Množí se stížnosti na investiční zprostředkovatele

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 21. 5. 2009 | 11 komentářů
Množí se stížnosti na investiční zprostředkovatele
Burza cenných papírů Praha i Česká národní banka se potýkají s řadou stížností na investiční zprostředkovatele. Část z nich vyplývá z doporučení nákupu akcií. Druhá část klientů se stala obětí nemorálních praktik, které ale většinou nejde prokázat.

Stává se to celkem často. Zazvoní telefon, a když ho jeho majitel zvedne ze sluchátka se ozve hlas investičního zprostředkovatele, který potenciálního klienta začne přemlouvat k obchodování s cennými papíry. Pokud je investiční zprostředkovatel přesvědčivý, může následovat třeba investice do akcií. Jenže takové investice nyní podle zkušeností Burzy cenných papírů Praha(BCPP) i České národní banky čím dál víc končí stížností na zprostředkovatele.

„Bývají neodbytní, někdy až agresivní a volají mnohokrát. Aby získali klienty, ukazují jim klamavé příklady. Vyberou si určitou akcii, která za poslední období například pouze rostla,“ popisuje stížnosti Marie Mühlhoferová, mluvčí pražské burzy. Burza ale není za regulaci investičních zprostředkovatelů zodpovědná. Přesto si i tady na chování zprostředkovatelů zklamaní klienti stěžují. Regulaci má na starosti ČNB, která také zaznamenává zvýšený počet stížností. „Tento nárůst Česká národní banka nepřipisuje zvýšené agresivitě či zhoršení etiky v jednání obchodníků s cennými papíry a investičních zprostředkovatelů se zákazníky, ale výraznému poklesu kurzů investičních nástrojů na světových kapitálových trzích, který byl důvodem nesplnění optimistických očekávání zákazníků,“ tvrdí Pavel Zubek, mluvčí ČNB.

Centrální banka nepopírá, že klienti občas bývají vmanipulováni do rizikových obchodů, aniž by si míru rizika uvědomovali nebo na ni byli patřičně upozorněni.

„Takové jednání investičních zprostředkovatelů je ale z pozice ČNB zpravidla obtížně prokazatelné, protože většina těchto klientů stvrdila podpisem smlouvy, že byli seznámeni se všemi příslušnými riziky a že rozumí relevantním pojmům z oblasti kapitálového trhu,“ doplňuje Zubek.

Pražská burza proto doporučuje investorům, aby si už na začátku uvědomili, že obchodování na kapitálovém trhu je vždy rizikovéa i dobře myšlená rada zprostředkovatele vycházející z odborných analýz nezajišťuje výnos z dané investice. „Akcie jsou jedním z nejnebezpečnějších druhů majetku. Je to dáno tím, že pohyby cen akcií mohou být velmi prudké,“ dodávají autoři knihy Finanční řízení bank, kterou vydal Bankovní institut.

Časté stížnosti na investiční zprostředkovatele

  • Pokud špatný investiční zprostředkovatel (IZ) klienta neinformuje o ztrátě, investor pak nemůže uzavřít pozici.
  • IZ zadávají pokyny za klienty, k čemuž nemají oprávnění, rozhodují tak o jejich investici.
  • Klienti svěří peníze IZ a oni s nimi neoprávněně nakládají.
  • IZ nutí klienty podepsat dokument či vyplnit formulář přesně tak, jak oni chtějí, tedy nedají klientům prostor k žádným úpravám.

Zdroj: BCPP

Na co si dát pozor při jednání s investičním zprostředkovatelem

Přečtěte si rady Burzy cenných papírů.

Ochrana spotřebitelůse zvýšila po přijetí novely zákona o podnikání na kapitálovém trhu.

Investičním zprostředkovatelům dává nově povinnost zaznamenávat telefonickou komunikaci s klienty týkající se poskytnuté investiční služby. Bude tak snazší prokázat případnou manipulaci zprostředkovatele s klientem. Před novelizací byl investiční zprostředkovatel povinen pořizovat záznam jen v případě, když zákazník podal pokyn k transakci s investičním nástrojem.

Další změnou je, že od 1. dubna již neexistují takzvaní investiční zprostředkovatelé druhé úrovně. Ti předávali informace jiným investičním zprostředkovatelům, od kterých se teprve dostávaly například k obchodníkům s cennými papíry. Takoví se musí stát buď běžnými zprostředkovateli, nebo vázanými zástupci, tedy agenty určité finanční instituce, kterou zastupují a která zodpovídá za jejich chování.

