S koktejly je to stejné jako s investicemi: vybírejte je podle rizikového profilu

Eva Sadílková | rubrika: Když se řekne | 23. 10. 2009 | 1 komentář
S koktejly je to stejné jako s investicemi: vybírejte je podle rizikového profilu
Při investování je třeba se ptát na to, co od investice očekáváte, zda chcete investovat pravidelně, či jaký je váš vztah k riziku. A podobné je to i s konzumací koktejlů. Podívejte se, co mají koktejly s investicemi společného.

S mícháním koktejlů je to jako s tvorbou investičních portfolií. O žádném se nedá říci, že je dobrý nebo špatný. Vždy záleží na konkrétním konzumentovi (investorovi). Pro optimální volbu správného produktu proto vždy nejprve zjistěte, jaký je váš rizikový profil, popř. se o něm poraďte s nezávislými odborníky.

Stejně jako při investování je třeba si před konzumací koktejlu odpovědět na několik zásadních otázek: Co od konzumace očekáváte? Budete vybraný produkt požívat pravidelně nebo se jedná pouze o jednorázovou záležitost? Jak vysokou částku jste ochotni investovat? Jaké jsou vaše priority? Je pro vás důležitější vysoká míra nevšedních zážitků (ovšem s rizikem, že ne vždy musí být pozitivní), nebo raději zvolíte jistotu, že dojdete z baru domů ve vší důstojnosti?

Připravili jsme pro vás několik modelových produktů, které vám pomohou pochopit, jak zásadní jsou rozdíly mezi jednotlivými typy rizikových profilů a jak fatální může být podcenění důležitosti jejich správného určení. To, co dynamický konzument označí jako klenot, může pro konzervativního jedince znamenat definitivní konec (často doprovázený společenským faux pas).

Konzervativní profil

Sex on the beach

Název produktu: Safe Sex On The Beach
Složení: broskvový džus (4 cl), brusinkový džus (6 cl), ananasový džus (6 cl)
Co můžete od konzumace očekávat: zaženete žízeň
Jaká jsou rizika: trochu nuda
Pokud se investor pohybuje na rozmezí konzervativního a vyváženého profilu, je možné postupně po malých dávkách přidávat rizikovější složku (vodka). V momentě, kdy riziková složka dosáhne množství 4 cl, stává se z tohoto koktejlu tradiční nápoj Sex On The Beach spadající do kategorie Vyvážených profilů.

Vyvážený profil

Mojito

Název produktu: Mojito
Složení: bílý rum (4 cl), limetková šťáva (2 cl), třtinový cukr (1 lžička), máta peprná (10 lístků), soda na dolití
Klasický nápoj vhodný pro trochu odvážnější investory, u kterých ovšem potřeba jistoty stále vítězí nad ochotou zkoušet nové a neověřené produkty. Riziko je diverzifikováno do nealkoholických, ovocných a bylinných složek, zároveň je očekávaný efekt zajištěn zastoupením kvalitního rumu. Dynamičtější a bezrizikové složky tvoří chuťově vyvážený celek.
Co můžete od konzumace očekávat: příjemné osvěžení spojené s přiměřenou mírou odbourání bariér.
Jaká jsou rizika: I pro méně zkušené investory jsou rizika poměrně nízká. Pouze při několikanásobném požití se zvyšují přímo úměrně k počtu vysrkaných sklenic.

Růstový profil

Dry Martini

Název produktu: Dry Martini
Složení: gin (6 cl), Martini Bianco Dry (1 cl), zelená oliva
Tento model je tvořen výhradně dynamičtějšími složkami, lze ho proto doporučit spíše investorům s určitou zkušeností.
Co můžete od konzumace očekávat: příjemný společenský večer, který bude s vysokou pravděpodobností bohatý na diskuze z oblasti filozofie, politologie a investičních strategií. Může se stát, že se vám během večera podaří zformulovat i nějaké životní pravdy.
Jaká jsou rizika: záleží na velikosti investice, při optimálním nastavení jsou rizika přiměřená

Dynamický profil

TGV

Název produktu: TGV (téžévé)
Složení: Tequila, Gin, Vodka v poměru 1:1:1.
Co můžete od konzumace očekávat: Jak název napovídá, bude to rychlé a luxusní.
Jaká jsou rizika: Pro člověka bez předchozích zkušeností značná.

VIP model pro znalce

Tequila

Pro všechny, kteří preferují jednoduchost a kvalitu lze jako optimální investici s dostatečným zhodnocením a relativně nízkým rizikem doporučit model Tequila Gold. Jedná se o jednoduchou formu investice pro středně až vysokobonitní investory, která zaručuje kvalitní zážitky, dobrou společnost a zpravidla i jistotu bezproblémového příštího rána. Jakousi nadstavbou tohoto produktu je ochrana před rizikem vzniku virových onemocnění (vitamin C) podávaná ve formě pomeranče.

Na závěr ještě obecná rada týkající se rozdílů mezi finančními trhy a bary: Bez ohledu na rizikový profil se v oboru alkoholických nápojů na rozdíl od investování na finančních trzích nedoporučuje pravidelnost a dlouhodobost. Také příliš mnoho složek zastoupených v portfoliu zde nemusí vždy znamenat lepší diverzifikaci rizika.

Autorka působí ve společnosti Broker Consulting.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se rozhodují investoři: Věří, čemu věřit chtějí

16. 10. 2009 | Vladimír Baláž | 1 komentář

Jak se rozhodují investoři: Věří, čemu věřit chtějí

Potvrzování je odchylka od racionality a projevuje se tím, že lidé selektivně vybírají především myšlenky a fakta, které potvrzují jejich názory a vyhýbají se těm opačným.

Drobní investoři se radši spokojí s málem

15. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Drobní investoři se radši spokojí s málem

Drobní investoři se především snaží minimalizovat ztráty, místo aby se snažili o dosažení nejvyššího možného výnosu při daném stupni rizika. A to i při dlouhodobém investování, které... celý článek

Roboti na trhu aneb jak za vás bude obchodovat počítač

5. 10. 2009 | Ondřej Hartman | 8 komentářů

Roboti na trhu aneb jak za vás bude obchodovat počítač

Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Prostě za něj vše udělá robot. Není to až tak nereálné, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Benchmark: hlídací pes manažerů podílových fondů

8. 9. 2009 | Petr Čermák

Benchmark: hlídací pes manažerů podílových fondů

Benchmark je slovo, které rádi používají analytici, když provádí nějaké srovnání. Benchmark ale může být informační zdroj i pro investora, který chce vědět, zda má fond kvalitního manažera... celý článek

Manažeři fondů: nejoptimističtější za posledních pět let

7. 9. 2009 | Marek Janšta | 2 komentáře

Manažeři fondů: nejoptimističtější za posledních pět let

Manažeři světových podílových fondů už dlouho nehýřili takovým optimismem jako teď. Takový je závěr srpnového průzkumu, který pravidelně zpracovává Merrill Lynch-Bank of America.

Partners Financial Services