Rozvíjející se trhy: Akcie, které rostou rychle, a rychle i padají

František Mašek | rubrika: Analýza | 26. 4. 2010
Rozvíjející se trhy: Akcie, které rostou rychle, a rychle i padají
Akciové i další trhy méně rozvinutých zemí zaznamenaly předloni a začátkem loňského roku mnohem větší propad než trhy vyspělých států. Následně ale i daleko větší oživení. Rozvíjející se trhy dál nabízejí šanci na vyšší výnos, ale za cenu větších rizik.

Investování do akcií i řady dalších finančních instrumentů probíhalo léta podle stejného scénáře: po obdobích, kdy investoři sázeli hlavně na vyspělé země, přišla doba, kdy začali preferovat rozvíjející se země. Zdá se ale, že to již přestává platit a zájem o rozvíjející se země může mít trvalejší charakter.

Investory lákají hlavně vyššími výnosy. Nadále jsou však považovány za více rizikové, a to hlavně kvůli zpravidla méně průhledné legislativě, ekonomickému prostředí i politické situaci. Při nejisté situaci, kdy trhy klesají, jsou jejich ztráty obvykle vyšší než u vyspělých zemí. Často proto, že se velcí investoři těchto akcií zbavují jako prvních.

Akciové trhy rozvíjejících se zemí překonávají podle analytika Pioneer Investments Romana Dvořáka průměrný osmiprocentní výnos vyspělých trhů za rok o dva procentní body. Nyní jsou rozvíjející se země paradoxně daleko méně zadluženy než většina vyspělých. Dluhy by tedy neměly jejich ekonomiku dusit tak jako rozvinuté státy. Jejich výhodou tak zůstane rychlejší růst ekonomiky než ve vyspělých zemích, ale i příznivá demografická situace.

Vývoj akcií ve vyspělých, rozvíjejících se zemích a v zemích BRIC (leden 1996 = 1)

Na českém trhu najdeme řadu podílových fondů, zaměřených na populární trhy BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína), jednotlivé rozvíjející se regiony, k nimž patří i střední Evropa včetně Česka, nebo globálně na všechny rozvíjející se trhy. Nabízejí je téměř všichni významní hráči na trhu. Jenže až na pár výjimek nejsou v korunách. Česká měna vůči většině ostatních měn dlouhodobě spíše posiluje. Pokud si tedy korunový investor koupí fond v cizí měně a ta oslabuje, musí počítat s tím, že až ho bude prodávat a dostane za eura zpět koruny, může ho posílení české měny připravit o část výnosu.

Tato nabídka se nyní rozšiřuje o dva fondy Raiffeisen Capital Management (RCM), vedené v eurech, které lákají investory právě díky šanci na vyšší zisk. Jürgen Maier z RCM tvrdí, že akcie firem z rozvíjejících se zemí nejsou levné, ale ani předražené. Kromě argumentů jako je rychlejší růst rozvíjejících se zemí, hovoří v jejich prospěch dosud málo rozvinutá infrastruktura. Do té nyní směřují nemalé investice, což přispívá k urychlení růstu rozvíjejících se zemí. Pomáhá jim i vzestup cen komodit, na jejichž vývozu jsou mnohdy závislé.

Ocenění vybraných rozvíjejících se trhů

ZeměP/E 2010 odhadP/E 2011 odhadRůst zisků v % 2010*Růst zisků v % 2011*
Česká republika11,110,6-3,64,4
Maďarsko12,29,310,231,1
Polsko13,511,214,420,7
Rusko7,96,433,822,4
Turecko9,38,011,316,9
Brazílie13,010,830,621,0
Čína13,611,623,116,9
Indie16,914,029,620,8
Mexiko14,412,222,518,0
Jihoafrická republika13,310,327,529,4
Poznámky: P/E znamená podíl ceny akcie společnosti k jejímu zisku na akcii. Čím je nižší, tím jsou akcie dané země (vyjádřeny zpravidla akciovým indexem) nebo společnosti levnější a měly by být atraktivnější. * Odhad.
Pramen: Raiffeisen Capital Management Database 31. 3. 2010

Místopředseda představenstva Investiční kapitálové společnosti Komerční banky Pavel Hoffman soudí, že ve výkonnosti finančních trhů ve střední Evropě by se dál měly odrážet lepší výsledky regionu než u vyspělých západních ekonomik. Investoři ale při investici do polských, maďarských či českých akcií dál očekávají vyšší rizikové prémie než u nizozemských nebo německých. Totéž platí i pro dluhopisové trhy. Při větší rizikovosti rozvíjejících se trhů, hlubokých propadech a panice, jakou zažily trhy v roce 2008, by si měl investor, který na nich chce investovat, položit otázku, jak vysokou ztrátu je ochoten (dočasně) snést.

