Investoři neví, kam s penězi, proto ženou cenu ropy vzhůru

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 11. 6. 2009 | 3 komentáře
Investoři neví, kam s penězi, proto ženou cenu ropy vzhůru
Cena ropy se za poslední tři měsíce zdvojnásobila. Jenže takový růst nemá na první pohled logiku. Na trhu jí je dost, aby pokryla případný růst poptávky po odeznění recese. Za skokem stojí finanční investoři, kteří mají spoustu peněz a hledají příležitosti, kam je vložit.

Ještě před třemi měsíci se barel ropy prodával za třicet dolarů a ropné státyse obávaly pádu ke dvaceti dolarům. Nyní se hodnota jednoho barelu ropy vyšplhala přes sedmdesát dolarů a bankaGoldman Sachs hlásí, že za pár měsíců by se klidně mohl prodávat za 85 dolarů. To vše navzdory skutečnosti, že spotřeba ropy ve světě je o zhruba dva miliony barelů za den nižší než loni a nevyužité těžební kapacity se blíží pěti milionům barelů denně. Na mořích navíc stojí tankery naplněné ropou, kterou tam hromadili její producenti a obchodníci s vyhlídkou, že ji v budoucnu prodají za lepší cenu.

Nabídka a potávka na trhu s ropou

Trh s ropou


Cenu ropy ženou nyní vzhůru spekulanti, shodují se světoví i domácí analytici. „Na trhu je příliš mnoho peněz, které investoři parkují do komodit,“ vidí příčinu zdánlivě nelogického růstu cen ropy Mike Sander ze seattleské investiční společnostiSander Capital Advisors. Investorům otrnulo, jak se množí zprávy, že se americká ekonomika začíná pomalu zotavovat z recese. „Mnozí očekávají, že se Spojené státy vrátí k růstu již na konci tohoto roku. Proto začínají nakupovat rizikovější aktiva jako komodity či akcie,“ dodává Petr Čermák z české společnosti Colosseum.

Ropa je opět atraktivní i jako pojistka proti oslabujícímu dolaru, který v posledních třech měsících ztratil vůči šestnácti nejvíce obchodovaným měnámkromě japonského jenu, které sleduje agentura Bloomberg. „Ve hře jsou i obavy z rostoucí inflace,“ upozorňuje Čermák, a to pokud se nepodaří zkrotit deficity amerického státního rozpočtua americká centrální banka včas nestáhne z oběhu peníze, které do ekonomiky napumpovala v době recese. Komodity rostou s inflací a chrání tak peníze investorů před znehodnocením.

Jenže investoři možná přestřelují stejně jako loni, kdy vyhnali cenu ropy na rekordních 147 dolarů za barel. Předpovědi pro kurz dolaru zdaleka o výrazném oslabování nehovoří. Naopak třeba prognóza České spořitelnypředpokládá pro příští měsíce posilování dolaru vůči euru z nynější úrovně 1,4 dolaru za euro pod hranici 1,3 dolaru za euro.

Optimismus investorů, kteří věří v brzký konec recese v USA, ještě přiživila banka Goldman Sachs. Ta tvrdí, že spotřeba ropy začne růst s oživením ekonomiky už příští rok, ale těžba suroviny této poptávce nebude stačit. Proto se letos její cena vyšplhá k 85 dolarům a příští rok ke 100 dolarům. Tento nedostatek bude podle banky ještě výraznější v dalších letech, jak budou vysychat ložiska v zemích mimo Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC). Už příští rok by těžba v těchto státech měla být o 910 tisíc barelů za den nižší než dnes. Jenže s podobnými katastrofickými scénáři přišla americká banka i loni, kdy předvídala růst ceny ropy na 200 dolarů za barel.

„Dosažení 85 dolarů za barel není nereálné. Nicméně cenové předpovědi mohou být za nynějších podmínek ošidné. Může se ukázat, že očekávání investorů jsou velmi optimistická a cena může spadnout. Stejně tak ovšem mohou být reálná, k nim se může přidat další pokles dolaru a nečekaně ničivý hurikán a cena opravdu může vyšplhat až k 85 dolarům,“ soudí Čermák o americké předpovědi.