Klient by si před jednáním s investičním zprostředkovatelem měl v každém případě uvědomit hlavní zásady. „Dlouhodobý opakovaný kontakt ze strany „neznámé“ osoby s nabídkou „velmi“ výhodných investic prostřednictvím kapitálového trhu by měl vést k vysoké obezřetnosti při rozhodování o využití nabízených služeb,“ upozorňuje BCPP. ( Přečtěte si všechny zásady, které zdůrazňuje pražská burza) Rovněž by podpisu jakékoli smlouvy o zprostředkování investic mělo předcházet pečlivé přečtení všech dokumentů, které se obchodu týkají.

Narazili jste na podivného investičního poradce? Jak jste s ním jednali? Podělte se o zkušenost.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 5. 2009 22:13, Pavel Rejsek

Já bych ty zprostředkovatele nedemonizoval. To, ze je tady firma, ktera klienty mnoho let okrada, to vime vsichni (Afin, Proficio, BFC... kazdy rok se jmenuji jinak, ale je to stale ta sama parta kolem Capital Partners). Sam jsem u nich malem investoval, ale poplatek 1,55% me odradil. Obchodnici sice maji poplatky nizsi, ale je to stejna verbez a kdyz potrebuje clovek poradit a nestiha si to sledovat sam, tak to vyjde draz nez zprostredkovatel.
Takze jsem se nechal ukecat a vsechno jsem prevedl k IZ (tam jsem spokojen, ale nebudu jmenovat). Obecne jsem si dal pozor na poplatky (rozmezi 0,5 - 1,0%), a prvni dva mesice jsem prihodil k prevedenym akciim navrch asi 50 000 USD a obchodovalo se na zkousku, bez marginu. Kdyby mi nevytvorili zisk, tak bych se na to vykaslal. Neco se povedlo, neco ne, celkove horsi nez jsme planovali, ale ne o moc. Takze jsem neco pridal. Pravidelne si vybiram zisky a domluva je takova, ze kdybychom se dostali v hodnote vkladu pod 70%, tak beru penize a utikam.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 5. 2009 13:13, hejl

Citace - vladislav skalicky / 21.05.2009 12:23

jsou neodbitní a tím se prozradí , nemá cenu se vlákat do nepřehledné léčky . Zřejmě existují kurzy pro zástupce ( nahaněče ) potenciálních obětí . Jeví se mi že technika telefonních rozhovorů je vedena vždy téměř stejným způsobem. Dokonce mi již volal nahaněč s východoevropským přízvukem jenž nebyl schopen být srozumitelný. Myslím že tyto finanční firrmy jsou zoufalé se udržet v tomto padajícím trhu a tak je každý prostředek použitelný.



Ty jsi asi taky z východu, proto je pro tebe čeština španělskou vesnicí. A jasně, že jsou telefonáty vedeny nějakým jednotícím způsobem, to je v obchodě běžné.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peněžní fondy nad spořicími účty hned tak nevyhrají

19. 5. 2009 | Petr Čermák | 6 komentářů

Peněžní fondy nad spořicími účty hned tak nevyhrají

Výnosy peněžních fondů zatím s úroky na spořicích účtech prohrávají. Může za to bitva bank o peníze střadatelů kvůli špatné situaci na trhu mezibankovních úvěrů. Manažeři fondů ovšem... celý článek

Investoři do fondů nakupují, až když začíná být draho

13. 5. 2009 | Petr Čermák

Investoři do fondů nakupují, až když začíná být draho

Po vlnách výprodejů se investoři začínají vracet k ukládání peněz do podílových fondů. Velké investice ale fondy zatím nečekají. Drobní investoři podle nich začínají ve větším investovat... celý článek

Růst ceny elektřiny potáhne energetické akcie vzhůru

6. 5. 2009 | Petr Čermák

Růst ceny elektřiny potáhne energetické akcie vzhůru

Akcie energetických firem nepadají tak prudce jako ostatní tituly a navíc do budoucna nabízejí slušné zhodnocení. Zejména proto, že spotřeba elektřiny poroste, což bude tlačit vzhůru... celý článek

SOS Orco: Na výměnu vedení Orka máme dost hlasů

29. 4. 2009 | Petr Čermák

SOS Orco: Na výměnu vedení Orka máme dost hlasů

Každé řešení je pro akcionáře lepší než nucená likvidace Orco Group, i kdyby se měla část dluhu přeměnit na akcie, tvrdí Luboš Smrčka, předseda sdružení SOS Orco, které se snaží odvolat... celý článek

Partners Financial Services