Technická analýza: Japonské umění, které Evropě unikalo 200 let

Petr Čermák | rubrika: Když se řekne | 1. 7. 2009 | 1 komentář
Technická analýza: Japonské umění, které Evropě unikalo 200 let
Občas je až s podivem, jak dlouho můžou Evropanům některé věci zůstat neznámé. Starou japonskou grafickou technickou analýzu – svíčkové grafy – neznali Evropané a Američané až do 90. let 20. století.

Vyzkoušejte nové grafy na akcie.penize.cz

Nové grafy technické analýzy na Peníze.cz

Pro zvětšení klikněte na obrázek.


Nové grafy s technickou analýzou, svíčkovými a sloupcovými grafy můžete vyzkoušet na stránkách jednotlivých akcií na akcie.penize.cz. Například u akcie ČEZ.
 

Svíčkový graf na akcie.penize.cz

Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Více jak sto let po sjednocení Japonska se v roce 1724 narodil Munehisa Homma jako poslední syn do bohaté rodiny z města Sakata. Zde začal v 50. letech 18. století obchodovat s rýží a později rozjel obchodování i na hlavní rýžové burze v Osace. Homma byl úspěšným obchodníkem z několika důvodů. Jeho rodina kontrolovala rozsáhlá rýžová pole, takže měl dobrý přehled o tom, jaká bude pravděpodobně budoucí úroda. Navíc zvyšoval informační náskok i tím, že si zaznamenával údaje o počasí v průběhu roků.

Posledním krokem jeho analyzování byla psychologie obchodování, kdy se pokoušel pochopit historický vývoj cen na osacké burze, která byla založena již na konci 17. století. S těmito znalosti, když byl již dominantním obchodníkem i na této burze, se přesunul do dnešního Tokia, na jehož regionální burze prý dokázal vydělat ohromné jmění. Traduje se, že dokázal udělat sto úspěšných obchodů za sebou. „Jeho obchodní principy, jak je aplikoval na trhu s rýží, se vyvinuly ve svíčkovou metodiku, která se dnes používá v Japonsku,“ napsal Steve Nison, autor knihy o japonských svíčkových grafech, která poprvé vyšla v roce 1991.

Svíčkový graf zobrazuje pro zvolenou periodu, nejčastěji den, svíci, která vzniká složením čtyř hodnot. Minimální a maximální ceny a otevírací a zavírací ceny v průběhu dané periody. Oproti sloupcovému grafu se ale liší konstrukcí. Pokud cena akcie přes den vzrostla, otevírací cena byla níže než zavírací, je takzvané tělo svíce (tak je ho zobrazujeme na grafech na akcie.penize.cz) zelené, v opačném případě červené. Minimální a maximální cena se do grafů promítá jako „stín“ či „knot“. V případě, že otevírací či zavírací cena splývá s nějakým extrémem, nemá tato svíce knot. Může se stát, že stejná je otevírací a zavírací cena. Takovým svícím, které nemají žádné tělo, se říká „doji“.

Interpretace doji závisí i na tom, jaké má knoty. Obecně doji vypovídá o nerozhodnosti na trhu. Chvíli mají na vrch kupci, chvíli prodejci, ale za celý den se cena prakticky nezmění. Pokud se jedná o doji, která má tři cenystejné – maximální, otevírací a zavírací – pojmenovává se vážka. Kromě nerozhodnosti má ale prý také býčí, tedy vzestupnou tendenci. Jak je vidět na obrázku, na vždy se další den musí odehrát podle toho, co říká svíčka. Existují i mnohá další neméně mystická pojmenování, na která se můžete podívat zde ( příloha: Typy japonských svíček – jak vypadají a co znamenají).

Svíčkový graf má také, vzhledem k jeho podobnosti s grafem sloupcovým, stejnou analýzu mezer. Rozdíl je jen v pojmenování. Ve svíčkovém grafu jsou mezery okna, která se nezaplňují, ale uzavírají. Některé další analýzyje možné v tomto grafu provádět také, ale vzhledem k menší přehlednosti než při použití čárového grafu se používají zřídka.

Věříte této japonské technice? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Technická analýza: Zobrazování mezer je hlavní předností sloupkového grafu

30. 6. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Zobrazování mezer je hlavní předností sloupkového grafu

I nic může být signálem, pokud toto nic leží mezi dvěma sloupky, které jsou částí sloupcového grafu. Ten je hlavně používán k takzvané gapové analýze, i když ho lze použít i v kombinaci... celý článek

Technická analýza aneb jak využívat omyly jiných

25. 6. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Technická analýza aneb jak využívat omyly jiných

Určit správnou cenu společnosti k určitému okamžiku v budoucnosti je těžké. Technická analýza proto hledí jen minimálně dopředu a snaží se odhadnout trend, který utvářejí svým jednáním... celý článek

Jak si vybrat „správný“ peněžní fond

22. 6. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Jak si vybrat „správný“ peněžní fond

Peněžní fondy investují velkou část prostředků do dluhopisů, jejichž cena se vyvíjí od úrokových sazeb. Proto jsou tyto fondy citlivé na jejich pohyb. Ukazatele, které měří nejen tuto... celý článek

Emoce často kazí obchody. Změnit se nedají.

1. 6. 2009 | Petr Čermák

Emoce často kazí obchody. Změnit se nedají.

Zisk a ztrátu neurčuje jenom to, kdy člověk nakoupí, ale také to, kdy prodá. Investiční úsudky ale nejsou vždy výsledkem racionálních rozhodnutí, ale mnohdy se do nich promítají i podvědomé... celý článek

Partners Financial Services