Při obchodování není důležitý jeden konkrétní obchod

Ondřej Hartman | rubrika: Jak na to | 23. 9. 2009
Při obchodování není důležitý jeden konkrétní obchod
Když se při obchodování nepovede jedna transakce a skončí ztrátou, vůbec nevadí. Jde totiž jen o nevýznamnou epizodu v dlouhodobém horizontu obchodování. Teprve celkový výsledek z delší období vypovídá o úspěšnosti obchodníka.

Jednou z nejčastějších chyb začínajícího tradera je, že pokud se mu povede úspěšná transakce, nabude dojmu, že musí obchodovat dál a neustále sledovat trh. Je přesvědčen, že pokud tak nečiní, o něco přichází. Dále vkládá všechna svá očekávání a naděje do jednotlivého obchodu s tím, že riskuje mnohem více, než by měl. Mylně si totiž myslí, že tento obchod zcela jistě vydělá.

Na jednom obchodu ovšem příliš nezáleží. Při plánování, uskutečňování a monitorování obchodů byste aktuální transakci neměli přikládat větší důležitost než jakékoliv jiné. Tím, že budete vnímat trading z tohoto globálního pohledu, docílíte optimálního stavu mysli, který je důležitý pro úspěšného tradera.

To samé platí v případě, když zmeškáte nějaký obchod, který by vám mohl vydělat slušné peníze. Zapamatujte si, že trading je dlouhodobá činnost, seriózní byznys a ne jen jednodenní příležitost k výdělku. FOREX či jiné trhy tady budou i za sto let. A vždy budou nové a nové obchodní příležitosti.

Je důležité soustředit veškerou energii na vyhledání nejlepší možné obchodní příležitosti s co nejmenším rizikem. Zkrátka a dobře na obchod, který neznamená jen hodit peníze do kasina, ale bude předem přesně naplánovaný.

Zároveň si je ale třeba uvědomit, že aktuální transakce představuje relativně nevýznamnou část v dlouhodobém horizontu obchodování. Je proto nezbytně nutné, abyste považovali takovýto obchod pouze za jeden z mnoha a věděli, že nejdůležitější bude celkový výsledek z celé série obchodů.

Pokud budeme nahlížet na jednotlivý obchod jako na jeden z mnoha, je pro nás mnohem snadnější přemýšlet následujícím způsobem: „Na tom nezáleží, protože v budoucnosti se objeví mnoho jiných obchodů a příležitostí“. Právě jen pokud se nebudete příliš upínat na výsledek jednoho obchodu, dojde k uvolnění vaší psychické energie. Nebudete tuto jedinečnou a omezenou energii zbytečně plýtvat obavami o výsledek daného obchodu. Pocítíte větší volnost, čímž se připravíte na všechno, co se může příště přihodit. Veškerá vaše pozornost se upne pouze na váš obchodní plán, budete objektivně analyzovat tržní pohyby v souladu s vaším plánem a přijímat rozhodnutí, která povedou k jasnému výstupu z obchodu.

Pokud hodláte nahlížet na daný jednotlivý obchod jako na pouhou událost s malým významem v rámci celé série všech obchodů, musíte omezovat vaše riziko. Tím, že zmenšíte riziko z jednotlivého obchodu na nízké procento z vašeho celkového kapitálu, nabude ta či ona konkrétní transakce relativně malé finanční důležitosti, především ve srovnání s celkovou bilancí vašeho obchodního účtu. Obecně se doporučuje neriskovat na daný obchod částku větší než 2 až 5 procent kapitálu. Pro začátečníky doporučujeme 2 procenta.

Takže nelpěte příliš na výsledku konkrétního obchodního rozhodnutí. Kontrolujte svoje riziko. Snižujte význam dané transakce a snažte se cítit uvolněně a kreativně.

Autor je zakladatel serveru FXstreet.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-63
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

psychologie, trading

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak by měl vypadat obchodní deník tradera

10. 8. 2009 | Ondřej Hartman | 1 komentář

Jak by měl vypadat obchodní deník tradera

Za úspěchem obchodníků na finančních trzích je kvalitní obchodní systém. Ten lze vyhodnocovat a vylepšovat na základě vedení obchodního deníku. Jeho sestavování sice bývá nudné, ale... celý článek

Kdo se snaží být chytřejší než trh, většinou prodělá

7. 8. 2009 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Kdo se snaží být chytřejší než trh, většinou prodělá

Osmdesát procent malých obchodníků na měnových trzích prodělává. Snaží se přechytračit trh, místo aby se drželi jednoduchých pravidel a postupů, říká Ondřej Hartman, obchodník s měnami... celý článek

Obchodníci kvůli změně RM-Systému na burzu zatím nejásají

25. 11. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Obchodníci kvůli změně RM-Systému na burzu zatím nejásají

Za necelý týden se přemění RM-Systém na burzu. Pro její další rozvoj bude nutné přesvědčit obchodníky s cennými papíry, aby se stali členem RM-Systému a klientům obchodování na nové... celý článek

Nováček na burze nesmí chtít vydělat milion za jeden den

6. 10. 2008 | Petr Čermák | 20 komentářů

Nováček na burze nesmí chtít vydělat milion za jeden den

Stát se obchodníkem, který si na trhu jen nehraje, ale také vydělává, je tvrdá práce. Autoři publikace „Jak se stát intradenním finančníkem“ to vědí. Sami se dlouhá léta učili, aby... celý článek

Partners Financial Services