Zatím se zdá, že důvodů k poplachu mnoho není. V prvním čtvrtletí letošního roku byla těžba ropy o tři miliony barelů za den nižší než ve stejném období minulého roku, kdy dosáhla maxima 87 milionů barelů za den. V té době se hovořilo o tom, že producentské státy mají rezervní kapacitu pro pokrytí nenadálých výkyvů ve spotřebě ve výši jednoho až dvou milionů barelů denně. Takže dnes by pro ně neměl být problém pokrýt nárůst poptávky o tři až čtyři miliony barelů za den. Analytici uvádí, že spotřeba by měla s oživením ekonomiky narůst o 800 tisíc barelů denně.

OPEC má navíc připraveno 35 projektů na rozvoj těžební kapacity, kterými by mohl zvednout světovou těžbu o pět milionů barelů za den. Nebude se však do nich pouštět dřív, než klesnou vysoké zásoby ve skladech po celém světě a než se cena ropy ustálí na přijatelné úrovni, tvrdí generální tajemník organizace Abdalla Salem El Badri. Tou je rozmezí 75 až 85 dolarů za barel.

Navzdory nynější situaci na trhu však v příštích letech svět nejspíš problémy s dostatkem ropy čekají. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) upozorňuje, že do roku 2030 výrazně klesne výtěžnost konvenčních nalezišť. Pod zemí je sice ropy dost, ale ta se bude muset čím dál víc těžit z nekonvenčních zdrojů, jako jsou ropné písky v Kanadě či ropné břidlice. Tato těžba je drahá a energeticky náročná. Navíc většinu ropy ovládají společnosti, které kontrolují vlády producentských zemí. Není proto zaručeno, že budou do rozvoje těžby investovat dostatečné prostředky, aby pokryly výpadky z dosluhujících ložisek. Každý rok je třeba pro udržení a zvyšování světové těžby investovat do nových kapacit 350 miliard dolarů v cenách roku 2007, upozorňuje IEA. To je sice méně, než kolik firmy investují do rozvoje těžby nyní, nicméně nikde není řečeno, že tyto výdaje státní koncerny udrží i do budoucna. Pokud ne, bude svět na nynějších 71 dolarů za barel ještě rád vzpomínat.

Vzniká na trhu s ropou další bublina? Napište, co si o tom myslíte.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

ceny ropy, investice, komodity, recese, ropa

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ropné státy šílí. Ropa prý bude za třicet dolarů.

21. 1. 2009 | Jan Stuchlík | 7 komentářů

Ropné státy šílí. Ropa prý bude za třicet dolarů.

Státům vyvážejícím ropu teče do bot. Její cena se od loňského léta snížila třikrát. A navzdory omezování těžby dál klesá. Ropy je na trhu moc, odbyt vázne. Vlády ropných států přitom... celý článek

Dvě ropné krize musely přivést Západ k rozumu

1. 9. 2008 | Petr Čermák

Dvě ropné krize musely přivést Západ k rozumu

Dlouho nikoho nenapadlo, že by se s cenou ropy mohlo něco významného stát. Na začátku 70. let ale OPEC světu ukázal, že ropa může být i politickou zbraní. USA a Evropa vystřízlivěly... celý článek

Pomalý pád ropného kartelu

25. 8. 2008 | Petr Čermák

Pomalý pád ropného kartelu

Po druhé světové válce se ve světě zvedla vlna znárodňování. Její první nápor Sedm ropných sester ustálo. Jejich vliv nakonec srazila italská společnost ENI, které donutila ropné koncerny... celý článek

Těžaři ropy se hádají, spekulanti počítají tučné zisky

7. 7. 2008 | Jan Stuchlík | 12 komentářů

Těžaři ropy se hádají, spekulanti počítají tučné zisky

Producenti a spotřebitelé ropy se čím dál víc hádají, proč je ropa drahá. Obchodníci a spekulanti je poslouchají a horečně nakupují. Cena suroviny se tak šplhá výš a výš. Brzy by mohla... celý článek

Partners Financial Services