Řecká krize připravila o peníze i české drobné investory

František Mašek | rubrika: Analýza | 11. 5. 2010
Řecká krize připravila o peníze i české drobné investory
Finanční krize, ale i výkyvy na trhu dluhopisů, spojené hlavně s Řeckem potvrdily, že i investice do dluhopisů a dluhopisových fondy skrývá nejedno riziko. Hodnota fondů kvůli Řecku klesla.

Řeckou dluhovou krizi a výprodeje některých státních dluhopisůpocítili i čeští investoři do dluhopisových fondů. Jejich hodnota na přelomu dubna a května klesla. Některé fondy ztratily v průměru kolem  jednoho procenta. Část investorů, kteří považují dluhopisy za nástroj, kde ztráta téměř nehrozí, mohl tento vývoj vyděsit. Nebo jim alespoň připomenout jinou nedávnou krizina dluhopisových trzích po pádu investiční banky Lehman Brothers.

Potíže řecké ekonomiky stáhly dolů akciové , dluhopisové i další trhy, nemluvě o euru Korunové dluhopisypodle portfoliomanažera Conseq Investment Management Ondřeje Matušky ale tolik postiženy jako maďarské či polské nebyly. Podobně jako u Lehman Brothers neodpovídal podle jeho názoru velký prodejní tlak realitě. Hedgeové fondyči další spekulanti se ale snažili využít příležitosti ke snadnému výdělku.

Tříletý plán, díky němuž má Řecko získat 80 miliard eur od členských států eurozóny a 30 miliard od Mezinárodního měnového fondu, může zemi pomoci. Navíc nedělní zasedání ministrů financí  Evropské unie, kteří se shodli na podobě nouzového fondu, který by pomáhal i jiným zadluženým zemím eurozóny v případě hrozby bankrotu, světové investory částečně uklidnilo.

Přehnaná reakce trhů na řecké problémypodle Matušky nebere v úvahu velikost tamější ekonomiky. Ta představuje 2 až 3 procenta hrubého domácího produktu EU. Horší jsou obavy z přenosu řecké nákazy, tedy že světoví investoři dají ruce pryč i od dluhopisů dalších států s vysokými deficity veřejných financí. Matuška soudí, že makroekonomická situace Španělska a Portugalska je jiná. Jejich zadlužení je výrazně nižší, strukturální problémy snáze zvládnutelné. Během dnů či týdnů by se tak mohla situace uklidnit. Pak půjdou zase nahoru i české dluhopisové fondy.

Portfoliomanažer ČP Investu Milan Tomášek se obává, že u Řecka jde jen o odložení problému a země časem vyhlásí bankrot.Investovat do dluhopisů v prostředí vysokých státních dluhů, závislém tedy na akceschopnosti státu dluhy platit pokládá za problematické.

„Kvalitní jsou německé a americké státní dluhopisy. Jsou ale drahé, což do určité míry platí i pro ty korunové, i když u nich ještě je prostor pro růst cen,“ myslí si Tomášek. Bojí se ale nečekaných nepříjemných událostí, jejichž původ spočívá v levných penězích (nízkých úrokových sazbách). Například tvorby bublin v některých sektorech finančních trhů.

Za zajímavé pokládá kvalitní firemní dluhopisy západoevropských firem, byť už asi neponesou tolik jako dřív, nebo dluhopisy firem z USA či z rozvíjejících se trhů. Inflace, před níž varuje řada analytiků, a která dluhopisům, příliš nesvědčí, není podle Tomáška na pořadu dne. Výrobní kapacity ve světě jsou mnohem vyšší než poptávka, takže ji nepokládá za pravděpodobnou. Vysoké zadlužení navíc brzdí rychlejší růst vyspělých zemí.

