Burza prorazila lednové minimum

redakce Peníze.CZ | rubrika: Co se děje | 16. 7. 2008
Burza prorazila lednové minimum
V brzkých odpoledních hodinách index PX prorazil hladinu 1400 bodů a uzavřel 30 haléřů nad ní, tedy níže než letos v lednu. Ceny akcií jsou nyní opravdu nízko a to je činí lákavými. Jejich cena ale nemusí být ještě finální, další vývoj tak bude zajímavý.

Burza cenných papírů Praha zase jednou dokázala, jak věrně kopíruje vývoj ve světě. Na začátku poklesu (minulý pátek) se objevily špatné zprávy ze Spojených států a poté, co ráno německý index DAXklesl v úterý dopoledne na minimum od října 2006, se propadl také index pražské burzyk 1 395 bodům. Nakonec burza uzavřela na hodnotě 1 400,3, která je i tak nejnižší od 25. září 2006. Dokonce i při prudkém akciovém propadu v lednu byla závěrečná hodnota indexu PX nejníže na 1 405,1.

„Nám je jedno, kolik bodů má index PX. Nás zajímá trend,“ tvrdí Jakub Židoň, akciový analytik České spořitelny. Trend je ale odvislý od toho, jak se bude vyvíjet situace na globálních trzích. Po dalších problémech na trhu hypoték v souvislosti s Fannie Mae a Freddie Mac a krachu IndyMac se na trhy viditelně vrátila nervozita. Bankovní tituly ztrácí po celém světě. Erste Bank, vlastník České spořitelny, včera ztratila 5,71 procenta.

Anketa

Akcie budou nyní

Burza by mohla být i níže, ale její hodnotu ještě částečně drží posilující koruna, která činí pro zahraniční investory držení českých akcií lákavější. „Pokud by byl index PX v USA 100, tak maximum bylo 106,“ tvrdí Milan Vaníček, hlavní analytik Atlantik FT.

Říká se, že vývoj na akciovém trhu obvykle předchází tomu, který můžeme dokázat a naopak, když je růst ekonomiky potvrzen, je obvykle pozdě nakupovat akcie levně. „Podle údajů za první kvartál jsou akcie spíš podhodnocené,“ říká Židoň a upozorňuje, že výsledky společností za druhý kvartál mohou celou věc změnit. „S nákupy bych opatrný,“ dodává, myslí si, že negativní zprávy ještě nejsou u konce. Podobný pohled na věc má Milan Vaníček: „Musíme rozlišit typ investora. Spekulant by měl být opatrný, ale pokud nakupuji na 5 až 6 let, tak může být nákup zajímavý.“

Pro další vývoj kromě výsledků společností bude také zajímavý další pohyb hrubého domácího produktu Spojených států, který bude zveřejněný 31. července. Pokud by byl trh dobrým předstihovým indikátorem, můžeme se dočkat záporných čísel.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

BCPP, burza, DAX, index PX, investice, krize, USA

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Světová ekonomika se v létě určitě ještě nezahřeje

15. 7. 2008 | Jan Pekař | 5 komentářů

Světová ekonomika se v létě určitě ještě nezahřeje

Prudký propad amerických kapitálových trhů z přelomu června a července se zvolnil. Ale lépe na trzích není. Hospodářský růst zůstává ohrožen v USA, v Evropské unii i domácí ekonomice... celý článek

Akcie: tabák zabodoval

15. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: tabák zabodoval

Akcie na pražské burze přerušily sérii 5 týdnů, během kterých si index PX odepsal více jak 15 %. Návrat kupců byl v úvodu týdne patrný na akciích Komerční Banky, která v pondělí poskočila... celý článek

Pro někoho je to umění, pro někoho věda

4. 7. 2008 | Petr Čermák | 6 komentářů

Pro někoho je to umění, pro někoho věda

Počet obchodníků s opcemi pomalu, ale jistě roste. Pro dosažení zisku je nutné vzdělávání a disciplína, myslí si známí obchodníci Steve Lentz a Frank Fahey.

Kvůli ABS může dostat finanční smyk nejen banka

2. 7. 2008 | Petr Čermák

Kvůli ABS může dostat finanční smyk nejen banka

Když se řekne sekuritizace, vybaví se nejspíš hypoteční krize, kterou tento relativně nový nástroj ve světě financí způsobil. Myšlenka sekuritizace přináší mnoho výhod, na druhé straně... celý článek

Partners Financial Services