Proč neplést do investování politiku

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 13. 11. 2008
Proč neplést do investování politiku
Zdánlivě logické investice, které se opírají o „znalost“ politiky vítězů různých voleb, se mohou snadno vymstít. Příkladem může být sázka na „zelené“ akcie po vítězství Billa Clintona, nebo naděje na oživení ekonomiky a průmyslu po nástupu Nicolase Sarkozyho ve Francii.

Americké prezidentské volbynebudily vášně jen mezi voliči a zahraničními pozorovateli. Inspirovaly i řadu investorů a komentátorů, kteří zasvěceně radili, do kterých akciíse vyplatí investovat, když vyhraje Obama, nebo McCain. Bylo to velké pokušení, ulovit ten správný titul, který by pak nesl peníze na vlně ekonomických priorit nové vlády. Jenže existuje také celá řada důvodů, proč je dobré politiku a investování nespojovat, upozorňuje komentář agentury Morningstar.

Je třeba si uvědomit, že i když je americký prezident v médiích označován za nejmocnějšího muže světa, jeho vliv je omezený. I když přijde s nějakou vizí či prioritou, musí ji protlačit Kongresem. A tam může snadno narazit. Navíc během dlouhé kampaně kandidáti toho naslibovali tolik, že je poměrně obtížné jasně říct, co skutečně budou chtít ve funkci prezidenta prosazovat. I vítěznému Baracku Obamovi experti doporučují, aby si vybral pár hlavních priorit, které lze spočítat na prstech jedné ruky, a s nimi vyrazil do Kongresu. ( Čtěte více v článku Obama chce do ekonomika nalít stovky miliard i škrtat daně) Odhadnout, které to budou a vsadit na ty správné akcie, je proto dost obtížné.

I když by investoři odhadli priority budoucího prezidenta správně, upozorňuje komentář Morningstar, jejich dopad na jednotlivé druhy investicnemusí být tak jasný, jak by se mohlo zdát. Výsledky firem nebo celých odvětví ovlivňují i jiné faktory než jen osoba prezidenta či složení Kongresu. Společnost může poslat dolů interní finanční skandál, uvedení špatného produktu na trh či pochybná akvizice, ačkoli nový zákon či opatření jinak celému odvětví prospívá.

Přímé dopady na jednotlivá odvětví mohou mít prezidentská rozhodnutí, která nepotřebují schválení Kongresu. Nicméně i v takovém případě může efekt takového výnosu snadno přebít zhoršení globální ekonomické situace, růst cen komoditči prudké změny měnového kurzu.

Příklady z minulosti ukazují, jak mohou falešné naděje vkládané do nového prezidentského týmu zhatit investice, dodává Morningstar. V roce 1992 se řada lidí domnívala, že pokud vyhraje Bill Clinton, pomůže to akciím firem, které se zabývají ekologicky šetrnými technologiemi. Zejména kvůli osobě kandidáta na viceprezidenta, Ala Gorea, který je známý svými ekologickými názory. Clinton s Gorem vyhráli a na trhu se objevila celá řada „zelených“ podílových fondů.

Jenže se ukázalo, že „zelené“ zákony nebyly to první, co nový prezident do Kongresu poslal. A na pořad dne nepřišly ani později. Navíc celá myšlenka „zelených“ fondůstála na začátku 90. let na hliněných nohách. Do čeho vlastně měly investovat? Často zvolily portfolio sestavené z firem zaměřených na alternativní energetické zdroje, na zpracování odpadů a mišmaše dalších akcií, které měly tuto směs nějak doplnit. Není divu, že tyto fondy přinesly investorům zklamání.

Pro podobný a méně historický příklad lze jít i do Evropy. V roce 2007 soupeřili ve francouzských prezidentských volbách levicová kandidátka, jejíchž ekonomických návrhů se obávali nejen zástupci firem, ale i makroekonomové, a pravicový kandidát, obecně považovaný za přítele velkého byznysu. Pravicový Nicolas Sarkozy vyhrál. Byl to ale dobrý čas pro investování? Ptá se analytik agentury Morningstar. Zjevně ne.

Francouzské akcie vyjádřené indexem MSCI France přišly od 1. června 2007 do ledna 2008 o 12 procent. Ztrácely podstatně více než třeba akcie německé. Do října 2008 ztráty narostly až na čtyřicet procent. Poučení zní, že ani sebevíc pravicový a byznysu nakloněný prezident nemůže zabránit dopadu globální krize. Možná, že investiční sázka na Sarkozyho se vyplatí v delším horizontu. Krátkodobě to je však propadák a ukazuje, jak zdánlivě logický investiční kalkul může selhat.

Není vyloučeno, že některé politicky motivované investice mohou vyjít. Ale za riziko ztráty to nestojí. Raději je lepší vybírat fondy a akcie podle kondice jednotlivých firem, nákladů fondů a reputace jejich manažerů, uzavírá komentář agentura Morningstar.

Zkoušeli jste někdy kupovat akcie nebo fondy podle toho, kdo vyhrál volby, nebo podle toho, jakou politiku vláda dělá? Podělte se o zkušenosti.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, fondy, investice, volby

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Země BRIC: Nadechnutí před dalším růstem

5. 11. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Země BRIC: Nadechnutí před dalším růstem

Brazílie, Rusko, Indie a Čína se stále silněji hlásí o slovo ve světové ekonomice. I když i na tyto země doléhá finanční krize, ne všechny její důsledky jsou negativní. Analytici předpokládají,... celý článek

Penzijní fondy opět v mínusu

4. 11. 2008 | Roman Stuchlík | 2 komentáře

Penzijní fondy opět v mínusu

Tržní hodnota aktiv v portfoliích penzijních fondů vlivem vývoje na finančních trzích klesá. Za první pololetí dosáhly penzijní fondy podle odhadů časopisu FOND SHOP reálné výkonnosti... celý článek

Jak obhodníkům s opcemi pomáhají Řekové

24. 10. 2008 | Josef Košťál

Jak obhodníkům s opcemi pomáhají Řekové

Někteří obchodníci s opcemi nesledují vývoj ceny podkladového aktiva, ale obchodují jen na základě volatility a tzv. řeckých písmen. Ty umí napovědět, jak rizikový může konkrétní obchod... celý článek

Peněžní fondy potápí riziko krachu finančních institucí

16. 10. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Peněžní fondy potápí riziko krachu finančních institucí

Zvýšené riziko na kapitálových trzích poslalo dolů ceny dluhopisů, do kterých investují peněžní fondy. Ty tak minulý týden mnohdy ztratily i celý výnos za poslední rok. Část klientů... celý článek

Partners Financial Services