Krize nutí americkou vládu pokřivovat trh

Americká vláda je nucena k intervencím, za které dříve kritizovala ostatní vlády, aby ochránila hypotéční ústavy Freddie Mac a Fannie Mae. Menší americké banky přitom krachují. Nervozita se přelila i na českou burzu.
Krize nutí americkou vládu pokřivovat trh

V posledních letech, v době rozkvětu nemovitostního trhu v USA, ztrácely finanční instituce Fannie Mae a Freddie Mac podíl na trhu s hypotékami . V prvním čtvrtletí tohoto roku ale nakoupily tyto ústavy přes dvě třetiny nových hypoték. Financování amerických hypoték zůstalo na ústavech, které sponzorovala vláda. Fannie Mae i Freddie Mac byly přitom založeny vládou, aby kupovaly od bank hypotéky a ty měly díky tomu dostatek kapitálu. Jejich platební neschopnost by citelně zasáhla USA. Vláda se proto vydala do Kongresu žádat o pomoc. Demokraté k této pomoci pro Fannie a Freddie chtějí přidat i 4 miliard dolarů pro města, aby mohla vykoupit majetek obtížený hypotékou. A to se vládě vůbec nelíbí.

Propad trhu bylo nyní možné vidět i na české burze, kdy se bankovní tituly dostali níže než na začátku roku. Analytici si však stále stojí za tím, že fundamentálně jsou obchodované společnosti zdravé, ačkoli výsledky za druhý kvartál ještě nemají k dispozici. V bankovním segmentu je ale větší riziková prémie, která ocenění bank snižuje.

Kanály přenosu hypotéční krize do Čech nicméně existují a ovlivnily by hrubý domácí produkt, který podle analytiků ovlivňuje zisk bank. Bezprostřední reakce trhu na zprávy ze zámoří ale funguje jinak a fundamentální údaje z krátkodobého pohledu ignoruje. „Pokud se velcí hráči, například americké fondy a investiční banky, dostanou do problémů a potřebují rychle získat prostředky, začnou prodávat akcie napříč celým svým portfoliem bez ohledu na region,“ popisuje dění Milan Lávička z Atlantik FT. Pád trhů pak má další následky. „Část poklesu můžeme také jednoznačně připsat psychologickým jevům , což je vždy jev dočasný. Lze proto předpokládat, že v okamžiku, kdy se trhy vrátí k růstu, akcie bank budou patřit k těm s největším růstem,“ tvrdí analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka a dodává, že nevěří, že by mohla mít nějaká velká česká banka problémy.

Americká vláda se musí také zapojit i v další věci. Nyní vykupuje od bank federálně garantované studentské půjčky, aby poskytla bankám kapitál a ony mohly dále půjčovat. Banky se navíc v tomto podniku již dále nacházet nechtějí, protože je málo výnosný.

Nastává tak zajímavá situace, kdy se americká vláda postupně vzdává teze nezasahovat do průběhu a stává se jediným poskytovatelem půjček prostřednictví Fannie Mae a Freddie Mac pro miliony Američanů, kteří chtějí studovat či stavět dům. „Pokud je člověk socialista, měl by být šťastný,“ komentoval situaci analytik Michael Lind a navázal: „Ale člověk by se měl zamyslet, zda chce, aby jeho schopnost splácet dům či půjčku na studium, byla závislá na lidech ve Washingtonu.“

USA chtěly tímto tokem peněz docílit právě levnějších úrokových měr pro lidi, kteří si berou hypotéku (více v článku zde ). Na obě finanční instituce byla v roce 2004 uvalena přísnější pravidla pro minimální nutnou vybavenost kapitálem. 19. března byla vzata zpět a oba ústavy tak mohou nyní investovat do hypoték o 200 miliard dolarů více.

Anketa

Co si myslíte o pomoci státu finanční instituci?

Nicméně zámořské problémy nekončí, minulý pátek oznámila krach banka IndyMac, kterou převzala Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Ta pojišťuje část vkladů a přebírá padlé banky. Od začátku hypotéční krize se IndyMac stala její sedmou obětí. Pikantní je, že nebyla na seznamu bank, kterou FDIC podezírala z toho, že jí hrozí problémy. Na seznamu je ale 90 jiných bank, ve srovnání s rokem 1994, kdy podle FDIC mělo potíže 575 bank. Analytici očekávají, že během dalších 12 až 18 měsíců by mohlo padnout dalších 150 malých a středně velkých bank. Velké ústavy, jako Fannie a Freddie, mají výhodu. I když USA říkaly Japonsku v devadesátých letech, že žádná finanční instituce není tak velká, aby ji nemohlo nechat padnou, ukazuje se, že pravda je jinde. „Musíme zajistit, aby Freddie i Fannie zůstaly solventní a pokračovali v poskytování půjček,“ uvedl pro New York Times Martin Baily, ekonomický poradce Clintonovy administrativy a dodává: „Nemáme na výběr.“ „Tyto společnosti nejsou napojeny přímo na klienty, ale poskytují likviditu ostatním finančním institucím. Proto pokud by padly, důsledky by byly velmi špatné. Z tohoto důvodu si také myslím, že FED udělá cokoliv, aby se to nestalo,“ uzavírá Lávička.

Myslíte si, že by mohla podobná situace nastat i Evropě nebo dokonce u nás? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 7. 2008 0:35, Mikitis

Ta americka vlada je teda pardoxní. Nejprv kritizují a pak dělají to samé.

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 7. 2008 8:03, Michal Kára

Ad: "Od začátku hypotéční krize se IndyMac stala její sedmou obětí. Pikantní je, že nebyla na seznamu bank, kterou FDIC podezírala z toho, že jí hrozí problémy." Ja jsem cetl, ze nejaky demokraticky (t.j. opozicni) senator "vypustil" informaci, ze je IndyMac pred krachem a nasledoval run na banku, ktery samozrejme zpusobil, ze po case nebyla schopna vyplacet hotovost a doslo k jejimu "krachu".

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chcete přidávat komodity do portfolia? Buďte opatrní

14. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Chcete přidávat komodity do portfolia? Buďte opatrní

Ceny ropy trhají jeden rekord za druhým. Totéž se dá říct o dalších komoditách. Má tedy smysl rozšiřovat v portfoliu jejich zastoupení? Ano, ale jen velmi opatrně, radí analýza agentury... celý článek

Čokoláda vzbuzuje vášně. Na jazyku i na trhu.

18. 6. 2008 | Petr Čermák

Čokoláda vzbuzuje vášně. Na jazyku i na trhu.

Producenti kakaa si mnou ruce. Cena hnědého prášku raketově roste stejně jako chuť na čokoládu v západních zemích či v Asii. Jenže uspokojit rostoucí poptávku je pro hlavní africké... celý článek

V Česku zlaté časy skončily, za lepšími výnosy jděte za hranice

11. 6. 2008 | Petr Čermák | 3 komentáře

V Česku zlaté časy skončily, za lepšími výnosy jděte za hranice

Českým dluhopisům skončily zlaté časy, dohnaly ty evropské a nabízí běžné možnosti zhodnocení. Dvojciferný růst se dá čekat v rozvojových zemích. Podle Jiřího Musila z Credit Suisse... celý článek

Partners Financial Services