Nový konzervativní podílový fond od ING slibuje lepší výnos než spořicí účty

František Mašek | rubrika: Recenze | 25. 1. 2010 | 4 komentáře
Nový konzervativní podílový fond od ING slibuje lepší výnos než spořicí účty
Podílový fond ING Multifond Aktiv V5 je určen spíše konzervativnějším investorům. Může být i pojistkou proti inflaci. Mnohem víc než u klasických fondů v tomto případě záleží na správných rozhodnutích manažera. Produktu jsme udělili čtyři hvězdičky.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

Nový podílový fondING Multifond Aktiv V5, registrovaný v Lucembursku, prezentovala mateřská ING s ambiciózním heslem: „Naučili jsme klienty výhodně spořit, teď je chceme naučit investovat.“ Tato novinka na českém trhu má investorům přinést stabilní výnos. S 95% pravděpodobností by neměl v krajním případě v ročním horizontu oslabit o víc než pět procent. Výnos fondu za dvanáct měsíců má přitom o dvě procenta překonat tříměsíční úrokové sazby eurozóny Euribor. Jinými slovy, měl by vynášet víc než spořicí účty.

K dosažení tohoto záměru má přispět poměrně volná investiční strategie - Multifond Aktiv V5 může investovat do obligací, nástrojů peněžního trhu, komodit, akcií,nemovitostí, několika typů hedgeových fondů, ale i do měn. Strategie fondu vychází z předpokladu, že se výnosy těchto instrumentů obvykle pohybují proti sobě.

Pokud tedy například akcie posilují, dluhopisy zpravidla ztrácejí. Nebo by neměla být mezi aktivy, do nichž fond investuje, prakticky žádná vazba. Pokud tedy bude nějaká třída aktiv (akcie, dluhopisy aj.) ztrácet, investice do ostatních by měly ztrátu nejen nahradit, ale dokonce vynést něco navíc.

Portfolio fondu může tvořit až 100 procent dluhopisů a instrumentů peněžního trhu, maximální podíl akcií je omezen na10 až 15 procent. U nemovitostí činí nejvýše 5 procent, u komodit 7 procent, v případě hedgeových fondů 10 procent, u cizích měn 5 procent.

Z toho je zřejmé, že fond by měl investovat velkou část majetku konzervativně, což mu zaručí stabilní výnos, a zbytek agresivně (akcie, komodity, hedgeové fondy), s cílem tento výnos zvýšit. Podobnou strategii používají i některé jiné fondy, prodávané v Česku, hlavně zajištěnéa chráněné. Ty ovšem investují jen do dluhopisů a v omezené míře do akcií, zatímco investiční možnosti Multifondu jsou daleko širší.

Čeští investoři jsou většinou opatrní. Produkt, který je zajištěný vůči měnovému riziku, což znamená, že pohyby kurzu koruny nebudou mít vliv na výnos, tak u nich může slavit úspěch.

Jeho poněkud agresivnější obdoba fond Serenity VSX5, kterou ING nabízí privátním klientům, loni vydělala 4,03 procenta, zatímco tříměsíční úroková sazba v eurozóně Euribor činila 0,97 procenta. Celkově tak vydělal více, než 2,97 %, což jsou deklarovaná dvě procenta nad touto sazbou. V hektickém roce 2008, kdy po podzimním pádu investiční banky Lehman Brothers v jeho závěrečných měsících ztrácely prakticky veškeré třídy aktiv, do nichž může fond investovat, nebyla podle ředitele obchodu a marketingu ING Investment Management CR Miloše Filipa ztráta Serenity vyšší než limit pět procent.

Multifond má investovat konzervativně, nemá ovšem stanovenu žádnou optimální skladbu portfolia (například 80 % dluhopisů, 10 % akcií a zbytek komodity a nemovitosti), kterou musí striktně dodržet a porovnávat s ní svůj výnos. To by mělo hrát v jeho prospěch. Podobná strategie však klade nemalé nároky na přesný odhad manažera fondu, kam se budou jednotlivé trhy ubírat. Manažerem je Peter Mathis, který se v minulosti podílel na řízení londýnského hedgeového fondu CQS.

Minimální objem investice činí 500 korun. Nákup a zpětný prodej podílových listů fondu je zdarma – neplatí se žádné vstupní, ani výstupní poplatky, ani se o nich neuvažuje. Část investorů tuto informaci uvítá, další na ni mohou hledět s nedůvěrou. Manažerský poplatek činí jedno procento z obhospodařovaného majetku ročně, což není při častějším obchodování, s nímž je strategie fondu spojena, nijak závratná suma. Fond si tak bude muset na tyto poplatky vydělat.

