Majetek drobných investorů by měl být lépe chráněn

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 29. 7. 2009
Majetek drobných investorů by měl být lépe chráněn
Téměř 24 tisíc klientů zkrachovalých obchodníků s cennými papíry už dostalo náhradu za ztracený majetek ve výši 1,8 miliardy korun. Dnešní rezerva Garančního fondu obchodníků s cennými papíry by stačila na krach obchodníka s několika desítkami klientů.

Cesta klientů zkrachovalých obchodníků s cennými papíry ke svému majetku by měla být jednodušší. Nemělo by se už stávat, že majetek investorů spravovaný zkrachovalými obchodníky s cennými papíryspadne do konkurzní podstaty a budou se z něj hradit pohledávky ostatních věřitelů. Myslí si to zástupci Garančního fondu obchodníků s cennými papíry, který vyplácí náhrady klientům zkrachovalých obchodníků. „Chceme proto prosadit, aby v zákoně byl jasně definován pojem zákaznický majetek, aby se v konkurzu nemohl smíchat s majetkem obchodníka,“ říká Jiří Korb, ředitel Fondu.

Právě takto se smíchal majetek klientů a obchodníka v největších případech, které zatím Fond řešil – v konkurzu společností Private Investors a KTP Quantum. Druhá jmenovaná společnost je v konkurzu už sedm let a Fondu trvalo celých šest let, než získal podklady pro zjištění majetku jejích klientů. Celkem zatím vyplatila poškozeným klientům KTP Quantum 1,34 miliardy korun. U soudu ještě leží 1100 žalob klientů na Fond o vyplacení náhrady. Jejich řešení ale brání nejednoznačný výklad zákona. Není totiž zcela jasné, na jaké plnění mají nárok, dodává Korb.

Ukázkovým příkladem, jak by konkurzy obchodníků s cennými papíry měly vypadat, je případ Americas International Brokers (AIB). „Správce konkurzní podstaty vydal díky aktivitě Fondu ve věřitelském výboru zákaznický majetek klientům a nesmíchal ho s majetkem firmy,“ vysvětluje Radek Urban, předseda správní rady Fondu. I tak musel Fond vyplatit klientům AIB 48,3 milionů korun.

Největší přispěvatelé do Garančního fondu v roce 2008

SpolečnostPříspěvek v mil. Kč
ČSOB16,5
Capital Partners16,1
Česká spořitelna12,2
Wood&Company10,8
Komerční banka6,7
Zdroj: GFCP

„V budoucnu bychom rovněž chtěli posílit postavení Fondu v konkurzech obchodníků s cennými papíry. Po výplatě náhrad klientům by se Fond měl stát automaticky účastníkem konkurzu jako jeden z věřitelů,“ tvrdí Korb. Dnes se o zařazení do věřitelského výrobu musí složitě domáhat. V kauze KTP Quantum se například jeho právníkům dosud nepodařilo Fond mezi hlavní věřitele zařadit, a to navzdory miliardové náhradě, kterou už klientům zkrachovalého obchodníka vyplatil. „Naši účast v konkurzu blokují právníci jiných konkurzních věřitelů,“ dodává Korb.

Fond zatím řešil krachy devíti obchodníků s cennými papíry. Jejich téměř 24 tisícům klientů zatím vyplatil náhrady ve výši téměř 1,8 miliardy korun. Peníze na výplaty získal od státu. Jednak jako bezúročný úvěr ve výši 1,186 miliardy korun, který bude splácet až do roku 2083, jednak jako dotaci 800 milionů korun. Rezervy na případné budoucí kauzy by už měl Fond tvořit z řádných příspěvků obchodníků s cennými papíry a investičních společností, které v Česku působí. Těch je padesát a Fond od nich loni inkasoval 119,1 milionu korun. Letos kvůli propadu na finančních trzích očekává příjem nižší. Příspěvky obchodníků se vypočítávají jako dvě procenta z přijatých poplatků a provizí za poskytnuté investiční služby v posledním roce.

Nynější rezerva by mohla pokrýt úpadek malého obchodníka s několika desítkami klientů, uvedl Urban. V dohledné době ovšem s krachem některého z obchodníků nepočítá. „Český finanční sektor nebyl tak zasažen finanční krizí,“ dodává Urban.

Jsou drobní investoři dostatečně chráněni před úpadkem obchodníků s cennými papíry a investičních společností? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Výplaty náhrad mají stále velké zpoždění

23. 5. 2007 | Roman Stuchlík

Výplaty náhrad mají stále velké zpoždění

Po letech existence bez prostředků se Garančnímu fondu obchodníků s cennými papíry začalo dařit získávat zdroje pro výplatu náhrad poškozeným klientům.

Nevýhodný konkursní správce KTP

10. 9. 2002 | Petr Vykoukal

Nevýhodný konkursní správce KTP

V kauze zkrachovalého náchodského obchodníka s cennými papíry KTP Quantum se začalo jevit malé světýlko na konci tunelu. V pátek minulý týden se věřitelům téměř podařilo sestavit věřitelský... celý článek

Na frontě KTP Quantum zatím klid

13. 2. 2002 | Petr Vykoukal

Na frontě KTP Quantum zatím klid

Minulý pátek sliboval senzaci. MF Dnes napsala, že KTP Quantum má problémy. Zatím to však spíše vypadá, že si pouze zvolili vlastní interpretaci slov KCP a všechno je jinak.

Partners Financial Services