Potrhlý trh Benjamina Grahama: Jak vydělat na suchých číslech

Michal Špaček | rubrika: Když se řekne | 29. 6. 2009
Potrhlý trh Benjamina Grahama: Jak vydělat na suchých číslech
Benjamin Graham věděl, jak porazit trh. Díky času, který trávil nad účetními výkazy firem, dokázal najít takové, které trh zbytečně podhodnocoval. Z finanční analýzy tak udělal respektovaný a žádaný obor.

Všichni cítili, že krach musí být na dosah. Akciové trhy rostly bez významného poklesu už pět a tři čtvrtě roku. 4. března 1955 se index Dow Jones Industrial dotkl 420 bodů a pohyboval se více než 10 procent nad vrcholem z roku 1929. Všichni si pamatovali, co se v roce 1929 stalo, a nikdo nechtěl onen strašlivý debakl prožít ještě jednou.

Americký Senát se rozhodl jednat preventivně a jeho bankovní a měnová komise vedená senátorem J. Williamem Fulbrightem svolala zvláštní slyšení s cílem vyzkoumat skutečný stav amerického akciového trhu. Na začátku března se před komisí objevil slavný ekonom John Kenneth Galbraith se svou knihou Krach 1929 a už jen tento fakt stačil, aby v jeden den klesl trh téměř o čtyři procenta. 11. března 1955 byl před komisi pozván Benjamin Graham, profesor Kolumbijské univerzity, mající pověst zakladatele finanční analýzy a vynikajícího investora. Když se před komisí objevil malý, neforemný Žid s velkými rty a nehezkým obličejem, leckterého senátora napadlo, že legenda předhání skutečnost.

Odysseus finančního trhu Benjamin Graham (8. 5. 1894 – 21. 9. 1976) na obálce svých pamětí

Pak senátor Fullbright položil otázku, Graham promluvil – a všechno bylo rázem jinak.

Graham se narodil se 8. května 1894 v Londýně jako Benjamin Grossbaum. Grahamem se stal až za První světové války, když německy znějící jména začala znít v anglosaském světě podezřele. V roce 1895 se s rodinou přestěhovali do New Yorku, kde jeho otec obchodoval s porcelánem. Zpočátku si vedli dobře, bydleli ve velkém domě na Páté Avenue, měli chůvu, kuchaře a francouzskou guvernantku. V roce 1903 však otec zemřel, jeho firma zkrachovala a rodina zchudla. Matka propustila služebnictvo, proměnila dům v penzión a zbytek peněz s pomocí úvěrové páky investovala do akcií. Při krachu v roce 1907 o vše přišla a Graham se do konce života nemohl zbavit ponížení, které zažil, když měnil s matkou šek na hotové peníze a bankovní úředník zamumlal: „Je Dorothy Grossbaumová dost dobrá za pět dolarů?“

Od té doby musel Benjamin pracovat na plný úvazek, a to i tehdy, když studoval. Naštěstí byl výborným studentem. Jako jeden z nejlepších studentů chlapecké střední školy v Brooklynu dostal stipendium na Kolumbijskou univerzitu, kterou v roce 1914 absolvoval jako druhý nejlepší v ročníku. Dostal nabídku vyučovat tři obory – angličtinu, filozofii a matematiku. Univerzitní děkan mu však poradil zkusit hledat štěstí v podnikání. Benjamin ho poslechl a s platem dvanáct dolarů týdně nastoupil jako asistent v makléřské firmě Newburger, Henderson & Loeb.

Původní Benjaminova práce spočívala v psaní cen na tabuli, ovládání telegrafu a práci poslíčka. Také však analyzoval kreditní bonitu emitentů dluhopisů, a to tak dobře, že ho šéf ještě v roce 1914 povýšil na „statistika“ (jak se v té době označovali finanční analytici) a zvedl mu plat o polovinu. O tři roky později už publikoval v ekonomických časopisech. Za další tři roky se stal ve firmě partnerem. V roce 1923 spravoval podstatnou část prostředků firemních zákazníků. V roce 1925 dal firmě vale a v lednu 1926 založil vlastní investiční pool „Společný účet Benjamina Grahama“. Podařilo se mu sdružit 450 tisíc dolarů, přičemž jeho plat činil 20 procent dosažených zisků. Ve stejném roce přibral za partnera Jeroma Newmana, který zůstal jeho společníkem až do konce investiční kariéry.

Na své poměry byl Graham neuvěřitelně vzdělaný. Vedle angličtiny a němčiny zvládal latinu, řečtinu, francouzštinu, španělštinu a uměl i portugalsky. Jeho oblíbeným filozofem byl Marcus Aurelius (kterého četl v originále), oblíbenou četbou vedle Akciového průvodce Standard & Poor´s také v originále čtená díla Prousta, Vergilia, Chateubrianda, Victora Huga a německých básníků. Grahamovým vzorem byl řecký Odysseus, kterého přečetl ve všech podáních – od starověkého Homéra až po moderního Kazantzakise. Často si představoval, že je on sám tím hrdinou, lhářem, chytrákem, lupičem, věčným poutníkem, zabijákem, svůdcem žen a také mužem, kterého Dante odsoudil do osmého kruhu pekla, protože opustil manželku, syna i otce.

Dow Jones Industrial Average (Grahamova cesta vzhůru 1926-1929)

Vývoj amerického akciového trhu mezi roky 1926 a 1929, který z Benjamina Grahama udělal milionáře.

