Věřte obrům, aneb jak krize zamávala s nejcennějšími firmami světa

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 7. 1. 2009 | 3 komentáře
Věřte obrům, aneb jak krize zamávala s nejcennějšími firmami světa
Deseti největším firmám světa vévodí americké společnosti. Finanční krize z nejlepší desítky postupně během dvou let vytlačila banky a některé ropné koncerny. Přesto se obrům vyplatí věřit, zejména pokud jste konzervativní investoři a akcií se nebojíte.

Hledat dnes dobrou investici je jako věštění z křišťálové koule. Vodítka, kterých by se dalo chytit, přestala fungovat. Pořád ale platí, že sázkou na defenzivní akcieneboli velké stabilní firmy, které vyrábí či prodávají něco, co lidé potřebují pořád, se mnoho zkazit nemůže. Bezpečí velkých společností zpravidla plyne z dobré kapitálové vybavenosti a stabilní ziskovosti. Navíc investorům nabízejí slušnou dividendu, často jediný výnos v době, kdy trhy padají, shodují se analytici. I s těmi největšími firmami ovšem finanční krize slušně zamávala. Gigantům teď vévodí firmy z oborů ropaa telekomunikace, včetně výroby software. Hit roku 2007, banky, mezi největšími dnes nejsou.

Stačí se podívat na žebříček deseti největších firem světa podle tržní hodnoty neboli počtu vydaných akcií vynásobených jejich tržní cenou na burze. Od ledna 2007 se v první světové desítce v jednotlivých čtvrtletích vystřídalo dvacet firem. Jen tři z nich vydržely mezi prvními deseti ve všech osmi čtvrtletích. Stálicí je ropný koncern Exxon Mobil, který se sedmkrát vyhoupl na první příčku. Tohoto obra doplnily Microsoft a General Electric. Jen jednou z první desítky vypadl ropný gigant Royal Dutch Shell.

Desítka největších světových firem podle tržní kapitalizace

Jakkoli je hodnocení podle tržní hodnoty nepřesné, dá se z něj usuzovat na budoucí potenciál společnosti. Lze předpokládat, že v ceně akciíjsou započítány i budoucí zisky, stejně jako další vývoj firem, tvrdí list Financial Times, který sestavuje žebříček pěti set největších firem světa. Podle tohoto předpokladu by se dalo očekávat, že společnost v první desítce se budou investorům zamlouvat i v budoucnu.

„Jedná se o velké nadnárodní společnosti s dostatečnou provozní hotovostí a relativně nízkou zadlužeností. Často mají rating lepší než některé menší země. To jim umožňuje získat relativně levně peníze na nové investice. Pro investory je cenné, že pravidelně vyplácejí dividendy a dá se u nich počítat s dlouhodobým růstem. I když pomalejším než u menších a rizikovějších firem,“ soudí o gigantech Václav Kmínek z oddělení ekonomických a strategických analýz České spořitelny.

Soudě podle vedoucí desítky gigantů by oči investorů měly být upřeny do USA. Odtud pochází podle čísel z letošního 2. ledna sedm z deseti největších firem světa. Doplňují je čínský operátor China Mobile, čínský petrochemický koncern Petrochina a britská ropná společnost Royal Dutch Shell. Suverénní světovou jedničkou je Exxon Mobil s tržní hodnotou 406 miliard dolarů. Druhý maloobchodní řetězec Wal Mart Stores má hodnotu 219 miliard dolarů. Přes dvě stě miliard dolarů se dostal ještě China Mobile (203 mld. dolarů).

Ještě loni na jaře byly mezi desítkou jen čtyři americké firmy. Světovou trojkou byl tehdy ruský plynárenský koncern Gazprom s tržní hodnotou 345 miliard dolarů. Pak přišel krach na moskevské burze, který Gazpromu podtrhl žebřík. S tržní hodnotou 86 miliard dolarů, jak ji nyní uvádí server Yahoo!Finance, je nyní ve druhé polovině čtvrté desítky. Podobně strmý pád ze světového výsluní zažily i velké americké banky. Citigroup, světová čtyřka na začátku roku 2007 a devítka na podzim stejného roku s tržní hodnotou 232 miliard dolarů, je dnes v poli poražených. Hodnota všech jejích akcií dnes činí 39 miliard dolarů. Podobný, i když méně drsný pád, zažila Bank of America, světová osmička ze zimy 2007.

