Chcete investovat na stáří? Podívejte se na tyto čtyři fondy.

František Mašek | rubrika: Jak na to | 3. 5. 2010 | 6 komentářů
Chcete investovat na stáří? Podívejte se na tyto čtyři fondy.
Najít globální fondy, které nabízejí při dlouhodobé pravidelné investici zajímavý výnos, není lehké. Vzhledem k nepříliš příznivému vývoji akciových trhů od roku 2000 ztrácejí i mnohé fondy renomovaných zahraničních správců a smíšené fondy často překonávají akciové.

Investujte pravidelněa dlouhodobě a investice rozložte do akcií, dluhopisůi dalších aktiv. Tak zní obvyklá rada správců fondů drobným investorům. Recept, jak začít, je na první pohled snadný – stačí si „jen“ vybrat fond, uzavřít smlouvu s jeho správcem, bankou, či poradcem, kteří prodej zprostředkovávají, a každý měsíc pravidelně posílat peníze na účet fondu.

Výběr správného fondu (v článku uvažujeme hlavně o agresivní části investice) pro dlouhodobé pravidelné investování, které by mělo dotyčného zabezpečit na stáří, ale není jednoduchý. Klientům jsou zpravidla nabízeny takzvané profilové fondy, s různým podílem rizikovějších a bezpečnějších aktiv podle toho, jaké riziko jsou ochotni akceptovat. Nebo fondy životního cyklu, založené na deset i více let, jejichž skladba aktiv se s rostoucím věkem těch, kdo do nich investují, mění. Dlouhodobé výnosy profilových fondů ale přinejmenším v současné době nejsou příliš povzbudivé. U fondů životního cykluzase chybí kvůli jejich krátké historii data o dlouhodobých výnosech.

Jednou z alternativ je investovat pravidelně do některého z akciovýchči  smíšenýchfondů. Kvůli snížení rizika by to měl být teoreticky fond, který investuje globálně do akcií z celého světa a případné potíže nějakého regionu by ho tak neměly příliš ovlivnit. Přednost by měl mít správce fondu působící dlouhodobě na trhu, s dobrým renomé a spravující ve fondu větší objem majetku, což vyjde levněji a mělo by se to projevit  v nižších vstupních i správcovských poplatcích. Pokud existuje fond déle, je ho také možné lépe srovnávat s konkurencí, respektive srovnávacím indexem , pokud se nějakým řídí.

Vybrali jsme čtyři fondy, o kterých stojí za to aktuálně uvažovatpři rozhodování o dlouhodobých pravidelných investicích a lze je koupit v ČR.

J&T Opportunity

Najít globálně zaměřený akciový či smíšený korunový fond s dlouhodobě zajímavým výnosem není snadné. Z mála, co existuje na trhu, lze podle uvedených kritérií doporučit snad jen fond J&T Opportunity. Jde o smíšený fond, který může investovat až 100 procent majetku do dluhopisů, nebo při zcela jiné situaci na trhu naopak do akcií. Od května 2000 vydělal investorům asi 89 procent. I jeho výkon poznamenal pokles akciív letech 2008 a 2009, za posledních 12 měsíců ale jeho kurz vzrostl o 60 procent.

Portfolio fondu tvoří 45,58 procenta zahraničních a 36,39 procenta domácích akcií a ze 17,30 procent termínované vklady. Téměř pětina připadá na akcie ruské firmy Norilsk Nickel, necelých 18 procent na Unipetrol, vice než 13 procent na ČEZ a na Erste Bank. Jde o rizikovější investici, komu jde ale dlouhodobě o zajímavý výnos, měl by vést tento fond v patrnosti.

Další globální korunové fondymají krátkou historii, nebo malý výnos. I fondy tak renomovaných zahraničních správců, jako jsou, Franklin Templeton, HSBC či SGAM, vedené ovšem v jiných měnách, než v české, toho dlouhodobě příliš nevydělaly, nebo jsou v minusu.

Raiffeisen-Global-Mix

Zajímavý je naopak fond Raiffeisen-Global-Mix, který od založení v srpnu 1986 do konce března 2010 v průměru ročně vydělal 5,39 procenta. Investuje méně agresivně než J&T Opportunity, neutrální váha akcií i dluhopisů v jeho majetku má činit shodně 50 procent. Když půjdou časem inflacea úrokové sazbynahoru, nebude to pro fond dobrá zpráva, i když samozřejmě existují dluhopisy s variabilním kuponem (floatery). Může také těžit z kolísání kurzů měn. Nevýhodou je i investice v eurech. Pokud však není na trhu dostatek jiných vhodných globálních fondů, je třeba zvažovat také  tuto možnost. Koruna navíc k euru obvykle tolik nekolísá jako k dolaru a dlouhodobý investor se třeba dožije i toho, že se bude eurem platit i v Česku.