Je zajištěn proti měnovému riziku, což ho ročně stojí 0,09 procenta. Je to výrazně méně než tři procenta, o které koruna v posledních pěti letech k euru v průměru za rok posilovala, a kolik tedy u podobných nezajištěných investic za rok ztráceli korunoví investoři.

Aktuální hodnota tříměsíčního Euriboru činí 0,67 procenta. Pokud by měl fond splnit cíl a dosáhnout (v korunách) výnos alespoň 2,67 procenta, není jisté, zda by to bylo pro investory využívající spořicí účty, dostatečně atraktivní. Podobný fond je pro ně přece jen rizikovější a zmiňovaný výnos se od zisku spořicích účtů tolik neliší.

Je ale velmi pravděpodobné, že v budoucnu půjdou úrokové sazby(včetně Euriboru) nahoru. Fond by tak měl být zajímavější než spořicí účty. Je přitom možné, že podobný produkt časem nabídne klientům také Investiční společnost České spořitelny.

Investice je určena hlavně pro konzervativní investory. Může být ale i součástí portfolia těch agresivnějších, kteří nechtějí investovat jen do akcií a obdobných instrumentů. Lákadlem může být i fakt, že fond by měl investory díky širokému spektru investičních možností ochránit před růstem inflace . Může totiž zvýšit podíl aktiv působících protiinflačně, jako jsou například komodity.

Cílem správce je, aby majetek fondu činil alespoň 500 milionů korun. Výhodou může být vazba na ING konto a snadné převádění peněz do fondu a zpět prostřednictvím elektronického bankovnictví. Kromě internetu je možné fond koupit (a prodat) na jedenácti pobočkách banky v Česku a přes vlastní či cizí poradce. Posledně jmenovaní si ale mohou za nákup fondu účtovat určitý vstupní poplatek.

Podobné produkty jako je Multifond Aktiv V5 jsou stále populárnější v zahraničí. Strategie, umožňující fondu dosahovat stabilnějších a vyšších výnosů než fondy peněžního trhu nebo spořicí účty z něj dělá zajímavou investici, především pro opatrnější české investory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

investice

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Termínovaný vklad Komerční banky dává jistotu při ztrátě práce či nemoci

20. 10. 2009 | Věra Tůmová | 1 komentář

Termínovaný vklad Komerční banky  dává jistotu při ztrátě práce či nemoci

Termínovaný účet s garancí předčasného výběru bez sankcí nabízí i Komerční banka. Nediktuje klientovi kolik si smí vybrat zdarma, ale za jakých okolností. Lze vybírat jen v obtížných... celý článek

Spoření s účtem Garant má cenu jen pro klienty Raiffeisenbank

14. 10. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Spoření s účtem Garant má cenu jen pro klienty Raiffeisenbank

Nové spoření s Raiffeisenbank s názvem Garant je zajímavé hlavně pro klienty této banky. Především pro ty, kteří úspory nebudou rok či dva potřebovat, ale rádi by se aspoň k části z... celý článek

Nové finanční poradenství České spořitelny: zázraky nečekejte

31. 7. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Nové finanční poradenství České spořitelny: zázraky nečekejte

Finanční poradenství zdarma nyní nabízí na přepážkách i Česká spořitelna. Nápad je to dobrý, jenže ve skutečnosti jde jen o to, jak rozhodit volné prostředky klienta mezi pár produktů.... celý článek

Spořící účet s prémií: poněkud zmatené spoření u ČSOB

24. 3. 2009 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Spořící účet s prémií: poněkud zmatené spoření u ČSOB

ČSOB přišla s novým spořícím účtem. Prý je ve srovnání s konkurencí unikátní a chrání klienty před změnou úrokové sazby. Jenže pokud chce klient maximální zhodnocení, ze spořícího účtu... celý článek

Investiční hypotéka: pro klienty, kteří platí a věří

2. 6. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Investiční hypotéka: pro klienty, kteří platí a věří

Hypoteční banka přišla s novinkou – hypotékou kombinovanou s investicí do podílových listů fondu životního cyklu od Conseq Investment Management. O výhodný produkt půjde v případě,... celý článek

Partners Financial Services