Kerviel málem položil Société Générale, pořád se neví proč

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 12. 2. 2009 | 1 komentář
Kerviel málem položil Société Générale, pořád se neví proč
Ve Francii skončilo vyšetřování největšího makléřského podvodu v historii. Teď na makléře Jeroma Kerviela, který připravil fiktivními obchody Société Générale o téměř pět miliard eur, čeká soud. Ani on patrně neodpoví na otázku, proč to Kerviel vlastně dělal.

Záhada jménem Jerome Kerviel čeká už více než rok na vyřešení. Bývalý makléř banky Société Générale, kterou riskantními a nezajištěnými obchody připravil o téměř pět miliard eur, nyní čeká na soud. Vyšetřující soudci, kteří měli jeho případ na starosti od loňského ledna, kdy vyšly Kervielovy machinace najevo, ukončili výslechy před dvěma týdny. Sepsali zprávu a předali ji prokurátorům. Jenže ani po roce nedokázali odpovědět na otázku, která dráždila loni v zimě nejen francouzskou veřejnost: Proč to vlastně dělal?

Kerviel se přiznal ke všemu, co mu vyšetřovatelé kladou za vinu. Uznal, že obchodoval s částkami, které výrazně převyšovaly povolený limit, a transakce maskoval fiktivními operacemi. Přiznal se, že lhal nadřízeným o svých obchodech, falšoval povolení a používal počítače a přístupová jména kolegů pro vstup do bankovních obchodních systémů. Ještě loni na jaře tvrdil, že to vše dělal proto, aby vydělal Société Générale peníze, a stal se tak uznávaným a výjimečným traderem. Sama banka přiznala, že jí neukradl ani euro. Když ho policie zatýkala, měl na účtu 11 tisíc eur, napsal deník Le Figaro.

O peníze mu ale podle expertů šlo. Makléři jsou odměňováni podle zisků, které svými obchody vytvoří. A Kerviel prý chtěl být uznávaný a výjimečný, aby dosáhl na hodně tučné bonusy. Kervielův bývalý nadřízený Eric Cordelle, kterého bankazáhy po odhalení aféry propustila, před vyšetřovateli vzpomínal: „Jednou se mě zeptal, kolik musí bance vydělat, aby dosáhl na bonus 500 tisíc eur. Jestli 50 milionů stačí. Řekl jsem mu, že to se mi nezdá jako hloupá částka.“ Cordelle, kterého se snažili Kervielovi obhájci do případu vtáhnout jako spolupachatele, jenž o makléřových obchodech celou dobu věděl, tvrdí, že Kerviel je obyčejný podvodník, cituje ze spisu francouzský týdeník L‘Express.

V létě dvaatřicetiletý obviněný makléř vyměnil tým právníků a výpověď otočil. „Vůbec jsem nechtěl mezi ostatními makléři vyniknout,“ řekl v rozhovoru pro rádio RTL. Prý dělal jen to, co mu banka umožnila a v čem ho jeho nadřízení podporovali. Za ztráty proto nemůže jen on, ale i šéfové tradingového oddělení, tvrdí nyní Kerviel.

Dělal jsem blbosti, ale dělal jsem je, protože banka mě podporovala v tom, abych je dělal. Kdyby mi řekli, nech těch volovin, špatně to skončí, udělal bych to,“ svěřil se francouzským médiím. Zároveň popřel tvrzení Société Générale, že o jeho machinacích neměla ani tušení.

„Nadřízeným jsem lhal, abych si jako makléř zachoval tvář,“ vypověděl před vyšetřujícími soudci Kerviel. Jeho vysvětlení prý však byla tak přitažená za vlasy, že by jim neuvěřil žádný profesionál. „Opravdu věříte, že si nikdo nevšimne, když otevřu pozici za 15 miliard eur, přestože mohu denně operovat jen s 250 miliony, a nepoloží mi jedinou otázku? “ ptal se řečnicky Kerviel. „U obchodů, které jsem dělal, byly normální denní zisky kolem čtyřiceti, padesáti tisíc eur. Já jsem některé dny vykazoval i milion eur. Tyto částky byly absolutně nereálné, ale banka je považovala za normální.“ Všichni v kanceláři navíc podle něj museli vidět a slyšet, jaké obchody uzavírá.

