Německo: DAX se poroučel dolů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Příloha | 5. 8. 2008

Přestože poměr růstových dní ku klesajícím vyzněl v průběhu týdne pozitivně, index DAXztratil 0,7 %. Citelný pondělní a páteční pokles tak převážil nad růsty v průběhu týdne. Na německém trhu se již naplno rozjela výsledková sezóna a reportovala řada titulů z hlavního indexu. Nejlépe se vedlo akciím SAPu (+8,5 %), když vedení po dobrých číslech zároveň zvedlo výhled pro celoroční hospodaření. Přes pokles ziskovosti velmi dobrých výsledků dosáhnul i Siemens, jehož akcie posílily celkově o 4,8 %. Největší zklamání přinesl titul ze sužovaného automobilového průmyslu, když pokles ziskovosti a snížení výhledu poslaly akcie BMW dolů o 10 %.

Vývoj indexu DAX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DAX6 4396 396-0,7
Klíčové události minulého týdne
  • Meziroční inflace v červenci zůstala na 3,3 %. Meziměsíčně je index spotřebitelských cen vyšší o 0,6 %.
  • Maloobchodní tržby v červnu meziměsíčně reálně klesly o 1,4 % po růstu o 0,5 % z předchozího měsíce. Pokles byl podstatně výraznější než trh očekával.
  • Nezaměstnanost v eurozóně v červnu zůstala na 7,3 %. Německá ekonomika vykázala shodnou míru, když nezaměstnanost oproti minulému měsíci klesla o 0,1 %.
Vývoj titulů na německém trhu

30/7 Čistý zisk Bayeru, největšího německého výrobce léků, ve druhém čtvrtletí letošního fiskálního roku poklesl o 15 % na 574 milionů EUR a o 8 milionů EUR tak zaostal za očekáváním trhu. Celkové tržby rostly o 3,6 % na 8,51 miliard EUR. Firma zároveň zvýšila odhad letošních tržeb o 5 %.

30/7 Čistý zisk Siemensu(SIE), největší evropské strojírenské společnosti, ve třetím čtvrtletí letošního fiskálního roku meziročně poklesl o 32 % na 1,37 miliardy EUR (1,54 EUR na akcii) a o 403 milionů EUR tak překonal odhady analytiků. Tržby rostly o 10 % na 19,18 miliardy EUR, zatímco trh očekával 18,6 miliardy EUR. Výkonný ředitel firmy Peter Loescher pro příští rok počítá s minimálně 20% růstem provozního zisku. Firmě k lepším výsledkům zejména pomohly energetické zakázky z USA a Číny.

30/7 Čistý zisk MANu, třetího největšího výrobce kamionů v Evropě, ve druhém čtvrtletí letošního fiskálního roku meziročně vzrostl o 1,3 % na 446 milionů EUR (3,01 EUR na akcii) a o 32 milionů EUR tak překonal očekávání analytiků. Tržby rostly o 23 % na 4,26 miliardy EUR. Za celý letošní rok by měly vzrůst o 10 %. K lepším výsledkům firmě pomohla silnější poptávka po dieselových motorech a turbínách, zatímco objednávky kamionů poklesly.

31/7 Čistý zisk BASF(BAS), největší chemičky na světě, ve druhém čtvrtletí letošního fiskálního roku meziročně vzrostl o 27 % na 1,3 miliardy EUR (1,39 EUR na akcii) a pošesté v řadě překonal očekávání analytiků, tentokrát o 230 milionů EUR. Tržby rostly o 11 % na 16,3 miliardy EUR, zatímco odhady analytiků hovořily o 15,6 miliardy EUR. Firma těžila zejména z vysoké ceny ropy a silné poptávky po pesticidech.

31/7 Čistý zisk Continentalu, druhého největšího výrobce pneumatik v Evropě, ve druhém čtvrtletí letošního fiskálního roku meziročně poklesl o 36 % na 194 milionů EUR (1,17 EUR na akcii). Zisk však o 34 milionů EUR překonal očekávání analytiků. Tržby poskočily o 63 % na 6,61 miliardy EUR. Výsledky firmy jsou ovlivněny nedávnou akvizicí VDO (zisk negativně, tržby pozitivně). Za celý rok firma pravděpodobně nedosáhne původně odhadované výše tržeb (26,4 miliardy EUR), když se stále více projevuje citelné zpomalení automobilového průmyslu, které je nejvíce patrné v USA.

31/7 Čistý zisk Deutsche Post, největší evropské poštovní společnosti, ve druhém čtvrtletí letošního fiskálního roku meziročně poklesl o 11 % na 254 milionů EUR (21 centů na akcii) a o 3 centy na akcii tak zaostal za očekáváním trhu. Tržby poklesly o 5 % na 16,2 miliardy EUR. Za nižším ziskem stojí zejména náklady na restrukturalizaci americké divize DHL a odpisy.

Jak si vedly ostatní trhy

1/8 Čistý zisk Bayerische Motoren Werke AG, největšího světového výrobce luxusních vozů, ve druhém čtvrtletí letošního fiskálního roku meziročně poklesl o 33 % na 507 milionů EUR a o 196 milionů EUR tak zaostal za očekáváním trhu. Tržby se snížily o 0,6 % na 14,6 miliard EUR. Původně očekávaný zisk za letošní rok ve výši 3,78 miliard EUR je podle automobilky nedosažitelný.

Očekávané události
  • 8/6 Průmyslové objednávky
  • 7/8 Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!
Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

 

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Cílové ceny českých akcií padají

29. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Cílové ceny českých akcií padají

Celková změna indexu PX není stejně jako v minulém týdnu velká, jednotlivé seance však přinesly výrazně podstatnější změny. Příkladem může být středeční seance, kdy index PX posílil... celý článek

Akcie: podivuhodný středeční obrat

22. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: podivuhodný středeční obrat

Přestože týdenní změna indexu PX neimplikuje výrazné změny na trhu, skutečnost byla jiná. Týden byl ve znamení výrazných pohybů, když v úvodu týdne se index PX dostal pod hranici 1... celý článek

Akcie: tabák zabodoval

15. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: tabák zabodoval

Akcie na pražské burze přerušily sérii 5 týdnů, během kterých si index PX odepsal více jak 15 %. Návrat kupců byl v úvodu týdne patrný na akciích Komerční Banky, která v pondělí poskočila... celý článek

Akcie: České firmy padají a padají

8. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: České firmy padají a padají

Pražská burza klesla již pátý týden v řadě. Tentokrát si index PX odepsal 3,92 %. V pondělí byla zakončena první polovina roku, která přinesla propad hlavního indexu o 18,3 %, což je... celý článek

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

1. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

Pražská burza pokračovala ve svém propadu. Index PX klesal ve všech seancích v průběhu týdne a rozšířil tak počet záporných dní v řadě na osm. Celkově ztratil 5,2 procenta.

Partners Financial Services