Proč investorky nerady riskují? Mají málo testosteronu.

Jan Stuchlík | rubrika: Když se řekne | 1. 9. 2009 | 2 komentáře
Ženy investorky nerady riskují. Tento známý fakt se vysvětluje dominancí mužů při řízení rodinných financí či rolí, kterou ženy ve společnosti hrají. Teď přibyl další důvod: málo mužského pohlavního hormonu testosteronu.
Proč investorky nerady riskují? Mají málo testosteronu.

Ženy nerady investují. A když už se rozhodnou, že se zhodnocováním svých peněz budou zabývat, většinou si k tomu přizvou partnera. Dávají přitom přednost co nejbezpečnějším investicím, jako jsou spořicí účty, depozitní certifikáty či životní pojištění. O uložené peníze se pak příliš nestarají, své portfolio nemění a vyčkávají, jaký výnos jim daná investice přinese. To zjistil výzkum Iowské státní univerzity.

Tento málo riskantní investiční styl má poměrně jednoduchý důvod, zjistili nyní vědci z Chicagské a Severozápadní univerzity. Jmenuje se testosteron. Čím více tohoto mužského pohlavního hormonu v krvi žen koluje, tím více jsou ochotny s penězi riskovat. Zajímavé je, že u mužů tato přímá úměra neplatí. Vyšší hladina testosteronu jejich chuť k riskování nezvyšuje. Když je množství hormonu u ženy a muže stejné, chovají se při finančním rozhodování v podstatě stejně.

Co si ženy myslí o investování a co dělají

  • S penězi riskují průměrně nebo podprůměrně
  • Považují investování za stresující a časově náročné
  • Nediverzifikují portfolio
  • Neinvestují pravidelně
  • Investice konzultují s finanční poradcem

Zdroj: Iowa State University

„To je první studie, která ukazuje, že rozdíly ve vztahu k finančnímu riziku mezi muži a ženami mají biologický původ. Rozdíly v množství testosteronu mohou ovlivnit důležité aspekty ekonomického chování a kariérních rozhodnutí,“ říká jeden z autorů studie Dario Maestripieri.

Až dosud se soudilo, že finanční a ekonomické rozhodování žen spíše ovlivňují společenské stereotypy a role, které ženy historicky ve společnosti hrají. Třeba to, že k vydělávání a střádání peněz jsou více povzbuzováni chlapci než dívky. Či skutečnost, že dívky mnohem méně než chlapci najdou zálibu v matematice, což následně ovlivňuje jejich finanční rozhodování.

Rodiče prý začínají typicky ponoukat chlapce k vydělávání peněz ve třinácti letech, zatímco dívky až v šestnácti až osmnácti letech, zjistil výzkum, který provedly Dreyfus Corporation a americké Národní centrum pro výzkum žen a důchodů. Navíc je dvakrát pravděpodobnější, že synové než dcery jsou ponoukání ke spoření. Zároveň z výzkumu vyplynulo, že ženy, které rodiče a učitelé více podporovali na střední škole ve studiu matematiky, byly později při investování a finančním rozhodování mnohem sebevědomější a více riskovaly, než dívky, které si matematiku neoblíbily.

Rozdíly mezi muži a ženami

Ženy jsou mnohem méně pravděpodobně:

  • zběhlé ve finančních záležitostech
  • orientované na budoucnost
  • aktivní investorky
  • pravidelné investorky
  • sebevědomé, že mají dostatečné vědomosti o investování

Zdroj: Iowa State University

Chicagští vědci prováděli svůj „hormonální“ výzkum na pěti stech studentech programu MBA. „Studie ukazuje, jak mohou účinky testosteronu ovlivnit riskování na finančních trzích, protože mnoho z těchto studentů bude důležitými hráči ve finančním světě,“ doplňuje Luigi Zingales. On a jeho kolegové nechali studenty hrát počítačovou simulaci, při níž si respondenti měli vybrat, zda chtějí riskovat vysokou výhru v loterii, nebo se raději spokojí s nižší jistou sumou peněz. Před a po pokusu jim odebrali sliny ke zjištění hladiny hormonu. Jak vědci očekávali, pro výhru v loterii byli mnohem častěji muži, než ženy, které dávaly přednost jistotě nižší sumy.

Testosteron sehrál podle vědců důležitou roli, když si tito studenti následně volili zaměstnání. Riskantní, ale vysoce výdělečnou práci ve finančním sektoru si zvolilo 36 procent studentek a 57 procent studentů.

Co podle vás ovlivňuje investiční styl žen a mužů? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Diskriminace při hledání práce: realita matek malých dětí

28. 7. 2009 | Alexandra Jachanová Doleželová | 14 komentářů

Diskriminace při hledání práce: realita matek malých dětí

Více než polovina matek dětí do deseti let se v zaměstnání nebo při hledání práce setkalo kvůli rodičovství s diskriminací. Prokázal to průzkum, který si nechala zpracovat obecně prospěšná... celý článek

Žena a investorka? Asi bude nějaká divná, říkají muži.

11. 5. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Žena a investorka? Asi bude nějaká divná, říkají muži.

Ženy většinou investují s větším rozmyslem než muži a dávají přednost jistotě před vyšším výnosem. Liší se i v dalších ohledech svého investičního chování. Nejen v zahraničí, ale už... celý článek

Návod pro investorky jako Sex ve městě

5. 8. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Návod pro investorky jako Sex ve městě

Mnoho dnešních žen se vůbec nedokáže orientovat ve světě financí. Jsou často při rozhodování závislé nejen na manželovi. Když se pak ocitnou samotné, nedokáží se o sebe a své finance... celý článek

Vzkaz pro marketingové společnosti: auta a nářadí používají i ženy

29. 7. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 6 komentářů

Vzkaz pro marketingové společnosti: auta a nářadí používají i ženy

Poslední dobou se stále častěji začíná marketing firem zaměřovat speciálně i na potřeby žen. To je pozitivní zpráva pro obě strany. Firmy díky tomu více vydělávají a ženy mají zboží... celý článek

Partners Financial Services