Jak zareagovaly banky na případ Kerviel

Po odhalení gigantického podvodu, které se měl Jerome Kerviel dopustit, provedla většina francouzských bank a makléřských domů revizi svých obchodních systémů a systémů pro hodnocení rizika. Zaměstnanci, kteří na makléře dohlíží, nyní ověřují transakce častěji a pečlivěji. Navíc se zabývají obchody konkrétních traderů, nejen celého oddělení, píše francouzský list Les Echos. Banky nyní například žádají po makléřích vysvětlení i malých obchodů.

Některé systémy se zautomatizovaly, aby se zabránilo lidské chybě. Zejména jde o vyrovnávání obchodů. Nicméně prostor pro podvody je tady pořád, upozorňuje Bruno Piers de Raverschoot, šéf softwarové firmy Actimize. Chování makléřů se moc nezměnilo. Pořád se snaží překračovat své obchodní limity či používat nepovolené nástroje. Stejně jako to dělal Kerviel.

Vyšetřující soudci jeho obviněním vůči nadřízeným neuvěřili. Kerviel jim sice podle deníku Le Figaro dodal záznamy o svých obchodech, v nichž figurovalo 67 jmen zaměstnanců banky, kteří prý věděli o objemech jeho obchodů. Vyšetřovatelům to ale nestačilo. Důkazy o zapojení jeho šéfů nepřinesly ani inspekce ministerstva hospodářství, auditorské firmy PricewaterhouseCoopers či Bankovní komise, které prověřovaly kontrolní mechanismy v bance. Našly sice řadu vážných selhání kontrolních systémů, osobní zodpovědnost Kervielových šéfů však neodhalily, zjistil list Les Echos. Analýzy nicméně upozornily, že makléřovi nadřízení ignorovali na 70 různých varování, které je mohly na Kervielovo nekalé počínání upozornit.

Makléř a jeho advokáti zpochybňují rovněž výši škody, kterou měl bance způsobit. Société Générale tvrdí, že kvůli rychlému uzavření Kervielových pozic loni v lednu přišla o 4,9 miliardy eur. Obhájci makléře však upozorňují, že banka zatím nepředložila důkaz, že jde o ztrátu z jeho obchodů. Prý si banka do sumy započítala i jiné ztráty. Vyšetřující soudci ovšem o částce nepochybují. „Celý proces řídí Société Générale,“ obviňuje proto vyšetřovatele Kerviel.

Spis nyní studuje prokurátor, který rozhodne, zda případ předá soudu. Ten by měl rozhodnout o makléřově vině a trestu nejdříve příští rok. Na lavici obžalovaných s ním možná usedne i jeho spolupracovník Thomas Mougard, který je obviněn, že Kervielovi pomáhal falšovat záznamy o obchodech v počítačovém systému banky. Podle agentury Bloomberg hrozí Kervielovi trest vězení na pět let a pokuta 375 tisíc eur. Záhada, proč to vlastně dělal, ale nejspíš zůstane dál nevyřešená.

Věříte, že o Kervielových obchodech jeho nadřízení nic nevěděli? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak darovat pod stromeček akcii

10. 12. 2008 | Petr Čermák | 4 komentáře

Jak darovat pod stromeček akcii

Akcie jako dárek pod stromeček může být velmi originální nápad. Pokud je dárce nemá v listinné podobě, obdarovaného však nejspíš nepřekvapí. K převodu ho bude potřebovat.

Lhářův poker aneb divoké zákulisí banky Salomon Brothers

15. 4. 2008 | Michal Špaček | 5 komentářů

Lhářův poker aneb divoké zákulisí banky Salomon Brothers

Stát se investičním bankéřem bylo v osmdesátých letech snem mnoha vysokoškoláků, včetně historika umění Michaela Lewise. Uspěl u banky Salomon Brothers. Před tím, než o tom napsal knihu... celý článek

O muži, který zdecimoval Société Générale

1. 2. 2008 | Jan Stuchlík | 13 komentářů

O muži, který zdecimoval Société Générale

Francouzská justice ještě nikdy neřešila podobný případ. Nenápadný mladík s vizáží Toma Cruise chtěl nejspíš sobě i ostatním dokázat, že je výjimečný. Na trzích akciových derivátů však... celý článek

Informace vedoucí k ziskům, ale někdy i do vězení

9. 11. 2007 | Petr Čermák | 1 komentář

Informace vedoucí k ziskům, ale někdy i do vězení

Zneužití neveřejných informací při obchodování na burze se v Česku trestá. Problém ovšem bývá určit, která informace ještě dokáže trhem pohnout tak, aby ten, kdo jí zná, na takovém... celý článek

Partners Financial Services