Navzdory těmto výrazným propadům se některým obrům nejspíš vyplatí v době nejistoty věřit. „Firmy z první desítky podnikají víceméně v monopolních prostředích a tlak na marže je relativně nízký. To je jeden z důvodů jejich vysoké ziskovosti,“ říká Kmínek. Další pozitivní vlastností jejich akcií je menší kolísavost. „Je to tím, že vzhledem ke své velikosti a stabilitě jsou oblíbeným investičním cílem mnoha především penzijních fondů, které hledají dlouhodobě zajímavé společnosti,“ vysvětluje Milan Vaníček, hlavní analytik finanční skupiny Atlantik.

Portfolio sestavené ze světových obrů označují Kmínek i Vaníček za konzervativní, vhodné pro investory, kteří neradi příliš riskují. Sestavili jsme modelové portfolio složené z pěti společností, které byly v minulých dvou letech v žebříčku nejdražších firem nejčastěji. Částku zhruba tisíc dolarů jsme rozdělili na pět, pokud možno stejných dílů a „nakoupili“ na začátku roku 2007 akcie společností Exxon Mobil (3 kusy), Microsoft (7 kusů), General Electric (5 kusů), Royal Dutch Shell (3 kusy) a China Mobile (4 kusy). Toto portfolio mělo 3. ledna 2007 hodnotu 1017 dolarů. Letošní druhý lednový den by v něm investorovi zůstalo 814 dolarů.

Za dva roky klesla hodnota takového portfolia o 20 procent, bez započítání dividend. Ve srovnání s burzovními indexy to není špatný výsledek. Index S&P 500 za stejnou dobu ztratil 34 procent, index velkých společností MSCI World Large Cap přišel o 37 procent. Korunový investor by ovšem i s portfoliem gigantů spokojený patrně nebyl. Po přepočtu dolarů na koruny by přišel o čtvrtinu vložených peněz.

Modelové portfolio z akcií pěti světových gigantů

SpolečnostPočet akciíKurz 3.1. 2007Kurz 2.1. 2009Hodnota akcií 3.1.2007Hodnota akcií 2.1. 2009Změna hodnoty
Exxon Mobil374,1179,832222397,72 %
Microsoft729,8619,44209136-34,9 %
General Electric537,9716,2019081-57,33 %
Royal Dutch Shell370,4451,43211154-26,99 %
China Mobile446,1450,8518520310,21 %
Celkem v USD1017814-19,94 %
Celkem v Kč21 08715753-25,29 %
Věříte ještě akciím? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nezajištěná investice je někdy příležitost k nadvýnosu

5. 1. 2009 | Petr Čermák

Nezajištěná investice je někdy příležitost k nadvýnosu

Ani korunové podílové fondy investující v zahraničí nejsou imunní vůči pohybům měnových kurzů. Ty mohou zajímavý výnos v cizí měně po převodu na koruny slušně osekat. Řešením je zajištění... celý článek

Investice 2009: Rok bankrotů a snad i pozvolného obratu

23. 12. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Investice 2009: Rok bankrotů a snad i pozvolného obratu

Odhadnout po divokém roce 2008, jak se budou vyvíjet finanční trhy v roce 2009, je pro analytiky obtížné. Nemají z minulosti údaje, od nichž by se mohli odrazit. Shodují se na tomto... celý článek

Co by se stalo, kdyby zkrachoval správce podílového fondu

17. 12. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Co by se stalo, kdyby zkrachoval správce podílového fondu

Banky, které mají pobočky i v Česku a spravují zde podílové fondy, odepisují miliardy špatných investic. Kdo by se obával, že při krachu takové banky neuvidí z majetku svého fondu ani... celý článek

Obchodníci kvůli změně RM-Systému na burzu zatím nejásají

25. 11. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Obchodníci kvůli změně RM-Systému na burzu zatím nejásají

Za necelý týden se přemění RM-Systém na burzu. Pro její další rozvoj bude nutné přesvědčit obchodníky s cennými papíry, aby se stali členem RM-Systému a klientům obchodování na nové... celý článek

Partners Financial Services