Kolik mohou vydělat bankovní akcie

Věra Tůmová | rubrika: Analýza | 11. 8. 2008 | 4 komentáře
Kolik mohou vydělat bankovní akcie
Akcie tuzemských bank, či jejich mateřských společností, nabízejí slušnou možnost k výdělku. Jejich cílové ceny odhadované analytiky jsou až o třicet procent vyšší, než aktuální kurzy na burze.

Oslovili jsme několik analytiků, aby odhadli, jaký potenciál pro investory mají české bankovní akcie. Zde jsou jejich odpovědi:

David Brzek, FIO

Pokles tržního kurzu akcií se podstatně více projevil u zahraničních matek českých banknež u tuzemských bank samotných. Akcie Komerční bankyod začátku roku ztratily „pouze“ 8 procent hodnoty, akcie České spořitelny, která se obchoduje pouze na RM-Systému, ztratily 5 procent. Jedná se o výrazně lepší výsledek než souhrnný index finančních titulů i než výsledek hlavního českého indexu PX, který ztrácí od začátku roku téměř 20 procent.

Přes kvalitní hospodaření českých bank bude v krátkodobém horizontu vývoj kurzu jejich akciínadále ovlivňovat nálada v celém sektoru. Předpokládám, že většinu ztrátových investic už světové banky odepsaly a sektor by mohl být v blízkosti svého dna. Složité podmínky ještě nějaký čas sice potrvají, ale na akciových trzíchse obchoduje převážně s budoucím výhledem a trhy většinou předbíhají vývoj, tudíž očekávám v sektoru v druhé polovině roku oživení.

Domnívám se, že akcie bankovních titulů by se střednědobým výhledem neměly chybět v rizikověji orientovaném portfoliu. Předpokládám, že v následujícím období 6-18 měsíců bude finanční sektor překonávat výkonnost v ostatních sektorech. Z titulů obchodovaných na pražské burze nadále preferuji Erste Bankpřed akciemi Komerční banky.

Přibližné zhodnocení vybraných bankovních titulů k 5.8.2008:
TitulOd 1.1.2007Od 1.8.2007Od 1.1.2008
Komerční banka+28 %+2 %-8 %
Erste Bank (BCPP)-36 %-33 %-22 %
Česká spořitelna (RM-S)+7 %-11 %-5 %
KBC Bank-26 %-26 %-28 %
Raiffeisen Bank-31 %-26 %-20 %
UniCredito Italiano-41 %-37 %-30 %
Societe Generale-48 %-47 %-32 %
BEBANKS*-41 %-39 %-29 %
S5FINL2**-40 %-33 %-23 %
* The Bloomberg Europe Banks and Financials Index
** S&P 500 Financials Index
Zdroj: Fio

Jan Krejčí, Patria

Výsledky Erste Bank za druhé letošní čtvrtletí byly v souladu s odhady trhu. UniCreditbank předčila očekávání trhu, pokud jde o ukazatel zisku na akcii (EPS), o 17,5 procenta. Při porovnání vývoje cen akcií od začátku roku 2008 nejméně oslabily Komerční banka a Erste Bank.

Pokud se podíváme na očekávání analytiků, můžeme vidět, že banky(Erste Bank, KB, KBC, Unicredit, Raiffeisenbank) nabízejí zajímavý potenciál k růstu. Například Erste Bank měla výsledky v souladu s očekáváním trhu a management nadále očekává růst zisku pro rok 2008 nad 20 procenty a pro rok 2009 kolem 25 procent. Cílová cena této banky kolem 1236 korun nabízí vůči aktuální ceně 1010 korun 22,4% potenciál růstu.

Kolik mohou vydělat bankovní akcie
Erste BankKBKBC SecuritesUnicreditRaiffeisen
Cílová cena trhuCZK 1236 CZK 4504 EUR 88 EUR 5 EUR 106
Aktuální cenaCZK 1010CZK 3920 EUR 65 EUR 4 EUR 80
Potenciál růstu22,4 %14,9 %34,8 %33,9 %31,2 %
Zdroj:Bloomberg

Milan Lávička, Atlantik FT

Oznámené výsledky Komerční banky opět potvrdily stabilitu a silný fundament banky. KB dokáže těžit z příznivé ekonomické situace v České republice a díky svému konzervativnímu přístupu k riziku odolává problémům, které s sebou přináší hypoteční krize. Vzhledem k tomu by i nadále mohla lákat dlouhodobé investory. Na druhou stranu, jak již bývá u KB zvykem, cena akcií před výsledky vzrostla přibližně o 15 procent za poslední měsíc, což může způsobit výraznější vybírání zisků. Nyní se akcie obchodují za 4 145. Naše roční cílová cena zůstává na úrovni 4 688 Kč a naše dlouhodobé doporučení je KUPOVAT.

Co si myslíte o akciích českých bank? Máte v plánu jejich koupi, nebo prodej? Podělte se o názor.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Doporučení na Unipetrol, z koupit na prodat

6. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: Doporučení na Unipetrol, z koupit na prodat

Pražská burza dokázala v posledním červencovém týdnu posílit o 0,9 procenta. Přes tři klesající dny dokázala burza uzavřít v kladných číslech a to hlavně díky silnému středečnímu růstu.... celý článek

Co ovlivňuje domácí i světovou ekonomiku

24. 7. 2008 | Jan Pekař | 3 komentáře

Co ovlivňuje domácí i světovou ekonomiku

Guvernér ČNB už pohrozil snížením úrokových sazeb. Koruna poslechla a za dva dny oslabila z rekordně vysokých hodnot na třítýdenní minimum. Takto prudké oslabení bylo za posledních... celý článek

Chtěl jsem toho chlápka obrat o prachy

24. 7. 2008 | Jan Stuchlík

Chtěl jsem toho chlápka obrat o prachy

Traders je kniha o profesionálních obchodnících na finančních trzích. Co jsou zač, co dělají, co si myslí o světě, v němž žijí, jak se rozhodují a jak riskují. Ukazuje, že tito lidé,... celý článek

Jak slušně vydělat a zároveň pomoci chudým

23. 6. 2008 | Petr Čermák

Jak slušně vydělat a zároveň pomoci chudým

Mexico je země, kde je 45 milionů lidí chudých. S pomocí mikroúvěrů financovaných i z peněz českých investorů se podařilo skupině žen dostat z nejhoršího a nyní zaměstnávají i několik... celý článek

Partners Financial Services