Ze všech možných investičních strategií šlo Grahamovi s Newmanem nejlépe vyhledávání trhem podhodnocených aktiv. Asi nejproslulejší se stala investice do Rockefellerova ropovoduNorthern Pipeline v roce 1926. Při průzkumu obskurních výkazů, které ropovod posílal americké Mezistátní obchodní komisi (ale nikoliv na newyorskou burzu), Graham odhalil, že kromě ropovodů a ostatního majetku drží společnost také dluhopisy v hodnotě 95 dolarů na akcii. Přitom se jedna akcie obchodovala za 65 dolarů a platila devítiprocentní dividendy. „Společný účet“ zakoupil ve firmě významnou pozici a s pomocí ostatních akcionářů v roce 1928 donutil společnost vyplatit mimořádnou padesátidolarovou dividendu. Poté pool své akcie prodal za šedesát dolarů.

Při jiné příležitosti si Graham všiml, že tržní hodnota automobilky General Motorszhruba odpovídá tržní hodnotě chemičky Du Pont. Du Pont však byla i majoritním akcionářem General Motors. Trh tedy buď ohodnocoval automobilku vysoko anebo chemickou výrobu Du Pont nízko. Grahamovi s Newmanem bylo celkem jedno, která varianta je správná. Koupili akcie Du Pont (čímž spekulovali na jejich růst) a současně prodali vypůjčené akcie General Motors (čímž spekulovali na jejich pokles). Operace by byla zisková i v případě, kdyby akcie Du Pont rostly rychleji anebo klesaly pomaleji než akcie General Motors. Jak se nakonec ukázalo, podceněna byla chemička, jejíž akcie mohutně vzrostly, zatímco automobilka stagnovala.

V roce 1928 se pod Grahamovým hledáčkem ocitla mohutná elektrárenská holdingová společnost Consolidated Edison. Grahama zaujalo, že společnost vyplácí poměrně nízké dividendy v poměru k veřejně proklamovaným ziskům jejich dceřiných společností. Zašel proto na newyorskou radnici, kde dle zákona newyorské elektrárenské společnosti archivovaly své výkazy. Při jejich studiu však objevil, že zisky dceřiných společností nejsou zdaleka tak vysoké, jak se trh domníval, a s cílem udržet vysokou hodnotu akcií vyplácí Consolidated Edison na dividendách úplně vše, co od svých dcer pobírá.

Když Graham své zjištění publikoval a cena akcí Consolidated Edison nabrala střemhlavý kurs dolů, přitočil se k němu jeden z postarších makléřů a pošeptal mu: „Mladý muži, takoví lidé jako vy naše podnikání jednou zničí.“

Grahamovi to tak nepřipadalo. Na konci roku 1928 spravoval 2,5 milionu dolarů, přičemž každoročně překonával akciový index. O tipy se k němu obracel Bernard Baruch, nejznámější spekulant té doby, který Grahamovi nabídl i investiční partnerství (Graham ho však nepřijal). Graham byl milionářem, jeho rodina bydlela v lukrativním dvoupatrovém bytě a on sám začal vyučovat finanční analýzu na Kolumbijské univerzitě. Zdálo se mu, že život míří jen výš a výš.

Bylo to však jen zdání. Stejně jako celý svět i Benjamina Grahama čekal hrůzostrašný pád do propasti.

Další díly:
Čtvrtek 2. 7.: Potrhlý trh Benjamina Grahama: Jak se mág spálil
Úterý 7. 7.: Potrhlý trh Benjamina Grahama: Nástup vzorného žáka

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Benjamin Graham

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zrození Merrill Lynch: Věrozvěst, který naučil Američany kupovat akcie

4. 6. 2009 | Michal Špaček

Zrození Merrill Lynch: Věrozvěst, který naučil Američany kupovat akcie

Rozhodl se, že naučí Američany kupovat akcie a spasí tak zkomírající akciový trh. Jenže Charles E. Merrill šel ještě dál. Učil investovat ženy, kterým byl do té doby svět akcií a dluhopisů... celý článek

Zrození Merrill Lynch: Nejsem blázen, takže prodávám

1. 6. 2009 | Michal Špaček

Zrození Merrill Lynch: Nejsem blázen, takže prodávám

Merrill s Lynchem spolu nejdřív bydleli. Až po čase Merrill založil makléřskou firmu a přizval do ní Lynche, aby držel na uzdě nápady sršícího společníka. Díky instinktu a seancím u... celý článek

Bankéřův pád: Krach, který nešlo odvrátit

7. 5. 2008 | Michal Špaček

Bankéřův pád: Krach, který nešlo odvrátit

Sen o železnici, která propojí americká velká jezera s Tichým oceánem se bankéři Jay Cookeovi nesplnil. Kvůli tomuto riskantnímu podniku přišel o všechen majetek. Přesto nakonec zemřel... celý článek

Triumf finančních poradců aneb jak vydělat na neštěstí II

14. 3. 2008 | Michal Špaček | 3 komentáře

Triumf finančních poradců aneb jak vydělat na neštěstí II

Občanská válka vyprázdnila americkou státní pokladnu. Vláda se se snažila získat peníze z dluhopisů, které však chtěl jen málokdo. Tedy do doby, než je bankéř Jay Cooke nezačal poprvé... celý článek

Wallstreetská čarodějnice: Majetek, který nešlo utratit

6. 2. 2008 | Michal Špaček | 9 komentářů

Wallstreetská čarodějnice: Majetek, který nešlo utratit

Děti Hetty Greenové zdědily po její smrti majetek v hodnotě sto až dvě stě milionů dolarů. Samy ho rozmnožovaly investicemi, ale také na rozdíl do matky slušně utrácely. Hettiných peněz... celý článek

Partners Financial Services