Akcie: Překvapivě dobrá doporučení táhla Prahu vzhůru

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 30. 3. 2010
Akcie: Překvapivě dobrá doporučení táhla Prahu vzhůru
Pražská burza si minulý týden připsala zisk téměř 2 procenta, když akcie posilovaly hlavně v závěru týdne. Ve čtvrtek i pátek index posílil o více než 1 procento a opět se tak dostal přes hranici 1 200 bodů. Investoři pozitivně reagovali na dohodu o záchranném plánu pro Řecko.

Pátečnímu, částečně překvapivému růstu pražské burzy, pomohla zvýšená doporučení. Jednalo se hlavně o zvýšenou cílovou cenu od Citigroup pro akcie Erste Bank(+4,6 %). O téměř 5 % na týdenní bázi posílily rovněž akcie NWR, které obdržely zvýšené doporučení od UniCredit. Titul se dostal na nejvyšší hodnotu od října 2008. Od začátku roku titul již posílil o více než 30 % a je nejrůstovějším titulem na domácím trhu. Na nejvyšší úrovně od 10/2008 se posunul rovněž Unipetrol(+3,5 %), který se dostal nad hranici 155 Kč. Na hranici 200 Kč se dostalo Orco(+3,9 %), když minoritní akcionáři plánují odvolat současné vedení, které považují za nekompetentní. Za vývojem trhu zaostávala defenzivní Telefónica O2s růstem o pouhých 0,5 %. Ještě hůře dopadl ČEZ, který si odepsal 0,4 %, když ceny elektrické energie v Německu se drží nadále na letošních minimech.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden (26. 3.)Tento týden (2. 4.)Změna v %
PX1 188,901 210,70+ 1,83
Klíčové události minulého týdne
  • Česká národní banka ponechala úrokové sazby beze změny, ale naznačila, že pokud budou nadále převažovat protiinflační rizika, mohou jít sazby ještě dolů. Hlasování dopadlo v poměru 4 hlasy pro stagnaci, dva členové pro snížení sazeb.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
22/3 Podle statistiky manažerských obchodů ČNB prodal generální ředitel ČEZu Martin Roman část svých akcií, které získal v rámci motivačního opčního programu. Prodej uskutečnili v minulém týdnu rovněž první místopředseda představenstva Daniel Beneš a druhý místopředseda Tomáš Pleskač.
22/3 Goldman Sachs změnil doporučení na koupit/opatrný z předchozího koupit/neutral. Cenový cíl zůstává na 1 200 Kč.
24/2 Vedení ČEZu zopakovalo, že zvažuje možnost na nějaký čas zastavit plán výstavby paroplynové elektrárny v Bulharsku. Hlavními důvody jsou potíže se zajištěním dlouhodobých dodávek plynu a silně regulovaný trh v Bulharsku.

ECM
25/3 Generální ředitel Milan Janků se v tisku vyjádřil, že za rok 2009 očekává nižší ztrátu než v roce 2008. Janků zároveň potvrdil, že do realitního holdingu PPF ECM Group oproti původnímu plánu nebude vložen podíl v ECM Group NV.

Erste Bank
26/3 Citigroup zvýšila doporučení pro rakouskou banku na 36 EUR z původních 34 EUR. Potvrzení bylo potvrzeno na stupni „buy“.

New World Resources
26/3 UniCredit zvýšila cílovou cenu pro těžařskou společnost na 241 Kč z původních 192 Kč. Doporučení bylo rovněž zvýšeno, a to ze stupně „držet“ na stupeň „koupit“.

Orco Property Group
25/3 Skupina akcionářů s podílem přesahujících 10 % požádalo o svolání mimořádné valné hromady, na které chce usilovat o odvolání současného vedení. Součástí skupiny akcionářů je Millenius Investments, což je lucemburská firma, která navýšila svůj podíl ve společnosti na 7,74 %.

Telefónica O2 ČR
23/3 Erste Bank snížila cílovou cenu telekomunikační společnosti na 480 Kč z původních 500 Kč. Aktuální doporučení je na stupni „držet“ oproti původnímu „akumulovat“.

Očekávané události

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Pražskou burzu zasáhly nejasnosti kolem pomoci Řecku

24. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražskou burzu zasáhly nejasnosti kolem pomoci Řecku

Pražská burza minulý týden prakticky stagnovala, když index PX oslabil pouze o kosmetickou desetinu. První polovina týdne přinesla zisky, když index atakoval letošní maximální hodnoty... celý článek

Akcie: Prahu táhnou banky

16. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu táhnou banky

Optimismus na pražské burze vydržel i v průběhu druhého březnového týdne. Index PX posílil o slušných 2,78 % a dostal se opět na dohled hranici 1 200 bodů. Trh posiloval prakticky ve... celý článek

Akcie: Praha roste dál

23. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha roste dál

Index pražské burzy navázal na růst z předchozího týdne a posunul se opět do středu pásma, ve kterém se drží již více než půl roku. Index PX posílil ve čtyřech seancích, když ztrátu... celý článek

Akcie: Po sešupu zase růst

16. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po sešupu zase růst

Pražská burza minulý týden částečně zkorigovala předchozí silné propady. Index PX dokázal posílit o 1,75 procenta. Nejvyšší růsty byly k vidění v první polovině týdne.

Akcie: Velký výprodej bank a uhlí

10. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Velký výprodej bank a uhlí

Pražská burza po vyčkávání na vyšších úrovních a ignorování vývoje na vyspělých trzích z předchozích týdnů nabrala minulý týden výrazné ztráty. Index PX se propadnul o 7 procent, když... celý článek

Partners Financial Services