Ze zlata se pro českého investora může stát past

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 18. 2. 2009 | 4 komentáře
Ze zlata se pro českého investora může stát past
Zlato je v očích investorů zase v kurzu. Jeho cena roste a měla by stoupat i v příštích měsících. Češi, kteří chtějí peníze investovat do žlutého kovu na delší dobu, by však měli odolat. V korunách je zlato předražené.

Není lepší investice než zlato. Myslí si to spousta investorů, jejichž nákupní horečku živí i doporučení analytiků, kteří se žlutým kovem zabývají. Zlato už od loňského října zdražilo ze 740 amerických dolarůna nynějších 960 dolarů za unci. Prolomení hranice tisíce dolarů je prý letos na spadnutí, domnívá se naprostá většina z 24 uznávaných analytiků oslovených Londýnskou asociací trhu se zlatem (LBMA).

Pro další zdražování zlata hovoří celá řada faktorů. Finanční krizežene investory do bezrizikových nástrojů, jakým je právě zlato. Nynější záchranné vládní balíkyna podporu churavějících ekonomik spolu s uvolněnou měnovou politikou centrálních bank jsou ideální živnou půdou pro budoucí inflaciv USA a eurozóně, upozorňují domácí i zahraniční analytici. A před ní chrání investory nejlépe zlato. Ve druhé polovině roku začne podle předpovědí ekonomů oslabovat americký dolar, což cenu zlata zvedne téměř automaticky, protože investoři se zlatem proti slábnutí americké měny chrání. Řada výpočtů z poslední doby potvrdila, že když dolar oslabuje, cena zlata roste, a to téměř v poměru jedna ku jedné, upozorňuje Steve Palmer, ředitel společnosti AlphaNorth Asset Management.

Co se děje s cenou zlata v dolarech a korunách

Cena zlata v USD a v Kč


Jenže český investor, který hledá bezpečný přístav pro své korunové úspory, by měl zlatému mámení odolat. Zvlášť pokud chce peníze investovat na delší dobu. Osudná se mu může stát kombinace vysoké ceny zlata na světových trzích a velmi slabé koruny. „Nyní je cena zlata při historickém ohlédnutí relativně vysoko, což je způsobeno nákupní horečkou vyvolanou hospodářskou krizí,“ říká o dolarové hodnotě zlata Boris Tomčiak, analytik ze společnosti Colosseum.

Kvůli prudce oslabující koruně unce zlata v korunách zdražila od loňského července, kdy se v dolarech prodávala za podobnou cenu jako nyní, o 43 procent. Nezávislí ekonomové se přitom shodují s Českou národní bankou, že nynější slabost koruny je přestřelená. Všichni očekávají, že koruna začne opět sílit. Podle předpovědi UniCredit Bank by měl dolar stát na konci příštího roku 18,60 koruny. To je o 22 procent méně než dnes.

Ve prospěch koruny by mohla paradoxně působit i inflace, které se investoři v souvislosti s bojem proti finanční krizi tolik bojí. Pokud česká vláda a centrální banka zachovají dosavadní střídmost v povzbuzování ekonomiky, mohla by být po odeznění recese česká inflace výrazně nižší než například v USA. To by dál podpořilo posilování koruny.

Cena zlata v korunách prudce roste, může za to její rychlé oslabování

Cena zlata a kurz koruny vůči dolaru

Cena zlata v korunách byla dlouhou dobu stabilní. Zatímco v dolarech byl žlutý kov na jaře 2008 o 90 procent dražší, než na začátku roku 2006, v korunách zlato zdražilo jen o necelých 30 procent. V létě loňského roku se díky prudkému posílení koruny cena zlata v korunách vrátila na hodnotu z roku 2006. Jenže pak začala česká měna rychle vůči dolaru oslabovat a zlato pro korunové investory podražilo o 43 procent. Oproti začátku roku 2006 je o téměř šedesát procent dražší. Nyní je koruna podle všech odhadů nepřirozeně slabá a čeká se její posílení. Navíc kurz dolaru by měl podle odhadů zahraničních analytiků vůči většině světových měn ve druhé polovině letošního roku začít oslabovat. Slábnoucí dolar by sice měl znamenat automaticky také zdražování zlata, nicméně posilující koruna by měla cenu zlata pro korunové investory opět snížit.