Pioneer Funds – Global Flexible

Příklad dvou zmíněných fondů, a další tipy naznačují, že někdy mohou být zajímavější fondy, jejichž správce může aktivně reagovat na situaci na trhu a podle toho měnit strukturu jejich aktiv, než čistě akciové fondy. Navíc tak lze lépe rozložit rizika mezi více aktiv. Platí to i pro fond Pioneer Funds – Global Flexible, který má držet nejméně 20 procent a nejvýše 100 procent akcií či akciových instrumentů. Patnáct procent aktiv může mít v certifikátech na komoditní index.

Od vzniku v polovině prosince 2008 fond vydělal asi 34,50 procenta. Fond má krátkou historii. Jak si povede dál, závisí hlavně na rozhodnutích jeho správce z renomované finanční skupiny. Při současné situaci na trhu budou ale zřejmě fondy absolutního výnosu (total return), k nimž patří i Global Flexible, díky možnosti pružně měnit strategii, ve stále větší oblibě. Škoda jen, že jde opět o eurový fond, což vystavuje investora riziku, že mu část výnosu smaže posilující koruna

ING (L) Invest World

Poslední v řadě je korunová mutace akciového fondu ING (L) Invest World, založeného loni v květnu. Letos vydělal 9,74 procenta a za šest měsíců 16,95 procenta. Jeho portfolio tvoří aktuálně asi z poloviny americké akcie, v čele s Bank of America, JPMorgan Chase a Wells Fargo. Původní fond ING, denominovaný v eurech,loni vydělal 36,45 procenta, zhruba o deset procent víc než srovnávací celosvětový index MSCI DC World. Letos ho opět mírně překonává, stejně jako za pět let. Průměrný roční výnos fondu za pět let ale činí jen 2,32 procenta, což je podobné jako u některých dalších fondů. Pokud přímo neztrácejí.

Najít zajímavé tipy mezi globálně zaměřenými fondy s dlouhodobě vysokým výnosem tedy není snadné. Nic na tom nemění fakt, že při pravidelném investování mohou být jejich výnosy vyšší než při jednorázové investici. Většina korunových akciových, případně smíšených fondů, prodávaných v ČR, investuje ve střední Evropě, kde jsou stále výnosy větší než třeba v západní Evropě, ale za cenu vyššího rizika. 

Kdo je chce více rozložit prostřednictvím globálních fondů musí počítat s tím, že za větší jistotu může zaplatit nižším výnosem. Stále oblíbenější jsou asijské, nebo latinskoamerické  rozvíjející se trhy. Jejich význam postupně roste, stejně jako jejich podíl v globálních indexech. Mohou být proto časem ve větší míře přidávány i do globálních fondů, což by mohlo zvednout jejich zisky.

Jinou alternativou, která se nabízí z dlouhodobého pohledu, je nechat stranou aktivně řízené akciové, případně smíšené fondy a zaměřit se na pravidelné investice do tzv. exchange traded funds (ETF), kopírujících globální akciové, případně jiné indexy. Mohou mít i podobu indexových investičních certifikátů. Ani tyto alternativy ale nejsou, zejména krátkodobě, kvůli výkyvům trhů, nebo určitému riziku krachu emitenta (certifikáty) bez rizika.  

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si spořit na stáří? Dlouho a pravidelně.

6. 4. 2010 | František Mašek | 39 komentářů

Jak si spořit na stáří? Dlouho a pravidelně.

Na rozdíl od Rakušanů Češi většinou začínají šetřit na důchod až ve středním věku a zdaleka ne všichni. Ani tak nemusí být pozdě. Má to však svá rizika.

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

6. 1. 2010 | Milan Tomášek | 1 komentář

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

Nervy drásající rok 2009 je pryč. Investoři na něj budou nahlížet jako na jeden z nejpodivnějších a zároveň nejvýnosnějších. Rok 2010 by mohl být klidnější, ale méně výnosný.

Jak spořit na stáří v podílových fondech

19. 8. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Jak spořit na stáří v podílových fondech

Fondy životního cyklu jsou na první pohled jednoduché produkty, s nimiž lze investovat peníze, než budou potřeba před odchodem do důchodu. Bližší pohled ale naznačuje, že tyto fondy... celý článek

Kupte a držte levné investiční nástroje

2. 9. 2008 | Roman Stuchlík | 15 komentářů

Kupte a držte levné investiční nástroje

Časté obchodování, pokusy časovat trh a investiční nástroje s vysokou nákladovostí snižují dlouhodobou výkonnost vašich investic.

Pravidelná investice: jen malá pravděpodobnost, že prodělá

18. 6. 2008 | Petr Syrový | 11 komentářů

Pravidelná investice: jen malá pravděpodobnost, že prodělá

Pravidelná investice v 95 procentech případů poměrně slušně vydělává. Ve zbylých pěti procentech, kdy se investice dostala do ztráty, buď měl investor smůlu, nebo nedodržel zásadu,... celý článek

Partners Financial Services