Potřeba řešit vysoké státní deficity může ovšem časem inflaci vyvolat. Nicméně větší riziko inflace je nyní v rozvíjejících se zemích, jejichž dluhopisy představují kromě firemních dluhopisů další zajímavou investiční příležitost. Země s vysokou inflacíby na ni mohly reagovat zvyšováním úrokových sazeb, takže by již vydané dluhopisy následně ztrácely hodnotu. Na to by si investoři do fondů, které drží v portfoliu tyto typy obligací, měli dát pozor.

V posledním roce si nicméně dluhopisové fondy vedly dobře. Těžily hlavně ze zotavení dluhopisových trhů po prudkém pádu, který následoval po krachu banky Lehman Brothers na podzim roku 2008. Roční výnosy korunových i dalších fondů přes 10 procent nejsou výjimkou, dluhopisové fondy, zaměřené na firemní obligace vynášejí za 12 měsíců 20 i více procent. Jde ale o minulé výnosy, které se nemusí opakovat.

Ze statistiky fondů, které spravují členové Asociace pro kapitálový trh(AKAT), za první letošní tři měsíce vyplývá, že objem majetku v zahraničních dluhopisových fondech vzrostl o 6,16 miliardy na 12,09 miliardy korun. Vzestup objemu aktiv těchto fondů přitom podle dat AKATu z více než 95 procent souvisí s růstem trhu. Hůře se vedlo podle téhož zdroje domácím dluhopisovým fondům. Nové čisté prodeje dluhopisových fondů činily 1,11 miliardy korun. Jenže aktiva těchto fondů vzrostla o 0,93 miliardy korun. To vypovídá o letošním záporném zhodnocení jejich majetku.

Dluhopisy jsou pokládány za jistější investici než akcie– jejich cena obvykle méně kolísá. Zpravidla se navíc pohybují opačným směrem než akcie. Ztrátu akcií tak může vyvážit zisk z dluhopisu a naopak. Nicméně vzhledem k nejistotě, která na trhu dluhopisů panuje, je dobré si investici do dluhopisových fondů důkladně rozmyslet a zvážit, zda není lepší vsadit místo toho na smíšené fondy, jejichž akční rádius je přece jen širší a může lépe vyhovovat situaci na trhu.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Řecku od bankrotu jen půjčky, škrty a vyšší daně nepomohou

4. 5. 2010 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Řecku od bankrotu jen půjčky, škrty a vyšší daně nepomohou

Předlužené Řecko budou v příštích třech letech udržovat při životě půjčky od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Někteří ekonomové ale tvrdí, že i přes přísnou léčbu, se Řecku... celý článek

Lekce pro Česko: Jak si Řekové ze dne na den skoro podřízli dluhovou větev

8. 4. 2010 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Lekce pro Česko: Jak si Řekové ze dne na den skoro podřízli dluhovou větev

Řecko podráždilo investory, od nichž chce peníze na splátky starých dluhů. Už v květnu bude potřebovat přes deset miliard eur. Ponaučení si z této epizody může vzít i Česko a jeho představitelé. celý článek

Kdo doplatí na možnou krizi státních dluhopisů? Je vás dost.

1. 3. 2010 | Roman Stuchlík | 10 komentářů

Kdo doplatí na možnou krizi státních dluhopisů? Je vás dost.

Na případný růst výnosů českých státních dluhopisů z důvodu pokračujícího zadlužování státu by doplatily zejména penzijní fondy, dluhopisové fondy, IŽP a KŽP.

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

6. 1. 2010 | Milan Tomášek | 1 komentář

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

Nervy drásající rok 2009 je pryč. Investoři na něj budou nahlížet jako na jeden z nejpodivnějších a zároveň nejvýnosnějších. Rok 2010 by mohl být klidnější, ale méně výnosný.

Deset změn, které si svět zapamatuje po pádu Lehman Brothers

18. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 5 komentářů

Deset změn, které si svět zapamatuje po pádu Lehman Brothers

Pád Lehman Brothers a následné události z podzimu 2008 byly pro ekonomiku podobné jako pro bezpečnost útoky z 11. září 2001. Svět se změnil a my vám přinášíme deset změn, které budou... celý článek

Partners Financial Services