Jaká práva mají drobní investoři

Pavel Matoušek | rubrika: Jak na to | 23. 3. 2009
Jaká práva mají drobní investoři
Od loňského prosince se rozšířila ochrana drobných investorů proti špatné práci investičních zprostředkovatelů a poradců. Investoři mají nárok na úplné informace a při reklamaci služeb se mohou snadněji domoci svých práv.

Už tři a půl měsíce se čeští drobní investoři mohou cítit bezpečněji. Ubylo možností, jak by mohli investiční zprostředkovatelé a poradci své klienty poškodit. Rozšířil se okruh investičních nástrojů, pro jejichž poskytování je nutné získat povolení České národní banky, a poskytovatelé investičních služeb musí dodržovat jednotná pravidla. Tak by se daly v kostce shrnout důsledky zavedení evropské směrnice o trzích finančních nástrojů (MiFID) do českého práva.

Zatímco v odborných kruzích se o dopadech směrnice hojně diskutovalo, drobní investoři zůstávali stranou. Řada z nich proto o nových právech a možnostech ochrany má jen málo informací.

Směrnice především zavádí povinnost, aby poskytovatel investiční služby musel investorovi poskytnout úplné informace, které jsou korektní a srozumitelné. Investor by měl pak na základě těchto informací dostatečně porozumět jak poskytované službě, tak investičním nástrojům. Neměly by tak už nastat situace, kdy klient podepíše formální prohlášení o tom, že byl seznámen se všemi riziky a je tím odpovědný za všechna svá rozhodnutí. Součástí poskytovaných informací musí být údaje o investičních nástrojích, nákladech a poplatcích, informace o obchodníkovi, propagační sdělení či smluvní dokumentace.

Další zásadní povinností poradců je poskytnutí takové služby, která odpovídá požadavkům investora a jeho investičnímu profilu. Zde platí, že čím menší znalosti a zkušenosti klient má, tím větší ochranu si zaslouží. Nejprve se proto musí zjistit, zda je investor profesionální, či nikoli. Investor se může stát profesionálním zákazníkem také na vlastní žádost např. proto, aby získal přístup k takovým investičním nástrojům, které nemohou být neprofesionálnímu zákazníkovi poskytnuty.

Může se stát, že poskytovatel služby požádá investora, aby ho mohl považovat za profesionálního zákazníka. V takovém případě však klient ztrácí část ochrany, která je mu poskytována jako neprofesionálovi, a měl by proto požadovat vysvětlení této žádosti a její uvedení do investičního dotazníku. To proto, aby tímto způsobem poskytovatel investiční služby nesnižoval svou míru odpovědnosti vůči investorovi. Investiční dotazník musí být sepsán s každým investorem a obsahuje poměrně podrobné otázky, na základě kterých je vyhodnocen investiční profil klienta. Zde tedy pro investory platí: ve vlastním zájmu odpovídejte pravdivě a neberte na sebe zbytečně velký díl odpovědnosti.

Většina investorů se setká buď s investičním zprostředkováním, nebo s poradenstvím. U zprostředkování poskytovatel služby zkoumá pouze to, zda investor má dostatečné zkušenosti a znalosti k tomu, aby mohl vyhodnotit rizika vyplývající z transakce, kterou po zprostředkovateli požaduje. Pokud investor podmínky splňuje, zprostředkovatel transakci provede, rozhodně ji však nevyhodnocuje a klientovi neradí. Proto do značné míry nese odpovědnost za rizika sám investor. Stejně je tomu v případech, kdy investor bude požadovat zprostředkování příslušného pokynu i přesto, že poskytovatel služby vyhodnotí investorovy znalosti a zkušenosti jako nedostatečné pro tento druh služby.

Poradenství je službou, ve které nese větší míru odpovědnosti poskytovatel služby, protože vyhodnocuje získané informace o investorovi a nabízí mu aktivně investiční nástroj. Investiční poradenství je nově zařazeno mezi hlavní investiční služby a do budoucna je bude moci nabízet pouze osoba s příslušným povolením.

Velmi důležitou změnou, která významnou měrou zvyšuje ochranu investora, je zavedení tzv. vázaných zástupců. Jedná se o poskytovatele služeb, kteří jednají pod hlavičkou nějaké společnosti. Za vázaného zástupce vůči investorovi nese odpovědnost investiční zprostředkovatel, pro kterého daná osoba pracuje a pod jehož jménem je registrovaná. Tak tomu dříve nebylo. Pokud nyní investor zjistí např. po dvou letech od poskytnutí investiční služby, že osoba, se kterou jednal, porušila některé ze svých povinností a investorovi tím vznikla škoda, nemusí dohledávat člověka, s nímž jednal. Stačí, když se obrátí přímo na zprostředkovatele, a to i v případě, že už pro něj tato osoba nepracuje.

V tuto chvíli ještě nejsou zákonem upraveny veškeré dopady MiFID. Zejména se ještě musí upřesnit, co je, či není investičním poradenstvím. Investor totiž musí být vnímán jako rovnocenný účastník trhu a na druhou stranu tak bude vnímán tím více, čím větší povědomí bude mít o svých právech a pravidlech, která při poskytování investičních služeb platí.

Autor pracuje ve společnosti Broker Consulting.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akciový růst, který by mohl chvíli vydržet

20. 3. 2009 | B.I.G. Expert | 2 komentáře

Akciový růst, který by mohl chvíli vydržet

Burzy ožily. Zdá se, že makléři a investoři dospěli k závěru, že všechny špatné zprávy jsou už do cen akcií započítány. Takže na další špatná čísla z ekonomiky už nereagují, soudí analytici... celý článek

Cesta zpátky na maxima akciím potrvá pět až deset let

10. 3. 2009 | Petr Čermák | 8 komentářů

Cesta zpátky na maxima akciím potrvá pět až deset let

V 70. letech 20. století byl desetiletý kapitálový výnos měřený indexem Dow Jones Industrial Average záporný. Prvních deset let 21. století bude pravděpodobně stejných. Analytici naznačují,... celý článek

Jak firma pozná, komu má vyplatit dividendu

9. 3. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Jak firma pozná, komu má vyplatit dividendu

Denně na burzách změní majitele miliony cenných papírů. Přesto firmy mají dobrý přehled, kdo jejich akcie vlastní. Kdo je má i v rozhodný den pro nárok na dividendu, tomu firmy podíl... celý článek

Ze zlata se pro českého investora může stát past

18. 2. 2009 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Ze zlata se pro českého investora může stát past

Zlato je v očích investorů zase v kurzu. Jeho cena roste a měla by stoupat i v příštích měsících. Češi, kteří chtějí peníze investovat do žlutého kovu na delší dobu, by však měli odolat.... celý článek

Partners Financial Services