje. Kdo investoval na delší dobu, o své peníze často přišel. Dá se s tím něco dělat?

Investory, kteří bez mrknutí oka přijmou desetiletý investiční horizont, by bylo možné spočítat na prstech jedné ruky. Patnáctiletý investiční horizont je ve většině případů signálem k odchodu z poradenské kanceláře. Třicetiletý investiční horizont je pro většinu lidí divoké finanční sci-fi. Češi jsou, pokud jde o dlouhé horizonty, totální skeptici.

Desítky osobních bankéřů se po léta snaží vymyslet prodejní taktiky a argumentační modely, s jejichž pomocí by bylo možné "přeskočit" bariéru nedůvěry, kterou většina českých investorů pociťuje při zmínce o dlouhých investičních horizontech.

Z vlastní zkušenosti vím, že příliš nepomáhají výpočtové taktiky, které jim představují kumulované výnosy. Výnosy se jim líbí, ale horizonty ne. Jsou nanejvýše ochotni přijmout penzijní fond, a to ještě s nejnižší možnou pravidelnou investicíz důvodů nízkého rizika, státního příspěvku, a to nezávisle na tom, že zejména pro mladší klienty tento produkt představuje vyloženě špatnou volbu.

Nepomáhají ani argumenty o tom, že kvalitní životní styl a sociální zabezpečenípodraží natolik, že je třeba optimalizovat výnos z disponibilního příjmu, a tedy přijmout vyšší rizika včetně dlouhých horizontů. Vždy jsme, podle mé zkušenosti, naráželi na shluk emocionálně laděných výhrad typu "kdo ví, co bude?!", které se jen zřídka podařilo prorazit.

Česká historická skepse

Racionální argumenty, na něž by "měl" investor podle všech reklamních teorií slyšet, se ve skutečném životě nejspíše rozbíjejí o hradbu historického povědomí, které sdílejí téměř všichni Češi, když "poberou" rozum. Ač jde o jev nejasný, evidentně funguje a v případě Čechů je řádně skeptický. Naše finanční a měnové prostředí má za sebou parádní historické kotrmelce. Jen uvažte.

1. První peníz nového státu (Československo, r. 1918) byla stokoruna vydaná až po roce existence nového státu, tedy v roce 1919. Oficiální mince se začaly razit až roku 1921. Kremnická mincovna byla totiž totálně rozkradena a nebyly razící stroje.

2. Rok 1923, kdy začala měnová stabilizace nového státu, přinesl potřebu sanovat rozsáhle banky, protože se mnohé dostaly do krize likvidity.

3. Dvě devalvace koruny během velké krize – rok 1934 a 1936 představovaly ránu individuálním a rodinným úsporám i rozpočtům.

4. Po mnichovské dohodě jsou na zabraných územích staženy české peníze a nahrazeny říšskou markou (100 Kč = 12 RM), maďarským pengö (100 Kč = 14,28 pgö), polským zlotým (100 Kč = 16 zl). Úhrn staženého českého oběživa musela okleštěná republika zaplatit Říšské bance převodem 14 tun zlata – což se stalo.

5. Okupace představovala finanční loupež. Koruna byla uměle devalvována o více než 30%. Bylo zcizeno české měnové zlato (přes 50 tun) a Češi museli přispět na německé válečné výdaje částkou téměř 54 miliard Kč.

6. Konec války byl poznamenán inflací a finančním chaosem. Na území osvobozeného Československa platilo šest měn. Chaos trval až do října roku 1945, kdy byla zavedena jednotná československá koruna (Kč).

7. Rok 1948 byl pro změnu poznamenán vznikem nových bank, rušením některých starých bank. Šlo o masivní restrukturalizaci. Bylo budováno tzv. lidové peněžnictví. To byl další nápor na nervy.

8. Měnová reforma(státní bankrot) roku 1953 znamenala další otřes v oblasti úspor. Krom jiného byly např. anulovány tzv. vázané vklady ve výši 80 miliard Kč.

9. Následovalo období relativní stability charakterizované nízkou funkcí peněz jako motivátoru a hodnoty (Nízké platové rozpětí, chudý finanční trh s minimem produktů, neexistující možnost akumulovat kapitál).

10. Porevoluční vývoj přinesl další změny – 16 bank zbankrotovalo nebo bylo zlikvidováno. Stát byl opět nucen sanovat banky a užívat v některých případech institut nucené správy. To představovalo značný nápor na nervy populace, protože banky představovaly pro praktické Čechy kotevní instituci a jejich osud se zde tradičně těšil velké pozornosti. Došlo k nárůstu cenové hladiny. Startuje pokles náhradového poměru důchodů. Objevují se fondy a přibližně v roce 1995 dosahuje jejich špatná pověst vrcholu. Rozšířila se fáma, že slovo tunelování vstoupilo do angličtiny jako terminus technicus.

11. V roce 1992 (zánik společného státu) vzniká opět další česká měna – koruna česká.

Události skrývající se pod těmito 11 body představují v paměti populace zdroje starostí a finančních obav, v některých případech finanční traumata. Jde o historické kotrmelce, které byly současně zdrojem nemalého finančního stresu a namnoze příčinou ztrát: lidé ztratili statisíce na úsporách, na pojistkách, na důchodech.

Další část článku si přečtete na serveru www.investicniweb.cz .

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

6. 9. 2010 | František Mašek | 29 komentářů

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

Většina Čechů prý vystačí s důchodem 15-20 tisíc korun měsíčně. Na tuto penzi však dosáhne jen málokdo. Vždyť průměrný důchod od státu mírně převyšuje 10 tisíc korun a 71 procent české... celý článek

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

14. 7. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

Nejistota nahrává zlatu. Jeho cena může dál překonávat rekordy, často ale kolísá. Ani nákup tohoto drahého kovu tedy není bez rizika. Víte, které investice jsou nejbezpečnější a jak... celý článek

Východní Evropa: dobrá šance pro dluhopisové investory

7. 7. 2010 | Roman Dvořák

Východní Evropa: dobrá šance pro dluhopisové investory

Pro dluhopisové investory jsou dnes nejatraktivnější dluhopisy Polska a Maďarska. České státní dluhopisy toho mnoho nabídnout nemohou stejně jako obligace zemí západní Evropy.

Jak si spořit na stáří? Dlouho a pravidelně.

6. 4. 2010 | František Mašek | 39 komentářů

Jak si spořit na stáří? Dlouho a pravidelně.

Na rozdíl od Rakušanů Češi většinou začínají šetřit na důchod až ve středním věku a zdaleka ne všichni. Ani tak nemusí být pozdě. Má to však svá rizika.

Programy životního cyklu nabízí oproti fondům větší možnost výběru strategie

26. 8. 2009 | Petr Čermák | 5 komentářů

Programy životního cyklu nabízí oproti fondům větší možnost výběru strategie

Na českém trhu lze najít řadu produktů životního cyklu, který má pravidelným investováním zajistit klientovi dostatečný obnos pro život ve stáří. Produkty se liší především poplatky,... celý článek

Partners Financial Services