Letos v únoru začala Česká Mincovna prodávat kilovou investiční medaili. Po 150 zlatých kolech s motivem českého předsednictví v Evropské unii se podle zástupců firmy zaprášilo. Kdo si ji neobjednal v předstihu, kdy stála 800 tisíc korun, musel za medaili zaplatit o sto tisíc více, tedy 900 tisíc korun. Jeden zájemce si objednal dokonce čtyři kusy, uvedl obchodní náměstek České Mincovny Libor Křapka. Pokud ale takový majitel nespoléhá na to, že cenu medaile bude časem zvyšovat především její umělecká a sběratelská hodnota, možná za pár let spláče nad výdělkem. Nyní stojí kilo zlata na světových trzích něco přes 700 tisíc korun. Při očekávaném posílení koruny, by se stejné množství kovu dalo při nynější dolarové ceně za dva roky koupit za 570 tisíc korun.

Navíc cena zlata na nynějších rekordních hodnotách nejspíš vydrží jen několik měsíců. Zlato nyní ve velkém hromadí především velcí investoři, kteří stáhli investované peníze z akciía jiných rizikových aktiv a vyčkávají, co se bude na finančních trzích dít. Až bude světová ekonomická recese u konce a akciové trhyožijí, je velmi pravděpodobné, že investoři začnou zlato ve velkém prodávat a za utržené peníze budou nakupovat levné akcie. „Oživení akciového trhu by nebylo pro cenu zlata příznivé,“ potvrzuje Boris Tomčiak. Dno na akciových trzích sice podle Tomčiaka není stále v dohledu, řada analytiků však hovoří o obratu v roce 2010.

Velcí investoři ukázali už loni, co s cenou zlata dokážou provést. Z březnového rekordu 1011 dolarů za unci ji do října poslali na 740 dolarů. Stačilo, aby je bankovní krize donutila rychle sehnat hotovost pro pokrytí investičních ztrát. V době, kdy jediným skutečně likvidním aktivem zůstalo zlato, bankya velké fondy neměly příliš jiných možností, jak peníze rychle získat, než žlutý kov ve velkém prodávat. (Více si o vlivu velkých spotřebitelů na cenu zlata přečtěte v článku Indové zlato milují, pozná se to na jeho ceně)

Zlato lze proto letos doporučit jen spekulantům či krátkodobým investorům. Koruna by měla zůstat slabší a zlato nejspíš bude zdražovat. Jeho cena by se měla podle odhadů LBMA pohybovat od 721 do 1073 dolarů za unci. V průměru by měla trojská unce stát 881 dolarů. „Při korekcích k 800 dolarů je velmi výhodné zlato nakupovat,“ dodává Tomčiak. Jako ideální nástroje doporučuje burzovně obchodované deriváty (futures, opce) či indexové fondy ETF, jejichž podkladovým aktivem je fyzické zlato. Důvodem je jejich vysoká likvidita, neboli možnost kdykoli zlato nakoupit či prodat.

Koho naopak uchvátil lesk zlatých mincí či cihliček, měl by počkat. Do fyzického zlata se doporučuje investovat na pět a více let. Pro takové investice je však dnes v obchodech se zlatem příliš draho.

Investovali byste dnes do zlata? Podělte se o názor.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Možný lék na krizi: budeme zase „platit“ zlatem

19. 11. 2008 | Petr Čermák | 16 komentářů

Možný lék na krizi: budeme zase „platit“ zlatem

Světoví politici se horečně radí, jak předělat světový finanční systém. S konkrétními nápady zatím nepřišli. Někteří ekonomové ano: navrhují, aby se všechny peníze zase napevno svázaly... celý článek

Zlato je předražené, přesto zájem o něj roste

20. 3. 2008 | Jan Stuchlík | 12 komentářů

Zlato je předražené, přesto zájem o něj roste

Rostoucí cena zlata na světových trzích začíná připomínat bublinu. Ta praskne nejspíš v okamžiku, kdy se zmátoří americký dolar. Jenže kdy to přesně bude, si zatím nikdo netroufne odhadnout.... celý článek

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

11. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

Češi objevují v posledních letech čím dál víc kouzlo ukládání peněz do investičního zlata. Mohou si vybírat z malých zlatých mincí i slitků, které dosahují váhy až jednoho kilogramu.... celý článek

Nevíte kam s penězi? Zkuste zlaté mince.

8. 2. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Nevíte kam s penězi? Zkuste zlaté mince.

Dát dítěti do kolébky zlatý dukát pro štěstí bývalo a ještě stále je dobrým zvykem. A taky tak trochu dobrou investicí. Když ratolest dostane třeba pamětní zlatou minci, může si pak... celý článek

Zlato míří k bodu tání

11. 1. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Zlato míří k bodu tání

Cena zlata dlouhodobě roste. Překonala historické rekordy a krátkodobě se přehoupla i přes hodnotu 880 dolarů za trojskou unci. Růst ženou bohatnoucí asijské státy, nervozita z rostoucí... celý článek

Partners Financial Services