Koupě zlata v době krize chrání před budoucí inflací

Jan Šimek | rubrika: Analýza | 14. 4. 2009 | 2 komentáře
Koupě zlata v době krize chrání před budoucí inflací
Obchodování se zlatem má více než 5000 let starou historii. Důvody k jeho nákupu se během této doby měnily. Kdysi bylo nezastupitelným platidlem, dnes se využívá pouze jako jedna z forem investování a uchování hodnoty.

Zlato používali ve velkém už Egypťané nebo obyvatelé Mezopotámie. Svou vzácností a nedostupností si zajistilo pozici nejpoužívanějšího platidla na několik tisíciletí a teprve vznik bankovek ho připravil o do té doby nezastupitelné místo v mezinárodním obchodě. Přesto je mezi lidmi stále velmi oblíbené pro jeho ušlechtilé vlastnosti a také proto, že je jedním z investičních nástrojů, který funguje zejména jako uchovatel hodnoty před inflací a jistota při různých krizích nebo geopolitickém napětí.

Kdo se dnes rozhodne investovat do zlata, má širokou paletu možností, jak to provést. Může nakoupit zlato v jeho fyzické podobě (cihly, pruty, mince, atd.) nebo investovat do cenných papírů navázaných na zlato (indexové fondy investující do zlata, investiční certifikáty vázané na zlato, akcie firem těžících zlato, atd.). Další možností je nákup šperků, ovšem zde již jde o kombinaci investice do zlata a do umění, což pro neznalého investora představuje vždy značné riziko.

Historické ceny zlata

Historické ceny zlata

Důvody, z nichž lidé investují do zlata, bývají různé. Nejčastějším motivem je snaha ochránit majetek před inflací. Někdo využívá zlato jako „bezpečný přístav“ v dobách různých krizí, kdy se hroutí ceny ostatních aktiv. Dalším motivem může být snaha diverzifikovat majetek do různých forem aktiv s cílem vytvořit stabilní portfolio, které ustojí co možná nejvíc nepředpokládaných situací. Určitě se najdou i investoři, kteří nakupují fyzické zlato proto, aby si na svůj majetek mohli „sáhnout“. V situacích, kdy lidé přestanou věřit v hodnotu peněz, se zlato vždy znovu stává prostředníkem a předmětem směny (připomeňme světové války a jiné konflikty). Investoři, kteří nakupují cenné papíry spojené s vývojem ceny zlata, pak klidně mohou mít i spekulativní motivy koupě zlata, stejně jako u jakékoliv jiné komodity.

Vzhledem k relativně nízkému riziku investování do zlata a vysoké likviditě takové investice, nemohou ale investoři očekávat vysoký výnos (vyjma období velké světové ekonomické nebo politické nestability).

To, že je zlato velmi vhodným investičním nástrojem v dobách geopolitické a globální ekonomické nestability, je zřejmé z historického vývoje cen zlata. Typickým příkladem vlivu geopolitického napětí na cenu zlata byla napjatá situace v Íránu v letech 1978-1979, kdy v zemi proběhla revoluce a následně nový islámský režim snížil vývoz ropy.

Cena zlata ovšem reaguje také na globální ekonomickou nestabilitu. To je dobře vidět na nynější situaci. Cena zlata se pohybuje vysoko nad průměrem posledních tří desetiletí a velmi citlivě reaguje na každou zprávu ohledně globální ekonomické krize. Špatné zprávy ceně zlata prospívají a naopak.

Kromě nízkého očekávaného výnosu není s investováním do zlata spojeno mnoho nevýhod. Při investicích do fyzického zlata hrozí riziko krádeže. Proti každému riziku je sice možné se bránit, nicméně v této souvislosti je potřeba počítat s dodatečnými náklady za pronájem bankovního sejfu nebo zabezpečovacího zařízení ve vlastním domě.

U investic do cenných papírů navázaných na zlato sice investor ušetří na zabezpečení, hrozí zde ale zase trochu jiný typ rizika. Investor si musí uvědomit, že nemá možnost si zlato fyzicky odnést a nestává se jeho přímým majitelem a v extrémních situacích mu může zůstat pouze bezcenný „cenný papír“.

Zlato je jednou z možností, jak snížit investiční riziko, proto by mělo být součástí každého vyspělého investičního portfolia. Ideální je situace, kdy investorovo portfolio obsahuje zlato jak ve fyzické formě, tak ve formě cenných papírů navázaných na zlato. Investování do zlata není složité, existuje řada zprostředkovatelů, specializovaných společností a stejně tak fondů nebo brokerů zprostředkovávajících investování do zlata.

Autor je analytik ve společnosti Broker Consulting

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

inflace, investice, komodity, zlato

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ze zlata se pro českého investora může stát past

18. 2. 2009 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Ze zlata se pro českého investora může stát past

Zlato je v očích investorů zase v kurzu. Jeho cena roste a měla by stoupat i v příštích měsících. Češi, kteří chtějí peníze investovat do žlutého kovu na delší dobu, by však měli odolat.... celý článek

Indové zlato milují, pozná se to na jeho ceně

18. 2. 2009 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Indové zlato milují, pozná se to na jeho ceně

Když se v Indii blíží sezóna svateb, mají tamní klenotníci žně. Cena zlata na světových trzích vzápětí poskočí nahoru. Indie, skoro desetkrát chudší než Česko, každý rok spotřebuje... celý článek

Investice 2009: Rok bankrotů a snad i pozvolného obratu

23. 12. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Investice 2009: Rok bankrotů a snad i pozvolného obratu

Odhadnout po divokém roce 2008, jak se budou vyvíjet finanční trhy v roce 2009, je pro analytiky obtížné. Nemají z minulosti údaje, od nichž by se mohli odrazit. Shodují se na tomto... celý článek

Možný lék na krizi: budeme zase „platit“ zlatem

19. 11. 2008 | Petr Čermák | 16 komentářů

Možný lék na krizi: budeme zase „platit“ zlatem

Světoví politici se horečně radí, jak předělat světový finanční systém. S konkrétními nápady zatím nepřišli. Někteří ekonomové ano: navrhují, aby se všechny peníze zase napevno svázaly... celý článek

Partners Financial Services