Poptávka po podílových fondech zaměřených na rozvíjející se trhy je podle Hoffmana překvapivě vysoká. K nejprodávanějším zahraničním akciovým fondům tradičně patří ty, které se orientují na čínské akcie a globální rozvojové trhy. Chování českého investora je tak trochu paradoxní. Preferuje minimální míru rizika, pokud už ale do něj jde, volí velmi rizikové produkty.

Podle Pavly Hávové z oddělení externí komunikace ČSOB nabízí středoevropský region díky lepší makroekonomické situaci a jisté odolnosti v době krize (hlavně Polska) větší stabilitu než jiné rozvíjející se země. Jejich středně- a dlouhodobý potenciál je však vůči asijským trhům, Rusku nebo Turecku nižší.

V Česku je možné koupit i dluhopisové fondy investující do obligací rozvojových zemí, jako je nově chystaný fond Raiffesisen EmergingMarkets LocalBond. Bude investovat do státních i firemních obligací vydaných v těchto státech v lokální měně.

Inflacea úrokové sazby jsou ve většině z nich vyšší než ve vyspělých zemích. V posledních letech inflace a úrokové sazby globálně klesaly, což dluhopisům nahrávalo. Kdyby se ale potvrdily spekulace řady expertů a inflace a úroky šly v budoucnu naopak nahoru, může se investordostat do ztráty. Podle představ RCM by ale mohl fond vydělat hlavně na tom, že bude kupovat dluhopisy v lokálních měnách, které by měly vůči euru, v němž je fond veden, posilovat.

Korunový investor tak ovšem musí vícekrát podstoupit měnové riziko – při převodu peněz do fondu z korun na euro, z něj do lokálních měn a když fond prodá při konverzi jeho peněz zpět do korun. Fond může být přesto zajímavý. Je ale otázkou, zda je skutečně určen pro konzervativní investory s mírným vztahem k riziku, jak uvádí RCM. Tomu neodpovídá ani doporučená délka investice osm let.

Kdo hledá zajímavý výnos na méně rozvinutých trzích, může postupovat i jinou cestou a koupit si akcie vybraných firem z vyspělých zemí, které se ve velké míře orientují na rozvíjející se trhy. I tato investice je spojena s řadou rizik, a proto by takto měli postupovat spíše zkušení investoři, kteří vědí, do čeho reálně jdou.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejistota trvá, letos budou hitem zase zajištěné fondy

14. 1. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Nejistota trvá, letos budou hitem zase zajištěné fondy

Vydělaná koruna těší české investory méně, než je bolí ta prodělaná. Není proto divu, že mezi novými podílovými fondy pro drobné investory budou zřejmě i letos dominovat ty zajištěné. celý článek

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

6. 1. 2010 | Milan Tomášek | 1 komentář

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

Nervy drásající rok 2009 je pryč. Investoři na něj budou nahlížet jako na jeden z nejpodivnějších a zároveň nejvýnosnějších. Rok 2010 by mohl být klidnější, ale méně výnosný.

Stárnutí: demografický problém, který se může dotknout i finančních trhů

21. 7. 2009 | Petr Čermák | 4 komentáře

Stárnutí: demografický problém, který se může dotknout i finančních trhů

Finanční krize ukázala, že panické chování může být pro trhy zničující. Takové chování nemusí vyplývat jen ze začínající hospodářské recese, může být způsobeno i vynuceným chováním,... celý článek

Před poklesem burz se dalo schovat jen do Ghany

15. 1. 2009 | Petr Čermák

Před poklesem burz se dalo schovat jen do Ghany

V uplynulém roce spadly indexy vyspělých zemí v průměru o 42 procent, rozvojové trhy umazaly ještě o 12 procent více. Metoda snižování rizika na základě investování ve více zemích už... celý článek

Hvězdné manažery se vyplatí následovat

25. 7. 2008 | Roman Stuchlík

Hvězdné manažery se vyplatí následovat

Existuje metodika, pomocí které dokážeme posoudit kvalitu toho kterého portfolio manažera, říká Fernand Schoppig, prezident FS Associates, firmy, která vyhledává talenty pro fondy WIOF.... celý článek

Partners Financial Services